ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Обучение

В коя държава мога да уча конкретна специалност?

Изборът на специалност е една от най-важните стъпки при кандидатстване в чужбина. Решението къде да се изучава избраната програма често е свързано с отговори на въпросите „Какви са традициите на университета/факултета в дадената сфера“, „Какво е съдържанието на модулите в програмата и има ли включена практика“, „Какви са възможностите за реализация след завършване“. Програми, свързани с по-задълбочено изучаване на материал или изследователска дейност, са по-характерни за академични или традиционни университети, докато други технически, творчески, бизнес, ИТ специалности предполагат повече практическо приложение и могат да се изучават както в академични, така и в практически насочени университети.

В колко университета мога да кандидатствам едновременно?

За различните дестинации могат да се посочват различен брой университети. Те може да се определят и да бъдат ограничени от централизираната системата за кандидатстване в съответната държава. Най-често кандидат-студентите подават документи в 3 до 5 университета в желаната страна.

Кога започва кандидатстването?

Препоръчително е да се стартира в началото на последната учебна година от настоящото образование  – септември-октомври. Ранният избор на дестинации, университети и специалност би спомогнало за по-добрата подготовка за спецификите при процеса, а от там – увеличила шансовете за успешен прием.

Какъв сертификат за владеене на език ми е необходим?

За да покриете нивото за владеене на език – английски, френски, немски, испански или друг, е необходимо да положите международно признат изпит по съответния език. IELTS, Cambridge English Qualifications, TOEFL са традиционно полаганите изпити за програми на английски език; DELF, DALF - за френски; DSD, TestDaF - за немски, DELE - за специалности на испански.

Мога ли да кандидатствам паралелно в повече от една държава?

Да, няма ограничение за броя държави, в които един кандидат може да подаде кандидатури. Важното е да се съобразят и спазят сроковете за кандидатстване.

Има ли възможност за стаж по време на обучението?

Да, повечето университети в чужбина предоставят възможност за стаж като част от обучението. Неговата продължителност е от 3 месеца до 1 година, в зависимост от държавата и специалността. Размерът на заплащането се определя от компанията, предоставяща стажантската позиция. Огромно предимство са кариерните центрове в университетите, които асистират с намирането на стаж.

Какви са изискванията за прием?

Изискванията за прием са индивидуални за всяка институция, като основните компоненти за оценка могат да включват успех от дипломата, сертификат за владеене на езика на обучение, отлична мотивация, ниво или матури по определени предмети, допълнителни тестове, селекция или интервю с координатор на програмата.

Финансиране

Отпускат ли се заеми или стипендии и какви?

Заемите и стипендиите са специфични за всеки университет и могат да се предоставят от държавата, учебното заведение или частни организации. Повече информация за видовете финансиране можете да откриете тук

Имам ли право да работя по време на обучението?

Да. Студентите, обучаващи се в Западна Европа, имат право да работят почасово, като препоръчителният (на места задължителен) брой часове на седмица не бива да надвишава 20. Студентите в САЩ имат право да работят само на територията на кампуса. Студентското заплащане е 6-10 евро / час.

Колко излиза издръжката на студент в чужбина?

Настаняването в общежитие струва средно между 4500-6000 евро на година, като още 3000-5000 евро годишно са необходими за покриване на битови разходи, пътуване и учебници. За подробна  информация за разходите в отделните държави може да свалите нашия специализиран Финансов наръчник от тук

Университетът съдейства ли за намиране на работа след завършване?

Един от важните показатели за университети в чужбина е броят на реализиралите се студенти в професионалната сфера след завършване. Високият процент се дължи на съвкупност от фактори като качествено обучение, отлични преподаватели, подкрепящ и ефективен Кариерен център, силна мрежа от завършили студенти, но и личните качества и представяне на студента по време на обучението. Университетите не гарантират работна позиция след завършване, но оказват пълноценно съдействие за бъдещия професионален път на своите възпитаници. 

Настаняване

Има ли гарантирано настаняване?

Във Великобритания и САЩ, където традиционните университети имат кампуси, първокурсниците се настаняват в общежития в близост до сградите на университета. В държави като Дания, Холандия, Германия, където университетите си партнират с частни агенции по настаняване, общежитията имат ограничен капацитет и ранното кандидатстване е особено важно.

Има ли възможност за намиране на квартира в частния сектор?

Частната квартира е срещана алтернатива на общежитие в държавите, в които то не е гарантирано. При запазването на подобно жилище е важно да се обърне специално внимание на условията в договора, да се провери агенцията или частното лице, да бъдете бдителни за нередности и риск от измами. Препоръчително е да се търсят квартири от препоръчани агенции в сайтовете на университетите, където има подобна информация, или да се обърнете към професионален консултант за съдействие. 

Услуги

Предлагате ли тест за кариерно ориентиране/съдействие при избор на специалност?

Можете да начертаете своята успешна образователна стратегия и да изберете най-подходящата сфера за себе си, като направите специализирания онлайн тест за избор на специалност MyUniChoices с анализ на резултатите от образователен консултант или се запишете на курса за професионално ориентиране Кариерен навигатор.

Съдействате ли с превод и легализация на документи?

Да, можете да преведете и легализирате своите документи, свързани с кандидатстването – както академични, така и финансови документи. Повече за преводаческите услуги, предлагани от Интеграл, можете да намерите на тук.

Мога ли да разчитам на съдействие от Ваша страна и след като замина?

Разбира се! Ще се радваме да получим Вашата обратна връзка от успешно стартиралото обучение, както и да отговорим на последващи възникнали въпроси. Редовно съдействаме на студенти с продължаване на студентския кредит във Великобритания, превод на уверения от университета на български език, помощ с настаняване за втората година и други специфични казуси и въпроси. 

НЕ ОТКРИХТЕ ОТГОВОР НА СВОЯ ВЪПРОС?

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Изпратете ни запитване и с удоволствие ще Ви отговорим.

Изпрати

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: