Как се пише успешно мотивационно писмо за университет?

30.06.2022

Разберете какви са тънкостите при подготовката на мотивационно писмо за прием в чужбина


Кандидатстването в университет в чужбина преминава през няколко  етапа, започвайки от многобройните въпроси в първата среща с образователен консултант и приключвайки с успешния прием. За много от бъдещите студенти една от най-значимите стъпки е подготовката на мотивационно писмо, тъй като за почти всички международни висши училища документът е важен критерий за оценяване на кандидатите, а конкуренцията е голяма. 

Мотивационното писмо е вашата визитка

Мотивационното писмо е визитната картичка на всеки кандидат-студент. В него показвате своите интереси, знания и умения и излагате доводите си защо искате да учите избраната специалност и то именно в този университет. Освен това, едно успешно мотивационно писмо ви дава възможност да изпъкнете ярко сред останалите кандидати и увеличава значително шансовете за прием. 
Нашият опит с хиляди клиенти показва красноречиво, че подготовката не трябва да бъде подценявана и е необходимо да отделите достатъчно време и усилия, за да откриете правилния за вас подход. Специализираните семинари за писане на мотивационно писмо ще ви дадат ценни насоки и практически съвети как да се справите по-добре. 

Ключът е в правилната структура 

Всяко успешно мотивационно писмо се състои от три компонента: встъпление, основна част и заключение. Тъй като въвеждащите думи са от най-голяма важност, те трябва да развълнуват четящия, като можете по интересен и завладяващ начин да разкажете лична история или пък да вплетете любим цитат. В основната част се очаква да опишете своите умения, интереси и постижения, плановете ви за бъдеща професионална реализация и, разбира се, мотивацията ви да изберете конкретната програма. Заключението обикновено съдържа кратко обобщение и запомнящ се, позитивен финал.

Освободете своята креативност

Формулата за успех е доброто планиране, точната структура и голяма доза въображение. Не забравяйте, че целта на мотивационното писмо е да покажете какъв човек сте, какви са предимствата ви, как се отличавате от останалите кандидати и какво може да дадете на университета.
Нашата препоръка е да се опитате да бъдете максимално оригинални, дори и да сте черпили вдъхновение от примери и работи на други студенти. Честността и конкретиката са високо ценени , затова се опитайте да бъдете себе си.

Също така, ако кандидатствате в няколко различни университети, се постарайте да подготвите различни мотивационни писма, съобразени с особеностите на дадената програма, образователната дестинация и висшето училище. Какви са спецификите на различните специалности и какви качества е важно да притежават кандидатите, можете да намерите на нашата страница

Ако искате да научите какви са тънкостите при писането на успешно мотивационно писмо и да се възползвате от професионалните препоръки на нашите опитни консултанти, можете да прочетете повече за нашия специализиран семинар тук.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: