A-Levels: академична програма, която отваря безброй врати за образование и кариера

25.01.2023


Едно от най-важните решения за семействата, които избират пансионно обучение в чужбина, е свързано с изборa на образователна програма. Сред системите се отличава А-Level (Advanced Level General Certificate of Education), която се изучава през последните две години от гимназиалното образование в британските училища, както и във всички други институции по света, които следват този академичен модел.

Предимства и структура на A-Level 

Дипломата е най-широко разпознаваемият сертификат при кандидатстване за бакалавърска степен в най-престижните университети във Великобритания. Обучението се провежда изцяло на английски език, а учебният план е в две нива – подготвителен AS (Advanced Subsidiary) и второ ниво A2. 


Системата е изключително гъвкава и позволява изграждането на индивидуална учебна програма за всеки един ученик. Обичайната практика е в AS нивото да се изучават 4 предмета и в последствие да се продължи във втората година с три от тях. Това позволява задълбочено познание в съответните области.


Няма задължителни предмети за A-Level. Учениците са свободни да избират темите, които ги интересуват най-много или смятат, че ще им бъдат от полза за бъдещото им обучение или кариера. Винаги е добре предметите да са свързани с желаната университетска специалност. Бъдещите кандидат-студенти могат да избират измежду предмети, като езици, математика, физика, химия, биология, история, география, философия, бизнес науки, икономика, компютри, дизайн, музика и т.н. – в общи линии всичко, което се преподава на ниво средно образование и дори повече. 

Основната форма на оценяване са писмени изпити, които се държат в края на 2-годишния курс на обучение. Успешно положените изпити с високи резултати са сигурна предпоставка за прием в най-елитните английски и световни университети. Дипломата е международно призната и има тежест на златен стандарт за средно образование.

Защо да изберете А-Level?

A-Level e отличен избор за тези, които имат ясна представа за предметите, които им се отдават. По този начин ученик, който е по-силен по математика, отколкото по английска литература, има възможност да подбере своята програма и да наблегне на точните науки пред разказвателните предмети.

Важно е да отбележим, че успешното полагане на изпитите носи отделен сертификат за всеки предмет, а не обща диплома както е при International Baccalaureate (IB). 

Кои модули на A-Level дават най-много възможности?

За възпитаниците, които планират своето висше образование в по-специфични направления, като медицина, лингвистика и компютърни науки, A-Level предлага възможност за подготовка в модулите, необходими за успешно кандидатстване в желаната специалност.  

За да придобиете по-пълна представа в следващите редове събрахме най-често срещаните:

 • Медицина – химия, биология и математика или физика
 • Филология и лингвистика – английска литература
 • Информатика – математика
 • Стоматология – химия, биология и математика или физика
 • Ветеринарни науки – биология и един или два предмета от химия, математика или физика.

Предварителната подготовка и преглед на изискванията за прием в различните университети, в които може да се кандидатства по конкретна специалност, е от съществено значение, за да бъдат покрити всички опции.

По-неориентираните и тези, които все още не са сигурни какво искат да правят след гимназията, е препоръчително да изберат по-общи теми: 

 • Английска литература
 • История
 • Модерни езици
 • Класически езици
 • Математика и допълнителна математика
 • Физика
 • Биология
 • Химия
 • География

Колкото повече от тях бъдат избрани, толкова повече специалности ще са отворени при кандидатстване. 

Повече информация за пансионното обучение в чужбина и различните образователни програми можете да научите от нашия експертен екип
 

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

 • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
 • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
 • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: