ИНТЕГРАЛ - Езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

 


  Поръчайте 
 брошура! 

 

   Потърсете вашия курс:

разширено търсене

 
      Образователни системи
 

International Baccalaureat | Американска образователна система | Английска образователна система | Магистърски програми | Средно образование в Германия | Средно образование в Швейцария | Училища в системата на средното образование на Република България | Френска образователна система

Френска образователна системаСредното образование във Франция продължава общо седем години и е разделено на два цикъла. Първият или т.нар. колеж (от шести до трети клас) обхваща децата между 11 и 15 години и завършва с получаването на национална диплома, Brevet. След това учениците могат да изберат да продължат обучението си в три вида лицеи – с обща насоченост, технически или професионални.

Вторият цикъл е тригодишен – втори, първи клас и терминал. През първата година учениците се профилират. В лицея с обща насоченост, гимназистите могат да избират между литературен (Bac L), научен (Bac S) и икономически и социален (Bac ES) профил. В лицеите с техническа и професионална насоченост обучението се специализира в конкретна икономическа дейност.


Учебната програма във всички френски училища е разработена така, че учениците задължително изучават френски език, история, география, 2 чужди езика, философия, математика и наука, физкултура и по желание един или два свободно избираеми предмета. В допълнение, всяка профилираща програма поставя акцент върху група дисциплини, които се усвояват по-задълбочено и съответно получават по-висок коефициент при формирането на общия резултат на финалната матура.


Учениците в лицея полагат по 2-3 матуритетни изпита в края на първи клас – обикновено по фрески език, история и география, математика или наука. Останалата част от матурата се държи в края на последната година – терминал, като има 6-7 задължителни дисциплини в зависимост от профила и 2-3 избираеми.

Дипломата за Baccalauréat се присъжда на база среден общ успех от изпитите по всички дисциплини, като тежестта на оценките се определят чрез коефициент. Минималният бал за успешно положена матура е 10/20 . За отличните се считат оценките от 16/20 нагоре. Ако някой от учениците получи оценки 8/20 или 9/20, има право да се яви на устен изпит за повишаване на успеха в рамките на 1 седмица след обявяване на резултатите. Учебната година се състои от три срока.

Резултатите от baccalauréat се използват за вход в университетите.

*Подробна информация ще получите от консултантите на Интеграл


Прочетете също така:
 
 
 
София, бул. "Евлоги Георгиев" 99 тел.: 02/ 80 50 600,    e-mail: integral@integral.bg
София, офис "Студентски град" - ул. "Акад. Борис Стефанов" 15-17 ет.1 (срещу Фантастико), тел.: 02/ 968 60 38, 0887 96 5555 e-mail: studentcity@integral.bg
Пловдив, ул. "Граф Игнатиев" 1, тел.: 032/62 47 75,    e-mail: plovdiv@integral.bg
Варна, бул. "Княз Борис I" 84, тел.: 052/ 63 00 56,    e-mail: varna@integral.bg
Русе, ул. "Плиска" 56, бл. Средец,  тел. 082/ 822 170,    е-mail: ruse@integral.bg
Благоевград, ул. "Сандо и Петър Китанови" 7  тел.: 073/ 88 26 77,    e-mail: blagoevgrad@integral.bg
Велико Търново, ул. "Рафаел Михайлов" 2, над Club Play, тел. 062/ 60 52 35,  е-mail: tarnovo@integral.bg
Бургас, ул. Булаир 12А, тел: 056/ 81 27 27,  e-mail: burgas@integral.bg