A-Levels: академична програма, която отваря безброй врати за образование и кариера

25.01.2023


Едно от най-важните решения за семействата, които избират пансионно обучение в чужбина, е свързано с изборa на образователна програма. Сред системите се отличава А-Level (Advanced Level General Certificate of Education), която се изучава през последните две години от гимназиалното образование в британските училища, както и във всички други институции по света, които следват този академичен модел.

Предимства и структура на A-Level 

Дипломата е най-широко разпознаваемият сертификат при кандидатстване за бакалавърска степен в най-престижните университети във Великобритания. Обучението се провежда изцяло на английски език, а учебният план е в две нива – подготвителен AS (Advanced Subsidiary) и второ ниво A2. 


Системата е изключително гъвкава и позволява изграждането на индивидуална учебна програма за всеки един ученик. Обичайната практика е в AS нивото да се изучават 4 предмета и в последствие да се продължи във втората година с три от тях. Това позволява задълбочено познание в съответните области.


Няма задължителни предмети за A-Level. Учениците са свободни да избират темите, които ги интересуват най-много или смятат, че ще им бъдат от полза за бъдещото им обучение или кариера. Винаги е добре предметите да са свързани с желаната университетска специалност. Бъдещите кандидат-студенти могат да избират измежду предмети, като езици, математика, физика, химия, биология, история, география, философия, бизнес науки, икономика, компютри, дизайн, музика и т.н. – в общи линии всичко, което се преподава на ниво средно образование и дори повече. 

Основната форма на оценяване са писмени изпити, които се държат в края на 2-годишния курс на обучение. Успешно положените изпити с високи резултати са сигурна предпоставка за прием в най-елитните английски и световни университети. Дипломата е международно призната и има тежест на златен стандарт за средно образование.

Защо да изберете А-Level?

A-Level e отличен избор за тези, които имат ясна представа за предметите, които им се отдават. По този начин ученик, който е по-силен по математика, отколкото по английска литература, има възможност да подбере своята програма и да наблегне на точните науки пред разказвателните предмети.

Важно е да отбележим, че успешното полагане на изпитите носи отделен сертификат за всеки предмет, а не обща диплома както е при International Baccalaureate (IB). 

Кои модули на A-Level дават най-много възможности?

За възпитаниците, които планират своето висше образование в по-специфични направления, като медицина, лингвистика и компютърни науки, A-Level предлага възможност за подготовка в модулите, необходими за успешно кандидатстване в желаната специалност.  

За да придобиете по-пълна представа в следващите редове събрахме най-често срещаните:

 • Медицина – химия, биология и математика или физика
 • Филология и лингвистика – английска литература
 • Информатика – математика
 • Стоматология – химия, биология и математика или физика
 • Ветеринарни науки – биология и един или два предмета от химия, математика или физика.

Предварителната подготовка и преглед на изискванията за прием в различните университети, в които може да се кандидатства по конкретна специалност, е от съществено значение, за да бъдат покрити всички опции.

По-неориентираните и тези, които все още не са сигурни какво искат да правят след гимназията, е препоръчително да изберат по-общи теми: 

 • Английска литература
 • История
 • Модерни езици
 • Класически езици
 • Математика и допълнителна математика
 • Физика
 • Биология
 • Химия
 • География

Колкото повече от тях бъдат избрани, толкова повече специалности ще са отворени при кандидатстване. 

Повече информация за пансионното обучение в чужбина и различните образователни програми можете да научите от нашия експертен екип
 

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

 • Oтнемa под минута
 • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
 • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: