"Гимназиалното обучение в чужбина изцяло покри очакванията и интересите на дъщеря ми"

07.06.2024

Интервю с родител на български ученик, която избира предимствата на обучението в една от водещите институции на Острова


Средното образование в чужбина предлага на възпитаниците не само първокласна академична подготовка, но и личностно развитие, мотивираща среда и отлични перспективи за прием в най-добрите университети в света. Елица Дипчикова е сред майките, които избират предимствата на обучението зад граница за своето дете, което вече успешно се обучава в Abbey College Cambridge, една от водещите институции на Острова. Какви са нейните мотиви, впечатления и препоръки ще откриете в това интервю.

- Кога започнахте да обмислятe чуждестранно пансионно обучение на Вашето дете и какви бяха мотивите Ви да се насочите към училище зад граница?
- През февруари 2020 г. със съпруга ми и дъщеря ни Лена, която по това време беше 6-ти клас, посетихме изложение, организирано от „Интеграл“. Целта ни беше да проучим критериите на висшите училища за избраната от Лена специалност и да се насочим към подходяща гимназия в България.
На щанда на Интеграл разговаряхме с г-жа Милена Иванова, коятo бързо се ориентира към разговор с Лена, с което предразположи дъщеря ни и й демонстрира, че приема амбициите и бъдещите й планове напълно сериозно. Тя директно ни попита дали сме обмисляли обучение в чужбина след 7-ми клас, тъй като профилът, който беше целеви за Лена не се предлага в чист вариант в страната ни. Пред нас никога не е стоял вариант за кандидатстване още след 7-ми клас извън България. Лена обаче реагира ентусиазирано и беше напълно отворена за идеята. Аз и баща й бяхме по-скоро скептични.
Бяхме насочени към щандa на Abbey DLD Group за събеседване с представители на колежа, а ние с баща й останахме за по-подробно представяне на гимназиалното обучение в чужбина. Те разпитаха Лена подробно за нейните интереси, амбиции и мечти. Разказаха й в детайли за точните науки и как те се преподават в пансионното училище. Изредиха още няколко специалности с подобен на избрания от Лена профил за висше образование и споделиха перспективите за професионална реализация. Лена заяви категорично, че иска да учи във Великобритания след 7-ми клас и въобще не разглеждахме университети.

- Кои бяха основните критерии при подбора на пансионно училище?
- Ключовият за нас критерий беше да са основно насочени към профил „точни науки“, като по изрично желание на Лена изключихме изцяло училищата, в които учат само момичета.

- Как ви помогна Вашият образователен консултант от Интеграл?
- С г-жа Иванова прегледахме колежите, които отговарят на нашите изисквания, обсъдихме критериите им за прием и се сблъскахме с проблемната възраст на Лена. Към момента на започване на учебната година тя щеше да е на 13 години, а повечето колежи имат изискване за възраст – 14 години. Също така от голяма помощ ни бяха насоките за подготовка за кандидатстване, тъй като сроковете бяха много кратки.

- Какви са Вашите впечатления от училището, на което се спряхте – академичната програма, базата, извънкласните дейности?
- Убедено мога да заявя, че Лена намери „своето“ място в Аbbey College Cambridge. Академичната програма изцяло покри нейните очаквания и интереси. Фокусът към точни науки й пасна отлично. Базата също напълно отговаря на нуждите й – помещения, храна, учебна база.
Извънкласните дейности са сферата, в която Лена се развихри на 100%. Предлаганите занимания покориха сърцето й и тя се възползва от максимум възможности.

- Как се справи детето Ви с промяната на обстановката, средата, имаше ли затруднения в началото?
- От самото начало екипът на Abbey предразположи Лена и я накара да се почувства „у дома си“. Многото клубове й дадоха възможност да се запознае бързо с различни съученици и да изгради нови приятелства.

- Какви бяха очакванията Ви и изненада ли Ви с нещо обучението в пансионните училища?
Abbey College Cambridge покри нашите очаквания и нямахме непредвидени изненади. Впечатлена бях колко често преподавателите комуникират с учениците през различни канали. През годината посетих колежа лично и се срещнах с преподавателите на Лена. Изумена съм колко детайлно я бяха опознали, отлично знаеха силните и слабите й страни, както по отношение на академичния процес, така и като специфики на характера й. Всеки един от тях в детайли разясни какво точно е необходимо, за да се развие максимално потенциалът на детето по съответния предмет.

- Какви са за Вас основните предимства на средното образование в чужбина?
- Основните предимства за мен са профилирането, начинът на поднасяне на информацията, комуникацията с учителите, поощряването на учениците да надграждат своите знания и умения. И може би най-важното – средата, съучениците, преподавателите, членовете на екипа.

Още информация за Abbey DLD Group можете да намерите тук.
При допълнителни въпроси относно възможностите за кандидатстване, стипендии и успешен прием в елитни пансионни училища в чужбина, не се колебайте да се свържете с Милена Иванова на m.ivanova@integral.bg или на тел. 02/80 50 647.

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: