ФИНАНСИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

СТИПЕНДИИ, СТУДЕНТСКИ ЗАЕМИ, БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Освен инвестицията на време, вложено пълноценно във висше образование, обучението в университет в чужбина е свързано и с финансови инвестиции и разходи. 
Финансова помощ се отпуска в различни форми – стипендии, студентски заеми, допълнителни финансови стимули. Тя може да се получи както от държавата, така и от частни организации или самите университети. Възможности са налични както за студентите, обучаващи се в бакалавърски програми, така и в магистърски и MBA програми. Условията и сроковете за кандидатстване за заеми и стипендии са индивидуални поради спецификите на всяка държава и университет, и ранното информиране за тях увеличава шансовете за успех.

ФИНАНСИРАНЕ

Видовете стипендии варират според университета и държавата, но основно се делят на 4 вида:

  • Социални – базират се на доходи на семейството и при кандидатстване се предоставят определени финансови документи за доходи от трудови правоотношения, частен бизнес, недвижимо имущество и др. 
  • Академични – отпускат се на база отличен успех от диплома за средно или висше образование с възможност да бъдат продължени и за следващите години при поддържане на висок успех 
  • На конкурсен принцип – кандидатства се чрез авторско мотивационно есе, видео или друг тип проект
  • Спортни – за кандидати с отлични спортни постижения на национално и международно ниво. Често изискване е предоставяне на доказателство за нивото на владеене на определен спорт, което може да е под формата на видео или препоръки от треньори.


Актуални стипендии за университети >>

Когато говорим за студентски заеми, визираме тези, отпускани от държавата или правителствени организации. Това е вид финансиране най-често върху таксата за обучение и покриващо нейния пълен или частичен размер. Условията за връщане са преференциални – с по-нисък лихвен процент и за определен период от време. Две от най-популярните държави със студентско кредитиране са Нидерландия и Великобритания. Заемът, отпускан върху таксата за обучение в Холандия, е с 0% лихва за 2021 г. и започва да се изплаща 2 години след завършване. 
С излизането на Великобритания от ЕС от 1 януари 2021, за традиционния студентски кредит, отпускан от Student Loans Company, понастоящем имат право да кандидатстват единствено кандидат-студенти, притежаващи статут по схемата на уседналост – Pre-settled или Settled status.

Финансирането, подпомагащо разходите за живот по време на следване, често е обвързано с покриване на определени условия. Социалната политика на държави като Холандия и Дания е насочена към отпускане на финансова помощ, която може да е обвързана с комбиниране на почасова работа и редовно обучение в университет, както и с фиксиран максимален праг на доходите на семейството. В други случаи студентите могат да кандидатстват за финансиране на част от месечния наем за квартира или общежитие. Съществуват и възможности за финансиране на разходите за живот от частни, благотворителни организации или фондове, които не са обвързани с конкретен университет или специалност.

Финансов наръчник на кандидат-студента

Финансов наръчник на кандидат-студента

ИЗТЕГЛИ

ДЪРЖАВИ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: