5 приоритета за успешно средно образование

06.12.2023

На дискусия в Уиндзор професионалисти от цял свят дискутираха качеството на обучението


Председателят на Асоциацията на агенциите за културен обмен и собственик на консултантска компания „Интеграл“ Светлан Данев взе участие в специално събитие на Dukes Education и Earlscliffe, което се състоя в замъка Уиндзор в Лондон на 28 ноември 2023 г. На събитието бяха поканени дългогодишни и уважавани партньори на организаторите от цял свят, сред които и „Интеграл“. Срещата се проведе под егидата на Питър Филипс - най-големият внук на покойната кралица Елизабет II. Участници от цял свят споделиха своя опит и визия за бъдещето на средното образование.

В дискусиите се включи и Питър Филипс, който сподели опита си от частното образование в Обединеното кралство. 

Обменът на мнения се състоя във Vicar’s Hall на замъка Уиндзор, който е най-старият и най-голям действащ замък в света. Самата зала Vicar’s Hall е прочута с това, че кралица Елизабет е създала традиция от средата на миналия век там да се провеждат дискусии между опоненти. Тя събирала хора с различни възгледи по даден въпрос за срок от 24 часа, като форматът ги заставял да изслушват доводите на инакомислещите. 

Срещата във Vicar’s Hall т.г. се проведе под формата на свободна дискусия между професионалисти от всички континенти относно бъдещето на средното образование. Очертаха се петте приоритета, налагащи се през последните години в успешно представящите се средни училища по света:

1. Социално и емоционално обучение и подкрепа на учениците (Social and emotional learning and advisory, SEL). Това включва справяне с трудни емоции, вземане на отговорни решения, овладяване на стреса, поставяне на цели и изграждане на здрави взаимоотношения. Така се подкрепят развитието на ключови социални и емоционални умения за учене,  пряко свързани с по-високи учебни резултати. За целта е необходимо училището да разполага с достатъчно подготвени кадри, които да могат да оказват подкрепа в такива ситуации. Необходимостта от ефективни SEL програми се е засилила след Ковид пандемията.

2. Учене в реалния свят (практически ориентирано обучение). Иновативните училища прескачат границите на училището и общността, за да осигурят висококачествен учебен процес, свързан с реалния свят. Те могат да включват в програмите си стажове, посещения във фирми и организации, извършване на услуги, предприемачество или партньорство с местни институции. Обучението често е базирано на проекти , които са основен елемент на тези програми. Акцентира се върху висока степен на грамотност и сериозни математически умения. 

3. Разнообразие на програмите с възможност за получаването на различни по вид дипломи и сертификати. Всички високоакадемични училища в Света се стремят да предложат авторитетните дипломи за завършено средно образование /IB или A-Levels/, като същевременно  засилват партньорствата с университетите, които се фокусират върху ключови сектори от съвременния живот като здравеопазване, образование, производство и предприемачество.

4. Персонализиран подход.
Индивидуалното обучение и принципът „право на глас“  водят до по-добри резултати. Системата има за цел да подпомогне учащите се да определят сами своя избор на съдържание, с което да се ангажират и така да им се предостави по-голяма свобода на действие. Разглеждането на въпросите  кой, къде, защо, и въобще личната перспектива са много важни стъпки към осъзнатото усвояване на материала. Идеята е учебната програма да „срещне“ подходящото учебно съдържание с интересите на всеки учащ се в конкретния момент. Така се увеличават шансовете ученикът да отговори на очакванията за добри учебни резултати.

5. Идентифициране на проблем и намиране на решение.
Този приоритет е свързан с изграждане на умения и капацитет за намиране на компетентни решения на местно, регионално и глобално ниво за някои от най-големите предизвикателства в съвременния свят.

Тези приоритети са с особена актуалност в светлината на последните резултати от проучването PISA, коментира Светлан Данев. Ориентирането на знанията към решаване на практически задачи и решаване на конкретни проблеми е подход, който все повече се признава за работещ, когато се цели високо качество на образованието, допълни той.

В личен разговор с принц Питър Филипс, Светлан Данев обсъди последствията от Брекзит  за учениците и студентите от България, Румъния, Хърватия, Словения, Албания и Сърбия (страните, в които Интеграл присъства със собствени офиси) с интерес към образование на Албиона.

Данев е отбелязал, че интересът към средното образование във Великобритания остава траен, с тенденция към повишаване.

Ситуацията при висшето образование също се подобрява, като след значителния спад на интереса вече има тенденция към възстановяването му, вследствие на улесняване на условията за кандидатстване и прием, както и многото възможности за получаване на финансова помощ и стипендии от страна на британските университети. 

Dukes Education е авторитетна образователна група от училища и колежи в Обединеното кралство, която предлага и допълнителни образователни продукти като детски лагери, езикови ваканции и консултации за кариерно ориентиране. Част от нея е и колежът Earlscliffe, който има над 150 г. история и предлага университетска подготовка за младежи от 15 до 19 години от цял свят. Dukes Education и Earlscliffe предлагат обучение и за ученици от България. Мотото на групата е "Заедно сме необикновени".

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: