"Средното образование в чужбина има чудодеен ефект, пак бих направила същия избор!"

13.10.2023

Интервю с родител на български ученици, избрал елитно образователно бъдеще за своите деца във Великобритания


Стане ли дума за елитно средно образование в чужбина, винаги е нужно внимателно проучване, за да може всеки един родител да бъде сигурен, че избира най-доброто за своето дете. Как обаче протича този процес и кои са най-важните стъпки за правилния избор - попитахме Росица Тодорова, майка на двама възпитаници на една от най-елитните институции във Великобритания - Bromsgrove School. В това интервю тя споделя най-важното за родителите, които тепърва тръгват по този път.

- Средното образование в чужбина е изключително важно решение не само за детето, но и за родителите - кога започнахте да мислите за обучение в чужбина за Вашето дете?
- Ние решихме нашите деца да завършат образованието си в Англия още когато бяха съвсем малки, първи клас. Разбира се, най-важното за нас като родители беше да усетим кога синовете ни са готови за това психически. Мотивацията им също беше важна и върху нея работихме години, като им търсихме и тук в България конкурентна среда, предизвикателства, олимпиади, допълнително обучение по езици. Така развихме състезателния им дух, който се оказа водещ за постигане на поставените цели в Bromsgrove.

- Как избрахте най-подходящото училище и каква беше ролята на образователния консултант от Интеграл?
- Посетих две поредни години изложението, което Интеграл организираше във Варна. Това се оказа много полезно за мен, за да разбера подробности за английското средно образование, което към онзи момент беше много по-различно от нашето. Разглеждах с часове каталога, който ми дадоха, с училища по целия свят. Там намерих всички подробности, които биха интересували един родител. Но изборът се оказа много труден, особено когато не можеш да посетиш всичките, за да придобиеш впечатления или да усетиш духа на училището. На третата година, на същото изложение, имах късмета да разговарям надълго и широко с Таня Илиева от Интеграл, която отговори на всички мои въпроси (а аз бях от много любопитните майки), на които в каталога не можех да намеря отговор. Веднага след това взехме решение, избрахме Bromsgrove и организирахме летен учебен лагер на децата ни там. Проверихме дали подготовката им е достатъчна, за да предприемем следващата стъпка - кандидатстването. За щастие те бяха готови, подготвени и мотивирани.

- Кои бяха най-важните критерии за Вас, за да се спрете на финалния Ви избор за училище?
- На първо място за нас беше безопасната и близка до семейната среда. След това идваше рейтингът на училището. Bromsgrove беше в Топ 10 на пансионните училища в Англия. Организацията там отговори изцяло на изискването ни децата да са самостоятелни и в същото време контролирани от ръководителите си 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Високите постижения на учениците, завършващи това училище, много над средното ниво в Англия, затвърди избора ни.

- Какви са впечатленията Ви от училището - начина на преподаване, базата, която е на разположение на учениците, извънкласните дейности и комуникацията с родителите?
- Бях удивена от бързата промяна, която учебната среда там оказа на поведението на децата ни. Дисциплината и уважението, което преподавателите вмениха на иначе непокорните ни момчета, ме впечатли. Мотивацията им за постигане на поставените цели също нарасна. Конкурентната среда беше много градивен елемент в случването на всичко това. Резултатите не закъсняха. Базата на училището е впечатляваща и много по-различна от всичко, което можем да видим тук - огромни зелени площи, старинни сгради, пешеходни алеи, спортни центрове. Изборът на извънкласни занимания е огромен - шах, тенис на маса, канадска борба, футбол, плуване, ораторско майсторство... Толкова много, толкова различни и все полезни.

- Как успяха да се справят Вашите деца с промяната на обстановката и доколко тя им се отрази?
- За щастие децата ни бяха готови за това. Посещението на летния учебен лагер предходната година им даде възможност да опознаят новата среда, макар и само за две седмици. Друго предимството беше, че първата учебна година отиде големият, а втората година, вече информиран, отиде и малкият ни син. Двамата там по-лесно преодоляваха трудностите, които неизменно съпътстват отделянето на децата за пръв път от родителите им. Интернационалната общност там помогна много за развитието на децата, на тяхната толерантност към всички различни, на комуникативността им и на умението да приемат и да дават еднакво много и с удоволствие.

- Кои са най-големите предимства на средното образование в чужбина и как обучението в елитно пансионно училище успява да подготви децата за най-добрите университети в света?
- На първо място е качеството на обучението и стимулиране на уменията за за самоподготовка на учениците. Проектите, които са част от обучението по всеки един предмет, и работата в екип с преподавателите е ключово за развиване на уважение и доверие помежду им. Мотивацията, конкурентната среда, дисциплината и в същото време предоставянето на свободен избор и усещането за собствена отговорност (тоест липсват други виновни, което е в природата на тинейджърите) има чудодеен ефект върху изграждане на характера на учениците в това училище. Така стана и с нашите деца. Резултатите при нас не закъсняха и имаме достатъчно много поводи да се гордеем с децата ни, както и за какво да благодарим на Bromsgrove. Чудесна съвместна работа. Накрая ще кажа само, че ако трябва сега да избирам училище, ще направя пак същия избор!

Повече от 30 водещи пансионни училища от Великобритания, Швейцария, Австрия, Испания, Италия, Белгия и Португалия пристигат в София на 28 октомври за лична среща с български родители и техните деца. Специализираното събитие "Ден на средното образование в чужбина" ще се проведе в хотел Hyatt Regency Sofia от 10 до 18 ч., а на място ще можете да научите всичко най-важно за образователното бъдеще на Вашето дете. Повече за събитието, както и безплатната предварителна регистрация, можете да откриете тук.

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: