Кандидатстване в чужбина след 7 клас – какво трябва да знаем?

12.01.2023

Открийте важните стъпки за успешен прием


Обучението в чужбина е фантастичен начин детето Ви да се развие като личност, да е самостоятелно и да стане гражданин на света. Възпитаниците на международни пансионни училища в чужбина развиват широк поглед над живота, както и признателност и приемане на различни култури. Това изживяване ще остане с тях до края на живота им – не само разширявайки ценностите, но и целият им мироглед.

Образователна дестинация

Всяка държава има своята културна и образователна специфика, което може да повлияе на избора за кандидатстване. Хубаво да се запознаете добре с всички особености на предпочитаната страна и дали би била подходяща за Вашето дете. Особено популярни дестинации сред българските семейства са Англия, Швейцария, Испания, Австрия и Германия. Разбира се, редица други държави в Европа и извън нея имат реномирани пансионни училища, като до голяма степен изборът се определя и от финансовите възможности на семейството. 

Система на обучение

Изборът на образователна система е изключително важен момент от кандидатстването, тъй като тя ще даде необходимата подготовка и насока за по-нататъшното образование на ученика. В различните училища се преподава по различни програми, някои от тях съчетават по няколко. Най-популярните сред тях са International Baccalaureate (IB), британската Advanced Level General Certificate of Education – A levels, двугодишната програма GCSE (General Certificate for Secondary Education) и американската AP (Advanced Placement Program).  

На каква възраст се кандидатства?

Най-често се кандидатства след 7 клас, когато учениците са навършили 13 години, както и след 10 клас - навършили 16 години. Има и по-редки случаи, когато родителите желаят да изпратят детето в пансионно училище след завършен 4 клас на 11-годишна възраст.

Изисквания и срокове

Едно от първите неща, които трябва да направите е да проверите какви са изискванията на съответното учебно заведение. Важно е да обърнете внимание на крайните срокове, за да сте сигурни, че няма да пропуснете времето за кандидатстване. Съобразяването с всичко това ще даде и възможност на детето да има повече време за по-добра подготовка. Вашият образователен консултант е до Вас, за да сте сигурни, че няма забавяне с нито един срок и всичко с кандидатурата е изрядно. 

Прием

Знанията и уменията на ученика също са определящи при избора на правилното пансионно училище. Повечето колежи имат приемни изпити, които бъдещите възпитаници трябва да издържат, като добрите познания по официалния на държавата език са от съществена важност. В някои държави, като например Швейцария, имат практиката учениците и родителите им да се срещат лично с директора за кратко интервю с тях. Подават се документи, сред които и оценките от последните 2-3 години, правят се входни тестове по английски и математика, някои училища дори включват и логически тестове. Добре е да се направят и предварителни тестове, за да се определи нивото на ученика по различни предмети и да се прецени в какъв вид училище има възможност да бъде прието. Приемни изпити могат да се държат и някои от офисите на Интеграл.

Ако търсите обективен начин да идентифицирате наклонностите и способностите на Вашето дете, можете да се възползвате от британския психометричен тест MyApptitude. Той е подходящ за ученици на възраст 14-16 години и предлага препоръки за професионална насока на база когнитивните умения и интереси, а конкретните резултати помагат на родителите и образователните консултанти при изготвяне на успешна академична стратегия. 

Важни въпроси, които можете да зададете на Вашия образователен консултант

  • Прилага ли се финансова помощ? Ако да, колко?
  • Какво е включено в обучението?
  • Кога започва и свършва учебната година?
  • Какви възможности за настаняване се предлагат?
  • Какъв е процесът на кандидатстване за виза (ако се изисква в съответната държава)?

С правилните насоки от професионален образователен консултант Вие ще спестите много време и усилия. Експертът ще Ви помогне във всеки един етап - от кандидатстването и организацията по пътуването до контакт с преподавателите през първата година за следене на прогреса и адаптацията на Вашето дете. 

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: