Митове и реалност за кандидатстването в Италия

17.11.2023


Приятен климат, хубава храна и мелодичен език – това са само част от асоциациите, които ни хрумват, когато кажем Италия. Истината е, че южната държава има стабилна икономика, както и традиции в различни сфери като дизайн, мода и архитектура, а в последните години все повече се отваря и за международни студенти, предлагайки програми изцяло на английски език.

Образованието в Италия се оказва достъпно като цена, конкурентноспособно и в много случаи няма изисквания за гимназиалния профил, както в други държави. Все по-често нашите образователни консултанти получават запитвания за образованието в Италия и затова бихме искали да преборим няколко мита, които се разпространяват сред гимназистите.

В Италия мога да уча само на италиански и трябва да имам сертификат CELI

Мит. Все повече университети предлагат специалности, които са изцяло на английски, и за тяхното кандидатстване се иска единствено сертификат по английски Cambridge или IELTS, но много от специалности искат и SAT, който играе ролята на приемен изпит по математика и английски език. Подробен списък на университети и съответно специалностите изцяло на английски може да намерите в нашия Наръчник за образование в Италия. И макар да можете да учите изцяло на английски - поне начално ниво на италиански би било много полезно за социалния живот и ориентацията на място.

Архитектура в Италия се кандидатства с арт портфолио

Мит. Италия е една от малкото държави, предлагаща архитектура на английски, но кандидатстването става със специализиран изпит от три компонента: история на изкуството, математика и физика. Не се изисква ученикът да е бил в паралелка с усилено изучаване или профил математика и физика – неговите знания се проверяват със специализиран тест на английски, който включва тези 3 компонента и е по конкретен конспект. Има редица италиански институции, които предлагат подготовка за изпита – както на място в Италия, така и онлайн. За повече подробности попитайте своя образователен консултант от Интеграл. Консултацията е напълно безплатна.

За да кандидатствам моден или друг дизайн, трябва да представя портфолио

Реалност. Портфолиото е широкоразпространен метод за оценяване на заложбите на кандидата, особено за специализирани арт специалности, като Моден или Графичен дизайн. Това не изключва задължителните познания по език. Някои университети като NABA дори предлагат възможност за реализиране на арт задача при липса на портфолио. За да подберете правилните елементи и да подготвите отлично портфолио – посетете нашия специализиран Курс за подготовка на портфолио, в който ще получите насоки от лектор-творец с разнообразен и богат образователен и практически опит в България и чужбина.

Таксата ми за университета е фиксирана и нямам право на стипендия, защото съм чуждестранен студент

Мит. Като всички европейски граждани – и българските студенти, приети в италиански университет, могат да кандидатстват за стипендия за намаляване на семестриалната такса. Размерът на стипендията се определя от дохода на домакинството и макар процесът да е дълъг и да изисква множество документи като справка от НАП за доходите на родителите – таксата ви накрая може да е наполовина. Това важи както за държавните, така и за частните университети, като обаче там ставките може да са различни.

Италианските университети нямат общежития

Мит и реалност. Повечето от университетите в по-малките градове имат общежития, но примерно в Рим или Милано, които са сред най-скъпите градове за живот, ще трябва да си намерите квартира. Често общежитията към университета са стопанисвани отделно и трябва да се кандидатства за всяко от тях, като отново може да поискат справка за доходите на родител. В зависимост от града/университета цените на стая (единична или двойна) в общежитие са между 250 до 450 евро, докато наем в споделен апартамент започва от 400 евро.

Докато уча в Италия, мога и да работя

Реалност. Като всички европейски граждани, и българските студенти в Италия имат право да работят по време на следването. Но както и в други европейски държави, това е лимитирано до 20 часа на седмица или 1040 часа годишно.

Ако Италия представлява интересна дестинация за вашето висше образование – включете се безплатно във Виртуалния ден на висшето образование в Италия на 23 ноември от 10 ч. По време на събитието ще чуете още по-подробна информация както от наши консултанти, така и представители на Nuova Accademia di Belle Arti (NABA), и ще можете директно да отправите вашите въпроси към тях.

 

Тагове:
Италия

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: