Средното образование в чужбина дава увереност и нужната подготовка

25.11.2021

Интервю с Росица Тодорова, която избира предимствата на обучението зад граница и за двете си деца, които учат в Bromsgrove School, една от най-елитните институции във Великобритания


Средното образование в чужбина е голяма и важна стъпка за всяко дете и неговите родители, а подборът на подходящо училище и програма е от съществено значение за академичния път и кариерното развитие след това. Росица Тодорова е сред майките, които избират предимствата на обучението зад граница и за двете си деца. Те успешно се обучават в Bromsgrove School, една от най-елитните институции във Великобритания. В това интервю тя споделя своите мотиви, опит и впечатления от образованието там.

 

Кога започнахте да мислите за чуждестранно пансионно обучение на Вашите деца?

Това е тема на разговор у дома, откакто нашите деца станаха ученици. Още в първи клас започнахме езиковата им подготовка, както и допълнителните уроци по математика и участията в олимпиади. Смятахме, че конкурентната среда ще им е от полза и ще се адаптират по-лесно, когато попаднат в училище като Bromsgrovе.

 

Какви бяха мотиви Ви да изберете училище зад граница?

В малък град като нашия училищата са с нисък рейтинг и с децата не се работи по начин, който да разгърне потенциала им, а всяко дете има такъв. Поради тази причина решихме да ги пратим в Англия, за да получат шанса, който всяко дете заслужава, както и за да решим обичайните проблеми в пубертета, които произтичат от безделието и липсата на мотивация.

 

Кои бяха основните критерии при подбора?

Търсихме училище, което да предлага място за много интернационални ученици. В Bromsgrove половината от възпитаниците в горните класове идват от цял свят, което ги учи бъдат толерантни и да приемат всички. Търсихме и място, което да не е много по-различно от усещането да си у дома, да има сплотена общност, която да им дава сигурност. Търсихме го пасивно – в каталозите на Интеграл и в интернет, но накрая то ни “намери” на изложение, организирано във Варна от Интеграл. Bromsgrove беше единственото училище, с чийто мениджър разговарях, нямах нужда от повече разговори. После, разбира се, го посетихме. Преди това децата ни бяха на лагер в Австрия в подобно интернационално училище, но там не получиха удовлетворението, което имаха като се прибраха от лагера в Bromsgrove.

 

Как ви помогна Вашият образователен консултант от Интеграл и какви бяха най-важните етапи, през които преминахте?

Нашият консултант, Таня Илиева, ме насочваше как да намирам сама отговори на въпросите, които ме вълнуваха. Срещнахме се с нея и с големия ми син месец след лагера в Bromsgrove и тя отговори на всички въпроси, които го вълнуваха в този момент. Ден след срещата ни синът ми реши, че това е неговото училище и започна подготовката. Таня ни съдейства и с нея, осигури ни материали по математика, помогна да проверим и езиковото ниво.

 

Имахте ли колебания по пътя?

Нямахме никакви колебания, бяхме взели решение, че децата ни ще учат извън България, когато са готови. Ако сега трябва да решавам кога да отидат, може би щях да изпреваря събитията с две години. От позицията на сегашния ми опит смятам че щеше да им е по-лесно, ако са там от 9. клас. Истината е, че на 17 години са готови и самите те искат вече самостоятелност, но последните две години в колеж са много динамични и трудни, особено когато това съвпадне и с отделяне от дома, адаптация в нова среда и наваксване на много учебен материал.

 

Какви са Вашите впечатления от училището – академичната програма, базата, извънкласните дейности?

Трябва да отидете и да го усетите. Това е място, което няма как да не ви впечатли. Няма нужда да знаете, че има 500-годишна история, защото като се разхождате там, тя просто се чувства във въздуха. Бях очарована, когато децата се върнаха за първата си ваканция и ги подканихме да ни разкажат техните впечатления. Това, за което те говореха с уважение и респект, бяха преподавателите им, а не за всичките тенис кортове, футболни игрища, басейните или огромната библиотека. Не бях чувала такива думи за преподавател от тях. Учат, спортуват, живеят на общности в 12 къщи, като само най-големите са в къща извън училището. Съществува конкурентна среда на всички нива, дори и в дейностите извън училище. Преди ден гледахме онлайн съревнование за песен между отделните къщи. Това е събитие и за децата, и за нас, гледайки техните вълнения.

 

Как се справиха децата Ви с промяната на обстановката, средата, изпитваха ли затруднения в началото?

Разбира се, в началото децата изпитваха трудност, усещайки пропуските, натрупани в училището в България, но се стегнаха и наваксаха. После дойдоха и приятелствата, последваха ги и успехите и всичко се нареди. Там друга възможност нямат, но има много хора, които им помагат за всичко това.

 

Какви бяха очакванията Ви и изненада ли Ви с нещо обучението в пансионните училища?

Очаквахме и се надявахме точно на това, което получават нашите деца сега. Изненадата ни беше само една – на децата им хареса! Бяхме се подготвили за известна съпротива, негодувание, обвинение, че ги хвърляме в дълбокото, но на тях им хареса всичко това. Към днешна дата те осъзнават всички предимства и мотивацията им е изцяло благодарение на екипите, които се грижат за тях там, паралелно с нас.

 

Факт е, че обучението в чужбина помага на учениците да продължат своя академичен път в едни от най-добрите университети в света. Какви са за Вас основните предимства на средното образование зад граница?

Дава им увереност и най-важното – подготовка за това, което ги очаква в престижен университет. Дава им самочувствие, подплатено със знания и умения. Нашите деца не се притесняват да се целят в топ 10 на университетите в Англия, а аз не се притеснявам за това дали ще се справят.

 

Над 20 водещи пансионни училища от Европа, Ви очакват на 22.10. /събота/ от 10:00 до 19:00 ч. в хотел InterContinental Sofia! В рамките на специализирания ден за средно образование можете да разговарят лично с техни представители и да научите повече за предимствата и особеностите на институциите!

Вашето безплатно участие Ви гарантира индивидуални срещи в удобен за Вас час, експертни насоки от опитните консултанти на „Интеграл“, специализирани преводачи и уютна и спокойна атмосфера в сърцето на София.

За информация и регистрация, моля посетете - https://bit.ly/3Rv3g4f

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: