НАСТАНЯВАНЕ ЗА СТУДЕНТИ

Един от най-важните аспекти на студентския живот

НАСТАНЯВАНЕ

Днес приблизително 2 от 37 милиона европейски студенти учат в държава, различна от родната им страна. Този впечатляващ и постоянно нарастващ процент на международните студенти през последните години се дължи на разнообразието от традиционни и иновативни специалности на английски език и достъпните такси за обучение. В същото време големият интерес към висшето образование в чужбина поражда и предизвикателства, свързани с осигуряването на подходящо настаняване. Един от най-важните аспекти на студентския живот е именно намирането на място за живеене, независимо дали ще е в общежитие или частна квартира. Международните студенти често изпитват затруднения, тъй като не са физически на място при търсенето, не разбират спецификите на процеса в различните градове и държави или пък избраният университет не разполага с общежитие.

ВИДОВЕ НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването в общежитие е сред най-предпочитаните варианти. Независимо от своите особености в различните държави, предимствата му се характеризират с: близост до сградите на университета, по-ниски месечни такси за наем и включени битови сметки, международна студентска атмосфера, добри условия за живот и обзавеждане. Друго преимущество, типично в частност за Великобритания, САЩ, Канада, е опцията за включена храна към месечната такса за настаняване или т.нар. Catered общежития. Местата в студентските общежития са отворени за прием за студенти както в бакалавърски, така и в магистърски програми. Кандидатстването за общежитие се осъществява обикновено от 3 до 6 месеца преди началото на учебната година и ограничените места се разпределят според датата на подаване на апликацията.

Квартирите в частния сектор са друга характерна опция за бъдещите студенти в университет зад граница. Те имат своите предимства, но крият и рискове. Настаняването в квартира позволява повече самостоятелност или пък възможност за съжителство с конкретни студенти/приятели, предоставя избор на определена локация и може да бъде свързано с по-гъвкави договорни условия. Какви са предизвикателствата пред търсещите този вид настаняване? Липсата на структурирана информация и ясно изразени правила на кандидатстване, трудности при комуникацията със собствениците на жилища, удостоверяване истинността на предоставените обяви и условия, риск от финансови измами при наемане от разстояние и без посредник. Изборът на настаняване в квартира разширява и ценовите граници на месечен наем. Най-често се ползва след първата година, когато студентите имат възможност да се комбинират в групи и да запазят проверени на място апартаменти или къщи на по-достъпни цени.

Общежитие или квартира? Понякога изборът е труден, но е препоръчително той да бъде внимателно обмислен и обоснован. Разгледайте всички аспекти между предоставените опции – условия, локация, включени битови сметки, обзавеждане, заобикаляща среда. Претеглете плюсовете и минусите, заложете на сигурността и бъдете отворени към оправдани компромиси. Животът в общежитие през първата година може да бъде вълнуващ, предизвикателен и изграждащ характера.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли гарантирано настаняване?

Във Великобритания и САЩ, където традиционните университети имат кампуси, първокурсниците се настаняват в общежития в близост до сградите на университета. В държави като Дания, Холандия, Германия, където университетите си партнират с частни агенции по настаняване, общежитията имат ограничен капацитет и ранното кандидатстване е особено важно.

Колко струва настаняването?

Стандартът на живот в държавата определя и цената на настаняване. Диапазонът на цените в общежития варира между 300-800 евро на месец, в зависимост от вида и големината на стаята/студиото. В частния сектор обичайно наеманите квартири са в ценовия спектър от 250 до 1000 евро месечно.

Има ли възможност за намиране на квартира в частния сектор?

Частната квартира е срещана алтернатива на общежитие в държавите, в които то не е гарантирано. При запазването на подобно жилище е важно да се обърне специално внимание на условията в договора, да се провери агенцията или частното лице, да бъдете бдителни за нередности и риск от измами. Препоръчително е да се търсят квартири от сигурни агенции в сайтовете на университетите, където има подобна информация, или да се обърнете към професионален консултант за съдействие.

СВЪРЖИ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълни формата и запази своя час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: