Великобритания запазва условията за финансиране в университети за студенти от ЕС

03.05.2019

Великобритания ще запази нивата на таксите и държавното финансиране за британски университети и за учебната 2020/2021 година.


Великобритания ще запази нивата на таксите и държавното финансиране за британски университети и за учебната 2020/2021 година. Шотландия вече обяви твърдото си намерение да не променя условията си за финансова помощ за кандидати от ЕС, очакванията са до дни това да обяви официално и Лондон.

Практиката през последните 2 години след референдума за излизане на Великобритания от ЕС (Брекзит) установи, че Шотландия е страната, която първа обявява намеренията си и задава тенденциите и за останалите страни от кралството.

Настоящото уточнение се прави във връзка с появила се разнопосочна информация през последните дни за драстично повишаване на таксите за чуждестранни студенти във Великобритания. Обръщаме внимание, че дискусиите са свързани с времето след 2021 година и до голяма степен зависят дали Брекзит ще се извърши със или без споразумение с ЕС. 

Приетата преди месец Стратегия за висше образование в Англия предвижда броят на международните студенти, включително и от ЕС, да се увеличи и до 600 000, при досегашните около 430 000. За целта британското правителство ще инвестира 35 милиарда лири, значителна част от които - за увеличаване на финансовата подкрепа на бъдещите студенти.

В случай че страната реши да предприеме промени след реален Брекзит, те ще влязат в сила едва от учебната 2021-2022 година.

Междувременно Уелс обяви намерението си да запази финансирането за европейци и на магистърските си програми като и за следващата учебна година ще отпуска до £ 17 000. Сумата може да бъде достигната чрез комбинация от безвъзмездна помощ и заем.

Актуална информация във връзка с бакалавърските и магистърски програми за академичната 2020 г./2021 г. и отговори на конкретни въпроси може да получите в офисите на Интеграл в цялата страна, на тел. 02/8050643 – Стефка Златева, мениджър „Висше образование“ или след като изпратите запитванията си на e-mail: integral@integral.bg

Тагове:

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: