МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ В ЧУЖБИНА

Широко разнообразие от академични направления и университетски програми

МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ

Магистратурата отдавна не е само начин да продължите студентския си живот. Тя дава възможността да надградите придобитите знания и умения от бакалавърската степен, както и да се профилирате така, че да заемете своето професионално място съвсем категорично. Магистърските програми са с продължителност от 1 или 2 години, в зависимост от сферата и учебната програма. При двугодишните магистърски програми, студентите имат възможност да прекарат третия семестър под формата на стаж или обмен в партниращ университет. В повечето западноевропейски държави основно изискване към кандидатите за магистърска програма е да притежават бакалавър в сходна сфера. За неотговарящите на това условие се предлагат подготвителна година или семестър за набавяне на необходимите кредити (т.нар. pre-master).

ВИДОВЕ МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ

Master of Arts

Магистър на изкуства (MA) обикновено се присъжда при изчуването на хуманитарни науки като изкуства, комуникации, образование, езици, лингвистика, социални науки, литература, география, история и музика.

Master of Philosophy

Магистър по философски науки (MPhil) е най-често двугодишна програма, която предшества докторските програми и завършването й може да е предпоставка за продължение с докторантура. За разлика от по-практически насочените магистърски програми, тази квалификация е с изследователска насоченост и за периода на обучение студентите изследват, завършват и представят самостоятелен проект под ръководството на научен ръководител в избрана от тях сфера, който е в основата на магистърската им теза.

Master of Laws

Това е магистърска академична степен по правни науки, естествено продължение за завършилите бакалавърска програма по право, притежаващи професионално юридическо образование или бакалавърска степен в близка до правната сфера. В много държави студентите по право се дипломират директно с магистърска степен и това е единствената квалификация, която позволява навлизане в юридическата практика.

Master of Science

Магистър на наука (MS, MSc) има по-силно изразени технически, математически и аналитични компоненти и се придобива при изучаването на дисциплини като биология, химия, инженерство, медицина и здравеопазване, статистика. Определени области като икономика и социални науки могат да попаднат както в магитърските програми по изкуствата, така и в тези по науките, като отделната институция решава как да нарече магистърската си програма и как да я категоризира.    

Master of Research

Това изследователска магистърска степен, която комбинира надграждането на знанията по избрани предмети от конкретна сфера със самостоятелна изследователска работа по проект, който води до придобиване на експертиза в областта. Тази разновидност на магистърска квалификация е подходяща за кандидати, които имат по-силно изразен интерес към академична кариера, за която задълбочените и теоретични познания са задължителен фактор.

Master of Business Administration

MBA е международно призната степен, предназначена да развие у вас технически, управленски и лидерски умения необходими за кариера в бизнеса и управлението. Магистърът по бизнес администрация дава ценен бизнес нюх, разширява вашата професионална мрежа от контакти и създава нови възможности. Тя е идеалното решение, ако искате да ускорите израстването в кариерата си, да се реализирате в нова индустрия или да станете предприемач.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА?

Притежателите на диплома за завършено висше образование имат пълния набор от изучавани предмети и съответния брой кредити към своята квалификация, които са основният академичен критерий при кандидатстване за желаната магистърска програма. Това позволява по-лесен, информиран и оптимален избор на подходящи магистратури. Проучете крайните срокове и се запишете за изпит за сертификат по езика възможно най-рано.

Стартирайте своето проучване и избор още в началото на последната година от своето обучение. Предвидете си време за набавяне на необходимите документи, подготовка и явяване на изпит за сертификат по езика на обучение. Разберете има ли изисквания към конкретни изучавани предмети в бакалавърската степен, за да планирате своите избираеми модули през последната година. Сравнете финансовите условия и крайните срокове.

Направете детайлно проучване кои са специално създадените програми за кандидати без необходимата бакалавърска степен в сходна област. Проверете дали изискванията за ECTS кредити могат да бъдат покрити чрез натрупан работен опит или допълнителни модули, които някои учебни заведения предлагат лятото.

ПОВЕЧЕ ЗА МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ

Защо магистратура в чужбина?
 • мултикултурна среда
 • практическа насоченост – възможност за стаж по време на следването
 • връзка с бизнеса
 • диплома от престижен университет
 • възможност за реализация в международна среда
Колко струва и има ли стипендии?

При магистратърските програми не се предлага пълно финансиране, тъй като основната цел на тези програми е да предостави възможност на специалисти да надградят, усъвършенстват или допълнят квалификацията си, за да бъдат по-успешни в своя професионален път и кариера.
В зависимост от дестинацията се предлагат различни финансови инструменти като частични заеми и стипендии върху таксата за обучение, докато кандидатите покриват самостоятелно разходите за настаняване, транспорт и живот. Възможностите за допълнителна финансова помощ се актуализират всяка година и се проверяват за желаните университети. В държави като Германия, Австрия, Дания, Швеция, Норвегия и Фрнация магистърските програми са на достъпни цени или дори безплатни.

Магистратура в чужбина след бакалавър в България?

Завършил си бакалавърската си степен в България и се чудиш дали това е недостатък, ако искаш да кандидатстваш за магистратура в чужбина? Имаме добра новина за теб – не е. Няма никакъв проблем да подадеш документи за магистърска програма в университет в Европа, тъй като у нас първата степен на висшето образование е 4 години, за разлика от 3-годишната форма на обучение в чужбина. Това ти е позволило да натрупаш много повече кредити, отколкото обикновено изискват университетите при кандидатстване. Учебните заведения изискват среден или отличен успех при кандидатстване. Едно от задължителните условия е учебното заведение, което си завършил, да бъде акредитирано.

Къде мога да уча дистанционно магистратура?

Дистанционните магистратури са идеална възможност за онези, които не искат да пътуват и да пребивават в чужбина за по-дълъг период от време. Такива програми предлагат гъвкавост и възможност да се спестят средства за издръжка. Обучението е в онлайн платформи в малки групи.  Средната продължителност на тези програми е 24 месеца. Обикновено се предлагат с начални дати през пролетта и есента. 
 

КОНСУЛТАНТИТЕ НА ИНТЕГРАЛ СПОДЕЛЯТ

Консултантите на Интеграл споделят…

 

Подходящата магистратура често е важна стъпка към затвърждаване на позиция в кариерното развитие. Освен фактори като личностна, професионална удовлетвореност, възможност за растеж, динамична работна среда, водещо място заема и заплащането. Кои са най-добре платените сфери? Последни проучвания в световен мащаб показват, че това са медицина и здравеопазване, бизнес и финанси, инженерни науки, ИТ и софтуерно инженерство, авиация, корпоративно право, маркетинг. Годишните работни заплати в тези области могат да достигнат от $100,000 до $430,000.
 

И още


Кандидатстването в магистърски програми както в тези, така и други сфери на интерес, е селективен процес, при които кандидатите е необходимо да покрият специфични изисквания и предоставят определени документи, сред които:

 • Висок академичен успех – над 70% успех на дипломата
 • Входни изпити – GMAT, GRE
 • Международно признат сертификат за владеене на език
 • Работен опит
 • Академични препоръки
 • Мотивационно писмо или тема за изследователска дейност
   
ИЗБЕРИ ЖЕЛАНАТА СПЕЦИАЛНОСТ

СПЕЦИАЛНОСТИ

Архитектура

Бизнес и Мениджмънт

Сценични, Изящни изкуства и Дизайн

Икономика

Инженерни науки

Компютърни науки

Медицина и здравни науки

Медия и масова комуникация

Международни отношения и политика

Природни и естествени науки

Правни науки

Психология

Туризъм, Хотелиерство, Кулинария

Филологии и Лингвистика

Финанси, Счетоводство, Банкиране

Хуманитарни науки

ДЪРЖАВИ

НАШАТА ПОМОЩ

Превод и легализация на документи

Подготовка за IELTS

Финансиране

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете своя час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

 • Oтнемa под минута
 • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
 • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: