Портфолиото е визитната картичка на всеки творец

06.01.2022

И защо талантът е само 2% от шанса за успех на кандидат-студентите с интерес към креативни специалности


Думите са на Весела Николова - творец, който - както самата тя казва - е посветен на изкуството във всичките му разновидности и форми. Професионалният ѝ опит е впечатляващо богат за възрастта ѝ, a oт м. ноември 2021 е и водещ на курса за подготовка на портфолио на Интеграл, чрез който помага на по-младите артисти да изразят креативността си по най-успешния начин.

Веси, кога и как ти откри страстта си към творчеството?
Тя е съпътствала винаги моя живот. Още от ранна детска възраст имам запазени рисунки, които майка ми е съхранила, знаейки, че това е моята дарба. Започнах с кръжок по изкуствата в читалището в квартала ми и в рамките на 1 година израснах и развих уменията си, за да повярвам, че това е моят път. След това кандидатствах в училище по изкуствата. И така, година след година, участия в изложби, конкурси, допълнителни изяви в областта на изкуството, дърворезба и графичен дизайн и много награди, завърших с отличие на випуска си и с награда за постигнати успехи в областта на изобразителното изкуство. Съвсем логично и без никакви колебания продължих образованието си във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий” със специалност ”Стенопис”. През 2012 - 2013 г. се обучавах в De Montfort University, Великобритания със специалност „Графичен дизайн и илюстрация”. Завършила съм бакалавърската и магистърската си степени с реализации на мащабни творби в техниките мозайка и витраж в реални архитектурни среди. В момента завършвам докторантура и работя в областта на изкуството във всичките му разновидности и форми, като паралелно с това водя школа по рисуване, частни уроци за кандидат-студенти, участвам и организирам уъркшопи по мозайка и витраж. По време на следването ми имах също възможността да уча и пътувам по програма Еразъм в различни държави. Участвала съм в десетки изложби и арт събития, които допълнително ме обогатяват и ми дават нужната мотивация да творя и да създавам изкуство! Обожавам и обичам живота си на художник!

Ти си водещ на курса за подготовка на портфолио – с какво е полезен той и за кого е най-подходящ?
Благодаря на Интеграл за възможността да давам знания и напътствия за подготовката на художествено портфолио на млади и талантливи хора. Всеки има шанс да продължи обучението си след завършване на училище, талантът е само 2%, всичко останало е много труд, постоянно усъвършенстване, търсене, вяра във възможностите и правилна образователна стратегия/план! Но колкото и интересни да са едни творби, не се ли представят по добър, четлив и стилен начин, невинаги биват приети и разбрани. Правилно подбраните произведения, форматирани в рамка и представени интелигентно, биха имали повече шанс, а само по себе си портфолиото е визитната картичка на всеки творец!

Кои са най-честите предизвикателства пред учениците при създаването на портфолио?
Най-често затруднения се срещат при подбора на творбите, затова се появявам аз - за градивна критика, съвети, намиране на най-подходящите творби според специалността на кандидатстване и за оформяне на перфектната визия на съответното портфолио.

3 характеристики, които правят едно портфолио отличително?
Оригиналност, идейност, креативност.

Какъв е твоят най-важен практически съвет за подготовката на успешно портфолио?
Важно при подготовката на портфолиото е творбите, които се изберат, да съответстват адекватно на специалността при кандидатстването. Хубаво е подготовката да започне от 11 клас. Това ще спомогне за пълноценно представяне на най-добрите неща, за обогатяване, за отсяване и преструктуриране, а това от своя страна ще доведе до изграждане на успешно и силно портфолио!

Най-запомнящото се портфолио за кандидатстване, върху което си работила с ученик? Къде и какво учи той/тя впоследствие?
Всички портфолиа са уникални и интересни, всеки ученик представя своя вътрешен свят, своите мечти, въображение и душевност. Аз се впечатлявам от всеки, за мен е достатъчно да знам, че този млад човек е избрал с цялото си същество пътя на творчеството! Той е необятен, красив и впечатляващ сам по себе си и дарява много на тези, които се посветят на него! На мен изкуството ми е дало красота на мислите, цвят на съзнанието, креативност в намеренията ми и дори живот в други измерения!

Моят съвет към младите творци е за миг да не се разколебават в това, което искат да учат и работят, но само ако са го почувствали със сърцето си!

Ако искате да научите как да изразите творческите си умения по най-успешен начин за целта на кандидатстване в университет в чужбина, може да прочетете повече за курса за подготовка на портфолио тук

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: