ФИНАНСИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

СТИПЕНДИИ, СТУДЕНТСКИ ЗАЕМИ, БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Освен инвестицията на време, вложено пълноценно във висше образование, обучението в университет в чужбина е свързано и с финансови инвестиции и разходи. 
Финансова помощ се отпуска в различни форми – стипендии, студентски заеми, допълнителни финансови стимули. Тя може да се получи както от държавата, така и от частни организации или самите университети. Възможности са налични както за студентите, обучаващи се в бакалавърски програми, така и в магистърски и MBA програми. Условията и сроковете за кандидатстване за заеми и стипендии са индивидуални поради спецификите на всяка държава и университет, и ранното информиране за тях увеличава шансовете за успех.

ФИНАНСИРАНЕ

Видовете стипендии варират според университета и държавата, но основно се делят на 4 вида:

  • Социални – базират се на доходи на семейството и при кандидатстване се предоставят определени финансови документи за доходи от трудови правоотношения, частен бизнес, недвижимо имущество и др. 
  • Академични – отпускат се на база отличен успех от диплома за средно или висше образование с възможност да бъдат продължени и за следващите години при поддържане на висок успех 
  • На конкурсен принцип – кандидатства се чрез авторско мотивационно есе, видео или друг тип проект
  • Спортни – за кандидати с отлични спортни постижения на национално и международно ниво. Често изискване е предоставяне на доказателство за нивото на владеене на определен спорт, което може да е под формата на видео или препоръки от треньори.


Актуални стипендии за университети >>

Когато говорим за студентски заеми, визираме тези, отпускани от държавата или правителствени организации. Това е вид финансиране най-често върху таксата за обучение и покриващо нейния пълен или частичен размер. Условията за връщане са преференциални – с по-нисък лихвен процент и за определен период от време. Две от най-популярните държави със студентско кредитиране са Нидерландия и Великобритания. Заемът, отпускан върху таксата за обучение в Холандия, е с 0% лихва за 2021 г. и започва да се изплаща 2 години след завършване. 
С излизането на Великобритания от ЕС от 1 януари 2021, за традиционния студентски кредит, отпускан от Student Loans Company, понастоящем имат право да кандидатстват единствено кандидат-студенти, притежаващи статут по схемата на уседналост – Pre-settled или Settled status.

Финансирането, подпомагащо разходите за живот по време на следване, често е обвързано с покриване на определени условия. Социалната политика на държави като Холандия и Дания е насочена към отпускане на финансова помощ, която може да е обвързана с комбиниране на почасова работа и редовно обучение в университет, както и с фиксиран максимален праг на доходите на семейството. В други случаи студентите могат да кандидатстват за финансиране на част от месечния наем за квартира или общежитие. Съществуват и възможности за финансиране на разходите за живот от частни, благотворителни организации или фондове, които не са обвързани с конкретен университет или специалност.

Финансов наръчник на кандидат-студента

Финансов наръчник на кандидат-студента

ИЗТЕГЛИ

ДЪРЖАВИ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: