MBA ПРОГРАМИ

Ускорете своята успешна бизнес кариера

MBA ПРОГРАМИ

Какво е MBA програмата?

Независимо дали искате да ускорите израстването си в кариерата, да разширите мрежата си с контакти от цял свят, да смените напълно професионалната сфера или да станете предприемач, MBA (Master of Business Administration) програмата е правилният път. Тя създава ценен бизнес нюх, лидерски умения и нови възможности пред Вас, а това са само малка част от причините за популярността ѝ. През последната година MBA се радва на сериозен интерес и това има своето обяснение - исторически погледнато, търсенето на този тип програми нараства, когато икономиката е в рецесия и алтернативните разходи за повишаване на уменията чрез обучение намаляват.

ВИДОВЕ MBA ПРОГРАМИ

Full-time MBA

Full-time МВА е класическата форма на този вид програма, при която се набляга на пpидoбивaнeтo нa нoви знaния и изучаване на пълния спектър управленски дисциплини зa пepиoд oт eднa или двe гoдини на място в университета. Напоследък, като част от програмата, се наблюдава и сериозен фокус върху развитието на многостранни лидерски умения. Aĸo иcĸaтe дa ce пoтoпитe в ĸyлтypaтa нa yнивepcитeтa, на място в кампуса, и да създадете контакти c paзнooбpaзeн oпит от цял свят, то full-time MBA е най – подходящият фopмaт зa Вac. Често в края на обучението студентите специализират в дадена област – например финанси, маркетинг, мениджмънт, ИТ. 
Специфичното за full-time MBA програмата е, че е подходяща за кандидати с по-кратък работен опит на ръководна позиция - до 2 години. Възрастта на учащите в тези програми е от 25 до 28 години.
 

Executive MBA (EMBA)

Executive MBA е предназначена за професионалисти със значителен опит на ръководна позиция, които се развиват професионално и желаят да завършат без да напускат работното си място. Създадена да обучава работещи мениджъри през 1943 г. в University of Chicago, EMBA програмата е насочена към развитие на лидерските умения, работата в екип и професионалното развитие. И докато традиционната MBA програма подготвя мениджъри за навлизане в професионалния живот, то EMBA учи настоящи лидери да бъдат по-ефективни. Повечето EMBA програми предлагат силно структурирана учебна програма, предназначена да подготви участниците за позиции с широки отговорности. От всеки записал програмата се очаква да владее всички основни функции на бизнеса - от счетоводство и финанси, през маркетинг, продажби до човешки ресурси, производство и експлоатация, и да разшири познанията си в тези сфери по време на обучението.

За опитни професионалисти, които искат да изведат кариерата си на следващото ниво, EMBA е стратегически избор по много причини. Основната е, че учейки без да наpускате работното си място, Вие може веднага да приложите своите нови умения и инструменти. Изключително приятно е да практикувате това, което научавате, в реално време.

Средната възраст на професионалистите в EMBA е 35 години, с минимум 10-15 години управленски опит. Участниците работят върху реални казуси от бизнеса, в малки групи с професионалисти от цял свят, което помага да се развият силни качества за един успешен съвременен лидер - аналитично, критично и стратегическо мислене. Обучението в Executive MBA програмата е организирано най–често присъствено веднъж в месеца за дълъг уикенд или седмица, като често се пътува до различна точка в света, което пък дава възможност за откъсване от всекидневния ритъм и потапяне в друга атмосфера. 

Изключително популярни са Executive MBA програмите, които се предлагат съвместно от две или повече световноизвестни бизнес училища, често разположени в различни държави и континенти. Именно това са програмите, които оглавяват класациите. Пример за такива са: IE University в Испания and Brown University в САЩ; Kellogg School of Management at Northwestern University в САЩ, The WHU-Otto Beisheim School of Management в Германия и други. 

Part-time MBA

Задочната форма на обучение на MBA има сериозни предимства, като сред тях са възможността да завършите без да напускате работно си място или да променяте семейните ангажименти, което намалява и финансовата тежест по отношение на таксата към университета.  Има случаи, в които работодателят се съгласява да заплати част или всички разходи за обучението, като част от организационната политиката за развитието на служителите. 

При оценяването на MBA кандидата се набляга на академичния и лидерски потенциал, кариерното развитие и професионалните цели. Стандартните критерии за прием включат формуляри за кандидатстване; CV/resume; диплома за висше образование; академични препоръки и/или такива от работодател; мотивационно писмо или есе по тема зададена от училището; сертификат, удостоверяващ нивото на владеене на английски език и в повечето случаи резултат от изпита GMAT или GRE. В топ бизнес училищата има изискване за записване на видео визитка и едно интервю с комисията за прием или завършил студент от университета. Повечето бизнес училища имат такса кандидатстване за MBA програмата.  

 

GMAT
Като част от изискванията за прием MBA кандидатът трябва да се яви на изпита GMAT (Graduate Management Admission Test). Изпитът оценява езиковите, математическите и аналитичните умения, както и способността за критично мислене. Резултатът често е ключов критерий за прием в топ бизнес училищата и може да варира от 200 до 800 точки. Валидността на сертификата е пет години, а изпитът се състои от 4 секции: Analytical Writing Assessment, Integrated Reasoning, Quantitative Reasoning, Verbal Reasoning. 
 

Критериите за избор на MBA програма е добре да отразяват личните нагласи, нужди и желания. Най-често те са: местоположение на училището, продължителност на програмата, класация и престиж, изисквания за прием, акредитация, такса обучение и възможности за стипендия, профил на участниците в програмата / класа и новите познанства и контакти, възвръщаемост на инвестиция. 


Класация на училищата, предлагащи MBA
Съществуват няколко различни класации, които подреждат бизнес училищата, предлагащи MBA програми. Някои от тях са тези на влиятелните икономически и бизнес издания The Economist, The Financial Times, както и QS World University Rankings предоставят информация за подредбата на училищата в световен мащаб - Европа, Северна Америка или Азия, докато има източници като американския Forbes и US News, които подреждат само американските бизнес училища. Към коя класация да се насочите е въпрос на личен избор, но е добре да се запознаете с методологията им, зад която стоят критерии като акредитация, ниво на заплащане на дипломиралите се студенти, брой академични публикации на преподавателите, възвращаемостта на инвестицията в MBA дипломата през първите пет години след завършването, нови кариерни възможности, личностно развитие, удовлетвореността на завършилите MBA и така нареченият employability measure - критерий, който измерва пригодността за професионална заетост.
 

В зависимост от това къде по света сте избрали да изучавате традиционна MBA програма, цената ѝ може да варира. Определящ фактор е продължителността на обучението и репутацията на училището. Важно да се отбележи, че в САЩ MBA е двугодишна, а в Европа е с продължителност една година. Обучението в най-добрите бизнес училища в САЩ, например, струва над 120 000 щатски долара: MIT Sloan, Harvard Business School; Stanford; University of Chicago: Booth. В Европа таксите са между 80 000 и 110 000 щатски долара в бизнес училища като HEC Paris, INSEAD, London Business School. При взимането на решение за подобна инвестиция е препоръчително да се предвидят и останалите разходи, свързани с обучението – такса за кандидатстване, настаняване и живот на място в университета, както и разходите, свързани с пътуването. 

 

Славата на по-бюджетен вариант на part-time MBA програмата се определя от факта, че курсистите запазват настоящата си работа и не се лишават от дохода, който им носи. Таксата за обучение сама по себе си не е много по-ниска, но често се финансира отчасти или изцяло от работодателя.

 

Според класацията за таксите на първите 10 бизнес училища, предлагащи Executive MBA през 2020 г., The Economist отбелязват средна цена 137 500 щатски долара. За седемдесетте институции, участващи в класацията, таксите обучение варират от 62 000 до 213 000 щатски долара.

УНИВЕРСИТЕТИ НА ФОКУС

ДЪРЖАВИ

НАШАТА ПОМОЩ

Превод и легализация на документи

Подготовка за IELTS

Финансиране

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете своя час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: