Късен прием в британски ВУЗ

19.02.2019

Подаване на документи за висше в Европа и хитови стипендии за елитни колежи – акценти в програмата на "Световно образование" в София и Варна


Късен прием в британски университети с гарантиран кредит за цялото обучение на Острова при евентуален Brexit ще предложи международното изложение "Световно образование", което се провежда на 23 и 24 февруари 2019 г. (събота и неделя) в зала 3 на НДК в София, както и на 26 февруари (вторник) в хотел "Черно море" във Варна.

Част от британските университети обявиха свободни места, като сред тях са топ-училища като лондонския City University, университетите "Манчестър", "Лийдс" и "Уорик". Тази възможност е подходяща за студенти, които не са успели да кандидатстват до 15 януари, когато изтече срокът за централизиран прием на Острова, съобщи Стефка Златева, мениджър "Висше образование" в "Интеграл" – съорганизатор на изложението.

Към тази дата документи за прием са подали 1900 българи, което е с 9% по-малко спрямо 2018 г., когато общият брой кандидатури бе 2080. Причина за това е сравнително късното решение за запазване на условията за прием, което накара част от кандидатите да се насочат към други европейски дестинации. Въпреки спада, цифрите надминават мрачните прогнози за голям отказ от британски университети и са по-добри от нивата отпреди 4 години, когато общият спад бе 10%.

Междувременно се наблюдава близо двоен ръст на кандидатурите за елитните университети от "Оксбридж" групата, където "Световно образование" отчита рекордните 33 апликации при 20 за 2018 г. Сред предпочитаните специалности са компютърни науки, психология, философия, лингвистика и икономика.

Сред предпочитаните от българи най-масови специалности на Острова са  бизнес и мениджмънт, компютърни науки, изкуство, дизайн и креативни специалности, психология и медицина. През последните години ръст отбелязват кандидатите за биологически, социални и инженерни науки. Сред университети с най-много български студенти са "Ковънтри”, "Ланкастър”, следвани от "Портсмут”, "Лийдс” и лондонския "Уестминстър”. Експертите очакват решението на британското правителство за новите условия на прием и са категорични, че проблеми при въвеждане на визи няма да има. Те се позовават на практиката си отпреди 2007 г., когато не е имало нито един регистриран отказ на виза за приет студент.

Междувременно Холандия се превръща в новата топ дестинация за българи с устойчивия ръст между 15% и 20% през последните няколко години. По данни на холандската организация за международно сътрудничество във висшето образование - "Нуфик", през учебната 2017-2018 г. България попада твърдо в топ 10 на държавите от цял свят със студенти в Холандия.Страната ни заема седмо място след Германия, Италия, Белгия и изпреварвайки многомилионна Румъния. Сред най-предпочитаните университети тук е холандският първенец "Грьонинген", както и "Хага", където българската студентска общност е втора по численост след холандската.

Активните кандидатстудентски кампании за останалите европейски държави вече са в разгара си, поради което "Световно образование" ще предостави информация за условията за кандидатстване в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария и др.
Канада и Чехия са две от новите образователни дестинации на "Световно образование". Специално за среща с участниците на изложението този уикенд в България ще са представители на Канадското посолство в Букурещ, които ще представят възможностите за образование в местни университети за българи. Канада се превърна в примамлива презокеанска дестинация, заедно със САЩ, след като отпаднаха визите за българи от миналата година.

Местните висши училища предлагат 4-годишни бакалавърски програми и едногодишни или двугодишни магистърски специалности с право на работни визи за определен период след завършването.Рекорден брой стипендии за елитни европейски училища и колежи, както и нови участници от Италия, Англия и Швейцария. Интересът на световноизвестни колежи към българските ученици е силен поради добрите им резултати.

През последните 3 години расте броят на българските ученици, които успяват да се преборят за стипендии между 10% и 50% от таксите за обучение, като през 2018 г. наши деца са спечелили академични стипендии в едни от най-селективните училища като британските "Сейнт Майкъл", "Кардиф", "Кейтърам" и "Лайм хаус". В рамките на изложението ще присъстват представители на повече от 20 елитни колежи, част от които ще проведат интервюта за стипендии между 20% и 40% от таксите за обучение.

Най-масовата възраст за отпътуване на децата за средно образование в чужбина е 15-16 години, когато пътуват над 50% от българските ученици. Ранни записвания за летни езикови ваканции с между 5% и 10% отстъпка са част от изненадите за посетители.

Гост-лектори в семинарната програма на "Световно образование" ще са бившият вицепремиер Николай Василев, популярният водещ и журналист Ники Кънчев, както и актьорът Александър Алексиев, придобил известност с ролите си в филма "Възвишение" и телевизионния сериал "Откраднат живот". Те ще разкажат за тънкостите на професиите си пред бъдещите кандидати.

Специализирана работилница "Мартеница с кауза" пък ще даде възможност на всички участници и посетители да изработят своя мартеница, която да закупят или предоставят за благотворителност. Събраната сума ще бъде дарена на център по приемна грижа на фондация "За Нашите Деца”, чрез който всяка година над 50 деца, лишени от родителска грижа, имат шанс да живеят в приемно семейство.

Регистрация за изложението и подробности за програмата, участниците и семинара може да бъде намерена на www.world-education.eu.

Тагове:

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: