ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Средно образование в чужбина

ОБУЧЕНИЕ

Къде може да се учи в чужбина?

Великобритания, Ирландия, Швейцария, Белгия, Франция, Австрия, Италия, САЩ и Канада са държавите, в които Интеграл има партньорски училища. Разбира се, бихме могли да съдействаме и за училища, с които не си партнираме.

Кое е училището, от което се влиза в топ университет?

Всяко селективно пансионно училище с доказани високи резултати от матурите.

На каква възраст се кандидатства?

Най-масовото кандидатстване е след 7 клас, когато учениците вече са навършили 13 години, както и след 10 клас, когато имат 16 г. Има и отделни случаи, когато родителите желаят да пратят детето в чужбина след завършването на 4 клас на 11-годишна възраст.

Коя е подходящата държава и програма за моето дете?

Изборът винаги е индивидуален – в зависимост от предпочитания език, вида академична програма и дипломата, която то иска да получи.

Как се кандидатства?

Първоначалната консултация включва запознаване с образователните системи, изискванията на училищата и необходимите документи за кандидатстване. Прилага се индивидуален подход към нуждите и изискванията на всеки кандидат, съобразно неговите знания, възможности, интереси, умения и постижения.

 

След като се направи консултация с родителите и ученика и те се запознаят с програмите, образователният консултант предлага училища в зависимост от изискванията, желанията и възможностите на детето. Подават се документи, сред които и оценките от последните 3 години, правят се входни тестове по английски и математика, а някои училища имат и тестове за интелигентност. „Интеграл“ осигурява възможност за предварително тестване на детето, за да се определи нивото му по различните предмети и да се прецени в какъв вид училище има възможност да бъде прието.

Колко добре трябва да се знае езикът?

За по-долните класове (до гимназията) е достатъчно В1 или В2. За останалите се изисква С1 или IELTS минимум 6.0.

ТАКСИ

Колко струва обучението в пансионно училище?

Таксите варират в зависимост от държавата, в която се намира училището. Годишните такси във Великобритания са между 25 000 и 33 000 паунда, в Европа – между 25 000 и 40 000 евро, а в Швейцария стартират от 67 000 франка.

Кога се плащат годишните такси?

Плаща се на 2 или 3 равни вноски – в зависимост от учебните срокове в отделните държави.

Има ли възможност за стипендии?

Много пансионни училища и колежи отпускат стипендии на своите възпитаници, като те са преди всичко академични – за отличен успех. Има музикални стипендии, спортни, по изобразително изкуство, а някои училища дават и техни учредени специализирани стипендии.

Къде е по-евтино?

Програмите по културен обмен.

В Испания и Португалия.

Има ли допълнителни разходи?

Да, за униформи, учебници, екскурзии, които са по желание, както и личните разходи за консумативи.

НАСТАНЯВАНЕ

Къде ще живее детето, след като започне обучението си?

Всички училища предлагат настаняване в общежитие и това е най-предпочитаният начин. Някои колежи имат и опция за настаняване в местно семейство. По програмите за културен обмен в САЩ, Франция, скандинавските държави, Швейцария, Ирландия и Германия, които „Интеграл“ предлага, настаняването задължително е в семейство, а обучението може да бъде в държавно или частно училище.

Какви са принципите на настаняване?

Момичетата и момчетата се настаняват в отделни „къщи“ или на отделни етажи. Разпределението става по възраст. Училищата настаняват в една стая деца близки по възраст, но от различна националност, за да не могат да говорят на родния си език. В „къщата“ има отговорници, като по-големите ученици помагат на по-малките със съвети, грижат се за тях, като така се възпитава и чувство на отговорност и съпричастност към по-малките. Децата живеят задружно и се състезават с децата от другите „къщи“, изграждайки отборен дух и умения за екипна работа.

По колко деца са в стая?

Различните училища предлагат различни условия, като за по-малките деца е по-целесъобразно да живеят от 3 до 6 деца в стая, за да могат да изградят приятелства и да се чувстват по-добре. При учениците от гимназията повечето стаи са с 2 легла, а при най-големите, които завършват, някои училища предлагат привилегията за самостоятелна стая. Повечето бани са на етажа, но се предлагат и стаи със самостоятелна баня.

ДРУГИ ВЪПРОСИ

Как изглежда един типичен ден в пансионно училище?

Денят започва със закуска като в повечето общежития има специална столова, където храната се сервира. След това учениците отиват на училище, учебните занятия стартират в 8 ч. и са до обяд, след което се хранят в столовата в училището. Следобед има други часове или занимания, а след 16:30 ч. имат малко свободно време. В 18:30 ч. е вечерята, след която децата имат около час и половина – два часа за писане на домашни. За по-малките ученици е осигурено наблюдение от учител или възпитател, който оказва методическа помощ. След 20 ч. всички се събират в общата дневна, играят, гледат телевизия, разговарят. Вечерният час е 22 ч. за малките ученици и 22:30 ч. за големите.

Колко често са ваканциите?

Има 2 големи ваканции между сроковете – Коледна и Великденска. Повечето училища, които са по английската система, имат междинна ваканция от по 1 седмица на всеки 6 седмици.

Кой се грижи за децата, когато се разболеят?

Повечето пансионни училища имат медицински център с медицинска сестра. При необходимост на разположение е лекар, който извършва основните прегледи и назначава лечение.

Задължителен ли е спортът и как моето дете може да практикува спорт, който не е сред масово практикуваните?

Спортът е част от учебната програма в пансионните училища. Най-масовите спортове за момчета във Великобритания са ръгби, футбол, плуване и лека атлетика. За момичетата – езда и лакрос. Училищата предлагат многобройни възможности за допълнителни спортове, като тенис, голф, стрелба с лък, фехтовка, които могат да бъдат практикувани и като част от клубовете по интереси.

НЕ ОТКРИХТЕ ОТГОВОР НА СВОЯ ВЪПРОС?

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Изпратете ни запитване и с удоволствие ще Ви отговорим.

Запитване

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: