Портфолиото е визитната картичка на всеки творец

06.01.2022

И защо талантът е само 2% от шанса за успех на кандидат-студентите с интерес към креативни специалности


Думите са на Весела Николова - творец, който - както самата тя казва - е посветен на изкуството във всичките му разновидности и форми. Професионалният ѝ опит е впечатляващо богат за възрастта ѝ, a oт м. ноември 2021 е и водещ на курса за подготовка на портфолио на Интеграл, чрез който помага на по-младите артисти да изразят креативността си по най-успешния начин.

Веси, кога и как ти откри страстта си към творчеството?
Тя е съпътствала винаги моя живот. Още от ранна детска възраст имам запазени рисунки, които майка ми е съхранила, знаейки, че това е моята дарба. Започнах с кръжок по изкуствата в читалището в квартала ми и в рамките на 1 година израснах и развих уменията си, за да повярвам, че това е моят път. След това кандидатствах в училище по изкуствата. И така, година след година, участия в изложби, конкурси, допълнителни изяви в областта на изкуството, дърворезба и графичен дизайн и много награди, завърших с отличие на випуска си и с награда за постигнати успехи в областта на изобразителното изкуство. Съвсем логично и без никакви колебания продължих образованието си във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий” със специалност ”Стенопис”. През 2012 - 2013 г. се обучавах в De Montfort University, Великобритания със специалност „Графичен дизайн и илюстрация”. Завършила съм бакалавърската и магистърската си степени с реализации на мащабни творби в техниките мозайка и витраж в реални архитектурни среди. В момента завършвам докторантура и работя в областта на изкуството във всичките му разновидности и форми, като паралелно с това водя школа по рисуване, частни уроци за кандидат-студенти, участвам и организирам уъркшопи по мозайка и витраж. По време на следването ми имах също възможността да уча и пътувам по програма Еразъм в различни държави. Участвала съм в десетки изложби и арт събития, които допълнително ме обогатяват и ми дават нужната мотивация да творя и да създавам изкуство! Обожавам и обичам живота си на художник!

Ти си водещ на курса за подготовка на портфолио – с какво е полезен той и за кого е най-подходящ?
Благодаря на Интеграл за възможността да давам знания и напътствия за подготовката на художествено портфолио на млади и талантливи хора. Всеки има шанс да продължи обучението си след завършване на училище, талантът е само 2%, всичко останало е много труд, постоянно усъвършенстване, търсене, вяра във възможностите и правилна образователна стратегия/план! Но колкото и интересни да са едни творби, не се ли представят по добър, четлив и стилен начин, невинаги биват приети и разбрани. Правилно подбраните произведения, форматирани в рамка и представени интелигентно, биха имали повече шанс, а само по себе си портфолиото е визитната картичка на всеки творец!

Кои са най-честите предизвикателства пред учениците при създаването на портфолио?
Най-често затруднения се срещат при подбора на творбите, затова се появявам аз - за градивна критика, съвети, намиране на най-подходящите творби според специалността на кандидатстване и за оформяне на перфектната визия на съответното портфолио.

3 характеристики, които правят едно портфолио отличително?
Оригиналност, идейност, креативност.

Какъв е твоят най-важен практически съвет за подготовката на успешно портфолио?
Важно при подготовката на портфолиото е творбите, които се изберат, да съответстват адекватно на специалността при кандидатстването. Хубаво е подготовката да започне от 11 клас. Това ще спомогне за пълноценно представяне на най-добрите неща, за обогатяване, за отсяване и преструктуриране, а това от своя страна ще доведе до изграждане на успешно и силно портфолио!

Най-запомнящото се портфолио за кандидатстване, върху което си работила с ученик? Къде и какво учи той/тя впоследствие?
Всички портфолиа са уникални и интересни, всеки ученик представя своя вътрешен свят, своите мечти, въображение и душевност. Аз се впечатлявам от всеки, за мен е достатъчно да знам, че този млад човек е избрал с цялото си същество пътя на творчеството! Той е необятен, красив и впечатляващ сам по себе си и дарява много на тези, които се посветят на него! На мен изкуството ми е дало красота на мислите, цвят на съзнанието, креативност в намеренията ми и дори живот в други измерения!

Моят съвет към младите творци е за миг да не се разколебават в това, което искат да учат и работят, но само ако са го почувствали със сърцето си!

Ако искате да научите как да изразите творческите си умения по най-успешен начин за целта на кандидатстване в университет в чужбина, може да прочетете повече за курса за подготовка на портфолио тук

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: