Какво да уча след 12 клас?

30.06.2022

Ранното кариерно ориентиране помага на учениците да изберат най-подходящата за тях специалност


Завършването на гимназия е свързано с много емоционални и радостни моменти, но и е съпроводено с колебания в учениците за следващия етап в техния образователен път. Въпросът „Какво да уча след 12 клас?“ може би носи най-много несигурност, тъй като в днешни дни университетите предлагат стотици програми, а изборът на най-правилната е особено труден без помощта на специализирани инструменти и ценните насоки на професионален консултант. 

Защо е важно кариерното ориентиране?

Човек прекарва повече от 1/3 от живота си в работа, а в същото време едва 30% от нас харесват това, с което се занимават. Правилният избор на професионална сфера и академична специалност още в училище ще ви помогне да стартирате кариера, която отговаря на вашата личност и способности, ще ви удовлетворение. Статистиката показва, че много хора разбират, че са взели грешно решение чак след като завършат университет, но преквалификацията означава допълнителна инвестиция на време и ресурси. С помощта на кариерни тестове, курсове и консултанти, подобни ситуации могат да се избегнат лесно.

Как да изберете правилната специалност?

Независимо дали вече сте се насочили към конкретна специалност, колебаете се между няколко или още изобщо не знаете какво искате да учите, специализираните тестове и курсове ще ви посочат професионалните направления, които отговарят най-добре на вашите интереси и таланти. Най-голямото им предимство е, че резултатите са напълно обективни, а благодарение на инструменти като Кариерен навигатор, имате възможност да направите информиран избор и да изградите своя индивидуален план със стъпките, които трябва да извървите – от подготовката до успешния прием. 

Как да се подготвите за избраната програма?

Подготовката за кандидатстване в чужбина често зависи от специалността, която сте избрали, нo oбщото за всички университети с програми на английски език е, че изискват сертификат от международно признати изпити като IELTS. Оптимален резултат може да си гарантирате с подготвителен курс, с който ще проверите знанията си и ще натрупате практически умения и изпитни стратегии.

Също така, някои специалности изискват допълнителна подготовка по даден предмет. Кандидатите по медицина, например, трябва да имат добри познания по биология и химия, а за инженерните програми често се изисква разбиране на принципите на математиката и физиката. Ето защо е важно, след като изберете академично направление, да проучите какво се изучава и какви са условията за прием. Бъдещите студенти в програмите в сферата на изкуството, дизайна и архитектурата, например, е необходимо да представят творческо портфолио при подаването на документи. Изграждането му обикновено отнема години, ето защо препоръчваме да се премине през курс, в рамките на който да получите насоки за различни техники и практики при подредбата, избора на творби, оформлението.

Как ви помага образователният консултант? 

Със своя опит и експертиза, нашите образователни консултанти ще ви насочат към точните методи, с които да достигнете до подходящите програми, университетите, които ги предлагат и дестинациите, които отговарят на вашите предпочитания. Съдействието им също ви дава спокойствието и сигурността, че всички стъпки от процеса по подготовка и кандидатстване са в съответствие с условията за успешен прием в избраната от вас специалност и всички срокове са спазени. Нещо повече – помощта на екипа ни не се ограничава с потвърждаването на мястото ви в университета, тъй като ние сме насреща дори, когато вече заминете.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: