Какво е Data Science и защо е „следващото голямо нещо“?

06.04.2022


Компютърните технологии и обработката на данни са в основата на днешната дигитална ера и глобалната взаимосвързаност. Непрестанното търсене на още и още квалифицирани кадри в тези сфери създава нестихващ интерес към академичните направления на Computer Science, както и създаването на иновативни програми като Data Science, като тази предлагана от University of Nicosia (UNIC). 

Според прогнозата на Американското бюро за трудова статистика, в периода 2016-2026 се очаква ръст над 10% при професиите, свързани с науката за данните, което ги нарежда сред първите 10 с най-висок процент на промяна на заетостта. В същото време се очаква, че броят на незаетите места на Data Science специалисти в Европейския съюз ще достигне 1 милион до 2025 г.   

Ето защо UNIC създава първата бакалавърска програма по Data Science в Кипър, разработвайки новаторски академичен план, предназначен да отговори на изискванията на бизнес средата. В допълнение към реномирания преподавателски екип със силно международно присъствие, специалността се отличава и с факта, че комбинира най-съвременни технологични разработки като Machine Learning and Data Mining, Artificial Intelligence, Big Data, Data Programming, Data privacy & security. Работата по различни проекти пък гарантира, че студентите са обучени да прилагат уменията си към реални проблеми от ежедневието ни.  

Защо Data Science? 
Необработените данни са „безполезни“, ако не можем да ги трансформираме в структурирана информация, за да извлечем знания. Data Science предоставя инструментите за извличане на тези знания. Интересно е да се спомене, че всъщност зад успеха на платформи като YоuTube или Tik Tok стои именно науката за данните и успешното приложение на изкуствения интелект и сложни алгоритми, чрез които абонатите получават предложения за видео съдържание, базирани на конкретните си интереси и потребителско поведение.

Data Science предлага различни методи за анализ на всякакви данни, предоставяйки реално приложение на наученото при създаването на уникални технологии, като например гласовите асистенти Siri и Alexa, „обучени“ чрез анализ на акустичните данни. 

Обучението в програмата дава цял набор от ценни умения за успешна кариерна реализация: 
•    Разработване на решения за събиране, управление и анализ на данни 
•    Анализ на резултатите и валидиране на хипотези
•    Визуализация и комуникация на нова информация за решаване на проблеми в реалния свят 
•    Любопитство и работа в екип 

Освен перспективното бъдеще, дипломата по Data Science гарантира и високо професионално възнаграждение на специалистите в областта! 

Исках магистратура, която се отличава със задълбочена учебна програма в сферата на Data Science, но също така учи как да прилагаме тези концепции в реалния свят. Програмата на UNIC MSc Data Science е създадена именно за тази цел. Но това, което наистина надмина очакванията ми, са преподавателите, които са експерти в своите области в академичните среди и индустрията. Те ти предоставят нужните знания и ти помагат да разбереш какво е необходимо, за да успееш в тази област.” - Philipp Beer (Германия)

Изборът ми да уча Data Science в UNIC даде начален тласък на моето кариерно развитие. Програмата включва задълбочени курсове по всяка съществена тема в областта на науката за данни, които се преподават от висококвалифицирания факултет на катедрата по Компютърни науки. Пандемията от Covid-19 не попречи на нито един от преподавателите или служителите да изнася отлични онлайн лекции, да дава обратна връзка и да предоставя подкрепа, когато е необходимо. Сигурен съм, че до края на четиригодишната програма всеки студент ще притежава необходимите знания и умения, за да стартира своята кариера в областта на Data Science,” казва Panagiotis Michael.

Научете всичко най-важно за специалностите Computer Science и Data Science лично от студенти и лектори в University of Nicosia! Очакваме ви в нашия Instagram live на 07.04 от 16:00ч.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Британски университети "замразяват" таксите за сту...

Вече няколко институции потвърждават, че таксата за първокурсници от ЕС след Брекзит ще се запази на 9250 паунда, вместо очакваните 14 000 паунда - 18 800 паунда годишно. Подробности за политиките на...
29.11.2020 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: