Наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit

23.08.2018

Срещата за ориентация се организира от международния проект "Световно образование"


Над 600 български първокурсници, приети да учат от тази есен във Великобритания, получиха днес ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието си на Острова. Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври, докогато първокурсниците трябва да са свършили основни технически неща, за да започнат обучението си.

Срещата за ориентация се организира от международния проект "Световно образование", с който традиционно пътуват над 50% от студентите ни в Обединеното кралство. Тя дава възможност бъдещите колеги от един университет да се запознаят още преди да отпътуват от България.

Българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри (Coventry University), за където всяка година отпътуват над 80 българи. Запазва се тенденцията за предпочитания към университети като Гринуич, Уестминстър (University of Westminster) и разположения на брега на океана и предпочитан от българи - Портсмут (University of Portsmouth).

Най-предпочитаната специалност от българите във Великобритания е компютърни науки, следвани от бизнес и икономика, изкуства, дизайн, инженерни специалности, медии и архитектура. Повишава се интересът към дигиталните медии и маркетинг. Сред интересните, но нетрадиционни специалности са спортен мениджмънт, глобална сигурност и борба с тероризма, зоология, филмови и телевизионни специални ефекти, автомобилостроене.

Очакванията са тази година общият брой български първокурсници да е около 1200, съобщават консултантите на „Интеграл Образователни програми“, координатор на проекта „Световно образование“ в България.

Интересът към образованието в Англия остава силен предвид предстоящия реален Brexit, който влиза в сила след май 2019 г. Причината е фактът, че Великобритания реши да запази условията за кандидатстване и кредитирането на обучението за кандидати от страни-членки на ЕС. Британското правителство потвърди прием и за предстоящата академична 2019-2020, когато на практика приетите студенти ще се обучават в условията на реален Брекзит, но при сегашните условия. Решението активизира българските кандидати и първите ранни кандидатури са вече факт, коментират от „Интеграл“. В офисите на "Световно образование" в страната вече са записани първите 30 кандидати. Крайният срок за записване е 15 януари 2019 г.

Сред бъдещите кандидати са и такива, които са отлагали обучението си на Острова, но са решили да се възползват от запазеното кредитиране на пълния курс на обучение. През последните 5 години документи за обучение във Великобритания подават над 2000 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. От влизането си в ЕС до сега България е в Топ 10 на европейските страни с най-голям брой чуждестранни студенти на Острова, с което изпреварваме страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия.

Поради засиления интерес към елитните Oксфорд и Кеймбридж, за които срокът за записване е кратък – до 15 октомври 2018 г. за следващата академична година, по проект "Световно образование" се организира нов специализиран Oxbridge курс, чиято цел е да запознае кандидатите със спецификата на обучението тук и да им помогне да преценят реално силите си за прием. Курсистите се запознават с разликите между специалностите в двата университета, изискванията, сроковете и възможностите за прием. Курсът предоставя полезна информация и за подготовката на документите и личния календар на кандидата за успешен прием.

Тагове:

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: