Защо е важен изборът на специалност?

23.05.2022

Научете повече за професионалната ориентация от интервюто на Полина Жечева, дългогодишен консултант и кариерен коуч


„Какво обмисляш да учиш?“ Този въпрос все по-често започва да се задава още в началните етапи на гимназиалното обучение, особено сега, след промените в българската образователна система. А отговорът му ще даде насока както на академичното бъдеще, така и на кариерната реализация след това. Ето защо изборът на специалност е сред най-важните решения за всеки кандидат-студент. Но как да стигнете до правилната програма в университет и кога точно трябва да решите? На тези и други важни теми отговаря Полина Жечева, дългогодишен консултант за висше образование и треньор по кариерна ориентация.

Защо е важен изборът на специалност? 
Изборът на специалност е пряко свързан с професионалната реализация и професията, която ще практикувате някой ден. Данните показват, че около 1/3 от живота си прекарваме на работното си място, а в същото време само 30% от хората харесват това, което вършат. Това са две много добри причини да вложите мисъл и старание в избора на специалност и да избегнете омагьосания кръг, в които учите нещо, просто защото трябва да имате "някаква диплома".

Кога е най-подходящото време за кариерна ориентация? 
10-ти клас е не само много подходящ, но и наложителен момент заради промените в българската образователна система. Специалността, която избирате в университета, е пряко обвързана със селекцията на профилиращи предмети, а това се прави именно в 10-ти клас. 

Каква е връзката между избора на профил в училище и специалността?  
Връзката е много тясна и двустранна. От една страна не можете да кандидатствате за дадена специалност, ако не сте учили правилните предмети. Например, ако искате да учите инженерна специалност, то профил, различен от математика и физика, няма да ви свърши работа или ще усложни процеса по кандидатстване, принуждавайки ви или да изберете друга програма, или да се явите на допълнителни изпити. От друга страна, профилът ви подготвя за академичното обучение в дадената сфера.

Как да изберем най-подходяща специалност?
Разбира се, всеки първо прибягва до съветите на родители, приятели, следване на ролеви модели. Това са хубави стъпки, но недостатъчни. Нужна е професионална и най-вече безпристрастна оценка на това какво можете. Изключително необходимо, практическо и ценно е правенето на обективен тест, който замерва уменията и интересите ви и ги съпоставя едни с други. Такъв тест е MyUniChoices, чийто ексклузивен представител за България е Интеграл. 

Какво представлява тестът MyUniChoices?
Тестът включва 150 лесни въпроса на достъпен английски, в които ви питат какво можете, обичате и ви интересува. Предварителна подготовка не е необходима, само вашите искрени отговори на въпросите с „да/ не/ може би“. Вземат се предвид интересите и способностите на ученика, като по този начин се стеснява броят на подходящите учебни програми и университети.

А какви са предимствата му?
MyUniChoices е британски тест, който отговаря на спецификите на средното образование на Острова. Интересно е, че промените в българската гимназиална система са отчасти базирани именно на нея, а там профилирането също се случва в 10-ти клас. Тестът показва силните страни на ученика, както и тези, върху които е нужно да се работи. В ежедневната работа с ученици положили теста наблюдаваме, че нерядко резултатът - списъкът със специалности, включва такива, за които дори не подозират, че са подходящи за качествата, уменията и интересите им.

Какъв е твоят съвет към учениците, на които им предстои за изберат своята университетска програма? 
Съветът ми е да проверят нагласите и интересите си – с помощта на курс или тест. Дори и да имат идея, дори и да са почти наясно, пак е необходимо второ, обективно мнение.
 

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: