Как се пише успешно мотивационно писмо за университет?

30.06.2022

Разберете какви са тънкостите при подготовката на мотивационно писмо за прием в чужбина


Кандидатстването в университет в чужбина преминава през няколко  етапа, започвайки от многобройните въпроси в първата среща с образователен консултант и приключвайки с успешния прием. За много от бъдещите студенти една от най-значимите стъпки е подготовката на мотивационно писмо, тъй като за почти всички международни висши училища документът е важен критерий за оценяване на кандидатите, а конкуренцията е голяма. 

Мотивационното писмо е вашата визитка

Мотивационното писмо е визитната картичка на всеки кандидат-студент. В него показвате своите интереси, знания и умения и излагате доводите си защо искате да учите избраната специалност и то именно в този университет. Освен това, едно успешно мотивационно писмо ви дава възможност да изпъкнете ярко сред останалите кандидати и увеличава значително шансовете за прием. 
Нашият опит с хиляди клиенти показва красноречиво, че подготовката не трябва да бъде подценявана и е необходимо да отделите достатъчно време и усилия, за да откриете правилния за вас подход. Специализираните семинари за писане на мотивационно писмо ще ви дадат ценни насоки и практически съвети как да се справите по-добре. 

Ключът е в правилната структура 

Всяко успешно мотивационно писмо се състои от три компонента: встъпление, основна част и заключение. Тъй като въвеждащите думи са от най-голяма важност, те трябва да развълнуват четящия, като можете по интересен и завладяващ начин да разкажете лична история или пък да вплетете любим цитат. В основната част се очаква да опишете своите умения, интереси и постижения, плановете ви за бъдеща професионална реализация и, разбира се, мотивацията ви да изберете конкретната програма. Заключението обикновено съдържа кратко обобщение и запомнящ се, позитивен финал.

Освободете своята креативност

Формулата за успех е доброто планиране, точната структура и голяма доза въображение. Не забравяйте, че целта на мотивационното писмо е да покажете какъв човек сте, какви са предимствата ви, как се отличавате от останалите кандидати и какво може да дадете на университета.
Нашата препоръка е да се опитате да бъдете максимално оригинални, дори и да сте черпили вдъхновение от примери и работи на други студенти. Честността и конкретиката са високо ценени , затова се опитайте да бъдете себе си.

Също така, ако кандидатствате в няколко различни университети, се постарайте да подготвите различни мотивационни писма, съобразени с особеностите на дадената програма, образователната дестинация и висшето училище. Какви са спецификите на различните специалности и какви качества е важно да притежават кандидатите, можете да намерите на нашата страница

Ако искате да научите какви са тънкостите при писането на успешно мотивационно писмо и да се възползвате от професионалните препоръки на нашите опитни консултанти, можете да прочетете повече за нашия специализиран семинар тук.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: