ИНТЕГРАЛ - Езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

 


  Поръчайте 
 брошура! 

 

   Потърсете вашия курс:
Възраст: от  до 
 Търсене по език: 
  В коя държава? 
 Търсене по държава:
  Кой език? 

 
      Стaжантски и студентски програми: Често задавани въпроси
 
1. В кой щат да търся работа?

Всеки участник в програмата е свободен сам да определи мястото, където би желал да работи. Не забравяйте обаче, че в по-големите градове ще имате много повече разходи, свързани с транспорт, квартира и др. Малките курортни градчета са не по-малко привлекателни. При ползване базата на CIEE имате възможност да търсите работодатели по определени критерии, като един от тях може да бъде щат.


2. Как се кандидатства за Social Security Card?

При кандидатстване за Social Security Card трябва да представите следните документи:

 • писма "Dear Social Security Office" и "Dear Employer", предоставени Ви по време на ориентацията;
 • формуляр DS-2019;
 • международен паспорт с J-1 виза и I-94;
 • участници, чиито международни паспорти са издадени преди по-малко от една година от началото на програмата, трябва да носят алтернативен документ за самоличност, издаден преди повече от година.
Процесът по издаване на Social Security Card може да отнеме от 2 седмици до 3 месеца в зависимост от града, в който сте кандидатствали. Студентите, подали документите си в някой от по-големите градове като Ню Йорк, Бостън, Маями и Вашингтон, трябва да са подготвени да чакат по-дълго от обичайното.


3. Как ще ползвам медицинско обслужване?

Като участник в програмата Work & Travel Вие имате здравна осигуровка, която Ви дава право да ползвате пакет от здравни услуги. Застрахователната компания ще възстанови платената сума по зравната услуга след предявяване на иск от застрахования и представяне на фактура. Предварително ще получите точна информация за застрахователната полица. Моля, запознайте се с нея и с процедурите, които трябва да следвате при ползването й, преди заминаването си.


4. Каква работа да си търся?

Не се насочвайте в търсенето на висококвалифицирана работа, свързана с Вашето следване. Това би намалило шансовете Ви да откриете подходящата. Не забравяйте, че програмата не цели професионално усъвършенстване, а е възможност за няколко месеца да попаднете в една напълно нова атмосфера, да създадете нови приятелства, да почувствате американския начин на живот. Ако вашата цел е професионално усъвършенстване, можете да участвате в програмата Internship за млади специалисти и студенти.


5. Какво бих могъл да работя?

Работата, която ще извършвате, в по-голямата си част е в сферата на туризма. Разбира се, Вие сте свободни сами да изберете мястото и типа на работа, но имайки предвид периода на престой в САЩ, Интеграл Ви препоръчва да се насочите към работодатели, които предлагат сезонна работа.

Най-често заеманите длъжности:
 • Bartender - барман
 • Bellman - портиер /например в големи хотели/
 • Busser - помощник-сервитьор, който отсервирва масите в кафета и ресторанти
 • Cashier - касиер в супермаркети, ресторанти, заведения за бързо хранене и др.
 • Customer Service - обслужване на клиенти; обхваща различни позиции в магазини, супермаркети, заведения за бързо хранене и др.
 • Dish Washer - мияч на чинии
 • Front Desk Clerk - администратор/-ка, рецепционист/-ка в хотел
 • Host/Hostess - служител, който посреща и настанява клиентите в кафенета и ресторанти.
 • Housekeeper - камериерка в хотел, мотел и други места за настаняване
 • Landscaper - озеленител; най-често работата включва подрязване на храсти, оформяне на зелени площи и др.
 • Lifeguard - спасител на басейн или океана
 • Park Attendant - обхваща различни позиции в природни паркове
 • Ride Operator - обхваща ралични длъжности на територията на увеселителни паркове: служители, обслужващи различни атракциони; проверители на билети; продавач на храни и напитки и др.
 • Sales Assistant - продавач в магазин за дрехи, козметика, детски играчки и т.н.
 • Waiter/Waitress - сервитьор/-ка в ресторанти и кафета

Какво нямате право да работите: гледане на деца; работа, свързана с медицинско обслужване; работа на борд на кораб или самолет; езиков преподавател.
6. Какво е това Social Security Card?

Пристигайки в САЩ, Вие ще сте длъжен да си извадите Social Security Card. Този документ и DS-2019 Ви дават правото на легална работа в САЩ. Вашият Social Security Number е основно средство за идентифициране и проследяване от страна на Американското правителство на постъпленията в данъчната хазна. Информация за най-близкия до Вас Social Security Office можете да получите на безплатен телефон 1-888-722-1213 или в Интернет на адрес www.ssa.gov


7. Какво заплащане ще получавам?

Заплащането, което Вие ще получавате, е адекватно на стандартното американско заплащане. Допустимият минимум е $ 5,15 на час.Обичайното заплащане варира между $ 6-9 на час. (Вие може да получавате и $ 2,77 на час, ако работите като сервитьор, но тогава възнаграждението Ви ще се оформя, като към твърдото заплащане се прибавят и бакшишите.)


8. Какво представлява SEVIS?

Във връзка с новите разпоредби на правителството на САЩ, засягащи правилата за сигурност, всички участници по програмата са длъжни да се регистрират в специално разработена електронна система, наречена SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System). Тя се поддържа от Службата по имиграционните въпроси и натурализация (International and Naturalization Service) и е създадена с цел да се поддържа база данни с актуална и точна информация за всички студенти. Ще сте длъжни да информирате CIEE на сайта www.mysevis.com във всеки един от следните случаи:
 • След пристигане в САЩ - До 20 дни от началната дата, посочена в поле 3 на DS-2019
 • При смяна на адрес - до 7 дни след преместването на друг адрес
 • Молба за смяна на работодател - Преди да напуснете предишната си работа (предварително трябва да сте получили разрешение от CIEE)
 • Ако Ви уволнят или Ви позволят да напуснете работа - Веднага
 • Ако решите да прекъснете участието си по програмата и да се приберете по-рано

  Важно: - Разпоредбите на правителството на САЩ и изискванията към участниците по програмата Work & Travel подлежат на промяна преди и по време на програмата.
9. Какво ще бъде работното ми време?

Договорът, който ще сключите с работодателя, ще определя работния период на визата Ви. Не е задължително да работите точно 4 месеца. Работната седмица се изразява в 5-6 работни дни или 30-40 часа седмично. Програмата допуска намиране на втора допълнителна работа при желание от страна на участника.


10. Кога избирам дали да участвам в програмата с осигурен договор или не?

Желанието за участие в програмата с осигурен договор за работа трябва да бъде заявено при внасянето на депозита, когато се внася и таксата за намиране на работа от $ 150. В отделни случаи и при наличие на свободни места ще се допуска и по-късно записване за осигуряване на работна оферта срещу внасяне на допълнителната такса. Интеграл си запазва правото да откаже да включи участник в програмата с осигурен работен договор на по късен етап, ако местата са запълнени и не може да гарантира осигуряване на работна оферта.


11. Къде ще живея?

Временно настаняване Ако се нуждаете от временно настаняване за първите дни след пристигането си в САЩ, можете да се свържете с Hostelling International-American Youth Hostels Association (AYII) или да посетите страницата им в Интернет www.iyhf.org. Те разполагат с 300 младежки хотела на територията на САЩ. Добре е да имате направена резервация, преди да отпътувате от България.

Постоянна квартира В повечето случаи работодателя Ви предоставя жилище срещу заплащане или като част от заплатата Ви. В този случай Вие предварително ще знаете размера на наема, който ще заплащате. Възможно е работодателя да Ви съдейства за намирането на постоянна квартира след пристигането Ви в САЩ, ако първоначално не Ви е осигурил такава, като в този случай вие ще получите временно настаняване. Ако работодателят Ви не Ви осигурява настаняване, то потърсете информация за възможности в околността. Тази информация можете да получите, както от работодателя Ви, така и от специализираните страница в местните вестници и списания. Обикновено неделните издания поместват най-много оферти. За целта може да се ползва и агенция за недвижими имоти. Когато наемате квартира, ползвайки услугите на агенция за недвижими имоти, ще трябва да заплатите някаква такса за услугата. Поинтересувайте се за размера й редварително. Има студенти, които са били настанени в американско семейство. Това означава ползване на стая в къщата. В по-малките градчета има семейства, които предлагат квартира и храна на разумна цена. Стойността на квартирите варира според региона. В метрополисите на Източния бряг като Ню Йорк и Бостън, както и в курортните селища, цената е по-висока. В други части на САЩ като Филаделфия, Минеаполис, Атлантическия бряг на Южна Каролина и Джорджия, можете да си намерите постоянна квартира на достъпна цена. Когато наемете квартира, обикновено сключвате договор с наемодателя за определен период от време. Преди да подпишете такъв, трябва внимателно да прочетете условията на договора. Понякога от наемателя се изисква да заплати депозит в размер на един месечен наем. Сумата се възстановява при освобождаване на жилището, ако няма нанесени щети.
12. Мога ли да сменя работата си?

Няма да можете да напуснете или смените работата си без одобрение на CIEE, тъй като това може да доведе до прекратяване на участието Ви в програмата и анулиране на DS-2019. Ако сте изправени пред сериозен проблем в работата си, ще имате възможност да поискате от CIEE смяна на работодателя на телефон 1-888-COUNCIL. Вашият случай ще бъде подробно проучен чрез разговор с работодателя Ви. Ако получите разрешение, CIEE ще Ви изпрати писмено одобрение и ще имате право да си потърсите друга работа.


13. Ще плащам ли данъци?

W-4 форма Преди започване на работа работодателят ще Ви помоли да попълните формата W-4 /Employee's Withholding Allowence Certificate/. На базата на информацията, посочена в нея, ще се определи размерът на данъците, които трябва да Ви се удържат. Ако не попълните правилно формата, впоследствие може да платите данъци в по-голям размер. Всеки път, когато сменяте работодател или имате повече от една работа, ще трябва да попълвате нова W-4 форма. Работейки в САЩ, Вие ще сте задължен да плащате данъци, но като участник в програмата Work & Travel ще бъдете освободени от някои от тях. Данъчните регулации и размерът на данъчното облагане на всеки щат са различни. Преди заминаването имате възможност да се консултирате с работодателя си относно данъчната политика.

Възтановяване на данъци с Integral След завръщането Ви в България част от платените данъци в САЩ подлежат на връщане. За да подадете документи за възстановяване, трябва да имате квитанциите за платените Ви суми, където са отбелязани и приспаднатите Ви данъци. От тази година Integral може да ви съдейства да подадете документите си за възстановяване на данъци.


Прочетете също така:
Образователни системи | Internship USA | Professional Career Training Program | Work & Travel USA | Тестове | Въпроси и отговори | Брошура