Нидерландия запазва условията за чуждестранни студенти за учебната 2024/2025 г.

25.07.2023


Условията за прием и обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия за учебната 2024/2025 г. остават непроменени, съобщават експертите на агенцията за образование в чужбина „Интеграл“. Коментарът е по повод спекулациите, че най-предпочитаната в момента от българските студенти дестинация в чужбина се кани да затвори врати пред кандидатите от други държави.

Нидерландия предлага много програми на английски език в своите университети и се превърна в цел номер едно на чуждестранните студенти след излизането на Великобритания от ЕС. Високото качество на обучението, разнообразните програми и достъпните такси привлякоха голям брой чуждестранни студенти в Страната на лалетата през последните години.

Международните студенти в страната нараснаха  до 115 000 души по данни на нидерландското правителство. 40 на сто от всички студенти за последната академична година идват извън пределите на страната, което е увеличение с близо 30 на сто в сравнение с 2015 г. В момента България заема 6-о място по  брой чуждестранни студенти в Нидерландия за учебната 2022/2023 г. с 5112 студенти след Германия, Италия, Румъния, Китай и Испания. За сравнение през 2012 г. сме заемали 5-о място с 1600 студенти и отново 5-о място през 2019 г. с 3700 студенти.

Засиленият натиск върху образователната система на Нидерландия отвори дискусия в страната за възможни решения на възникналите проблеми, сред които свръхпосещаемост на учебни програми, препълнени зали, изтощен и недостигащ преподавателски състав, заплаха за запазване качеството на обучението, липса на достатъчно свободни квартири за студентите в някои градове на страната.

В началото на 2023 г. министърът на образованието в оставка Робърт Дайкграаф обеща да предложи план за овладяване на проблемите в сферата на академичното образование в Нидерландия и намиране на баланс между привличането на чуждестранни таланти, интернационализацията на висшето образование и запазване на високото качество на образователната услуга. В момента предложенията са отворени за мнения и препоръки.

В случай че част от тях бъдат приети, те ще влязат в сила от по-следващата 2025/2026 учебна година. Междувременно в Нидерландия предстоят предсрочни избори тази есен и сформиране на ново правителство.

Какво включват обсъжданите предложения за промяна на законодателството?

Език на обучение

Международният характер на висшето образование в Нидерландия ще бъде запазен и дори ще бъде стимулирано използването на повече чужди езици в обучението. Същевременно целта на законодателите е да запазят и засилят присъствието на нидерландския език. Предложенията за промени предвиждат, ако в дадена програма обучението на чуждестранен език е над една трета от всички кредити, да се изисква входящ тест по базово владеене на холандски език на входа на обучението. Всички студенти в чуждестранните програми ще имат задължението да подобряват нивото си на владеене на нидерландски и след това в процеса на следването.

Привличането на чуждестранните студенти е важно и за холандската икономика, която страда от недостиг на кадри в редица сектори, в т.ч. образование, здравни грижи, технологии. В някои от тях владеенето на нидерландски език е необходимо за реализация на пазара на труда, се подчертава в мотивите на правителството в оставка.

Одобряване на нови програми на чужд език

При одобряване на  нови програми на английски език министърът на образованието да взима предвид следните обстоятелства, гласи предложението за обсъждане:

  • наличието на преподавателски състав и специфика на пазара на труда в съответния регион, в който се намира университетът;
  • ако съответният регион регистрира икономически спад, международният характер на програмите и съответния тип университети ще бъде приветстван;
  • при липса на достатъчно преподавателски състав, който да обучава на холандски език, международните програми ще бъдат предпочитани;
  • всяка международна програма следва да има аналог на холандски език в рамките на страната.


Изброените обстоятелства да бъдат взимани предвид като цяло, а не поотделно при одобряване на нови чуждестранни програми, гласи още предложението.

Максимален брой студенти

Предлаганите промени в законодателството предвиждат още определяне на квоти за броя на студентите при определени направления  от учебните програми, за да се избегне претоварването. Понастоящем това е възможно само за учебните програми като цяло.. Въвеждането на ограничен прием за определено направление ще помогне да се предотврати прекомерното записване на студенти в началото на програмата. Предвидено е и ограничение под формата на квоти за студенти от страни извън ЕС, когато преподавателският капацитет е ограничен. Това ще гарантира достъпа на нидерландските и европейските студенти.

Предложенията за промени в законодателството, свързано с обучението на чуждестранни студенти, са отворени за мнения до 15 септември 2023 г.  Очаква се до приемането им  и влизането в сила от по-следващата година министърът на образованието на Нидерландия да сключи споразумения с университетите за по-целенасочено назначаване на персонал, съобразяване на приема на чуждестранни студенти с нуждите на местния пазар на труда, ефективна и навременна информация относно възможностите за настаняване на студентите.

Кандидатстване за обучение през 2024/2025 г.

„Желаещите да учат в Нидерландия през учебната 2024/2025 година, могат да започнат подготовката си с избор на специалност, университет и търсене на квартира, без да се притесняват от неблагоприятни промени, съобщи Николай Христанов, мениджър „Висше образование“ в „Интеграл“. Не е задължително, но е препоръчително придобиването на елементарни познания по холандски език, което ще има благоприятно влияние върху бъдещото обучение на студента в университета, съветват още експертите. В допълнение, това е предпоставка и за успешно кариерно развитие в Нидерландия след завършване на обучението, особено за сфери като технологии, инженерство и ИТ, където се наблюдава недостиг на кадри.

Междувременно, в отговор на претоварването на нидерландската образователна система се развиват и нови пазари като Белгия и Италия, чиито реномирани университети също предлагат програми на английски език, освен на френски и италиански език,  съобщават от „Интеграл“.

Повече за образованието в Холандия, специалностите и университетите може да прочетете тук. А безплатния ни наръчник за образование в Холандия може да свалите тук.

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: