НАСТАНЯВАНЕ ЗА СТУДЕНТИ

Един от най-важните аспекти на студентския живот

НАСТАНЯВАНЕ

Днес приблизително 2 от 37 милиона европейски студенти учат в държава, различна от родната им страна. Този впечатляващ и постоянно нарастващ процент на международните студенти през последните години се дължи на разнообразието от традиционни и иновативни специалности на английски език и достъпните такси за обучение. В същото време големият интерес към висшето образование в чужбина поражда и предизвикателства, свързани с осигуряването на подходящо настаняване. Един от най-важните аспекти на студентския живот е именно намирането на място за живеене, независимо дали ще е в общежитие или частна квартира. Международните студенти често изпитват затруднения, тъй като не са физически на място при търсенето, не разбират спецификите на процеса в различните градове и държави или пък избраният университет не разполага с общежитие.

ВИДОВЕ НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването в общежитие е сред най-предпочитаните варианти. Независимо от своите особености в различните държави, предимствата му се характеризират с: близост до сградите на университета, по-ниски месечни такси за наем и включени битови сметки, международна студентска атмосфера, добри условия за живот и обзавеждане. Друго преимущество, типично в частност за Великобритания, САЩ, Канада, е опцията за включена храна към месечната такса за настаняване или т.нар. Catered общежития. Местата в студентските общежития са отворени за прием за студенти както в бакалавърски, така и в магистърски програми. Кандидатстването за общежитие се осъществява обикновено от 3 до 6 месеца преди началото на учебната година и ограничените места се разпределят според датата на подаване на апликацията.

Квартирите в частния сектор са друга характерна опция за бъдещите студенти в университет зад граница. Те имат своите предимства, но крият и рискове. Настаняването в квартира позволява повече самостоятелност или пък възможност за съжителство с конкретни студенти/приятели, предоставя избор на определена локация и може да бъде свързано с по-гъвкави договорни условия. Какви са предизвикателствата пред търсещите този вид настаняване? Липсата на структурирана информация и ясно изразени правила на кандидатстване, трудности при комуникацията със собствениците на жилища, удостоверяване истинността на предоставените обяви и условия, риск от финансови измами при наемане от разстояние и без посредник. Изборът на настаняване в квартира разширява и ценовите граници на месечен наем. Най-често се ползва след първата година, когато студентите имат възможност да се комбинират в групи и да запазят проверени на място апартаменти или къщи на по-достъпни цени.

Общежитие или квартира? Понякога изборът е труден, но е препоръчително той да бъде внимателно обмислен и обоснован. Разгледайте всички аспекти между предоставените опции – условия, локация, включени битови сметки, обзавеждане, заобикаляща среда. Претеглете плюсовете и минусите, заложете на сигурността и бъдете отворени към оправдани компромиси. Животът в общежитие през първата година може да бъде вълнуващ, предизвикателен и изграждащ характера.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли гарантирано настаняване?

Във Великобритания и САЩ, където традиционните университети имат кампуси, първокурсниците се настаняват в общежития в близост до сградите на университета. В държави като Дания, Холандия, Германия, където университетите си партнират с частни агенции по настаняване, общежитията имат ограничен капацитет и ранното кандидатстване е особено важно.

Колко струва настаняването?

Стандартът на живот в държавата определя и цената на настаняване. Диапазонът на цените в общежития варира между 300-800 евро на месец, в зависимост от вида и големината на стаята/студиото. В частния сектор обичайно наеманите квартири са в ценовия спектър от 250 до 1000 евро месечно.

Има ли възможност за намиране на квартира в частния сектор?

Частната квартира е срещана алтернатива на общежитие в държавите, в които то не е гарантирано. При запазването на подобно жилище е важно да се обърне специално внимание на условията в договора, да се провери агенцията или частното лице, да бъдете бдителни за нередности и риск от измами. Препоръчително е да се търсят квартири от сигурни агенции в сайтовете на университетите, където има подобна информация, или да се обърнете към професионален консултант за съдействие.

СВЪРЖИ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълни формата и запази своя час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: