ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРЕН ОБМЕН

Предназначена за ученици на възраст между 15 и 18 години

КУЛТУРЕН ОБМЕН

Програмата за културен обмен е предназначена за ученици на възраст между 15 и 18 години, които желаят да открият един нов и интересен свят, да се запознаят с начина на живот, историческите забележителности, културните постижения и обичаите в различни страни. Програмата се осъществява с помощта и съдействието на партниращите ни организации в съответната държава, които поемат цялата организация за подготвяне и осъществяване на престоя в чужбина. Повечето участници посещават държавни училища, разположени на територията на цялата страна и живеят в семейства-домакини. В някои страни съществува възможност да се учи в частни училища с възможност за настаняване в общежитие или семейство. 


Програмата за културен обмен е селективна и всеки кандидат трябва предварително да отговаря на определени условия, да бъде интервюиран и одобрен. Задължително изискване за участие в програмата е минимално ниво на владеене на съответния език, което се проверява с полагане на тест. Продължителността на престоя е от 2 месеца до една учебна година. Характерна особеност на програмата е, че ученикът не може да получи диплома за средно образование и не може да се яви на матурите. В края на учебната година обикновено се получава академична справка за изучаваните предмети, получените оценки, посещаемостта на учебните занятия и активността по време на часовете. Целта на програмата е подобряване на езиковата компетентност на участниците, запознаване с образователната система в съответната държава, придобиване на нови знания и умения, културно и духовно обогатяване, намиране на нови приятели. Участниците придобиват ценен социален и културен опит, разширяват своя мироглед, изграждат нови личностни качества, стават самостоятелни, самоуверени, отговорни, мотивирани и способни да взимат решения в непредвидени ситуации.

Ключовият момент в програмата е местният координатор, който съветва и подпомага ученика през целия му престой. Той е представител на партниращата организация и осъществява редовен контакт между ученика, семейството домакин и училището. Всички координатори имат опит в обмяната на ученици от различни държави. Те намират подходящото училище и семейството домакин, консултират учениците за избора на предмети и как най-пълноценно да се организира изпълнението на програмата, изготвят регулярни рапорти за прогреса и адаптацията на ученика. 

Приемните семейства домакини участват в програмата на доброволен принцип. Те са предварително проучени от местните координатори и отговарят на определени изисквания. Семействата са с различно обществено положение и социален статус. Могат да бъдат семейство с или без деца, да са сами родители или възрастни хора, чиито деца не живеят при тях. Ученикът предварително се подготвя да се приспособи към всеки тип семейство. Семейството осигурява подслон, храна и грижи по време на престоя на младежите, достатъчно пространство и удобство за живеене и учене. Ученикът трябва да се съобразява и придържа към установените порядки в семейството, да прояви желание и готовност за адаптиране към семейната атмосфера. 

Повечето участници в програмата посещават държавни училища, които са в различни райони на страната и приемат гост-ученици. В някои случаи, по желание на курсиста, може да се учи в частно училище. Учениците посещават учебните занятия съвместно със своите връстници в страната домакин. Ръководството на училището е независим орган, който самостоятелно решава в кой клас да бъде записан кандидата, на какви изпити да се яви и какви сертификати да получи. Записването в даден клас става в зависимост от индивидуалните особености на кандидатите, тяхната възраст, академични постижения, езикова компетентност, самостоятелност и чувство за отговорност. Учениците трябва стриктно да спазват правилника за вътрешния ред и дисциплината в училище. Посещението на учебните занятия е абсолютно задължително и отсъствия по неуважителни причини са недопустими. Учебният материал трябва да бъде усвояван редовно, прилежно и с необходимата отговорност, както и задължителното изпълнение на възложените домашни. Повечето училища предлагат разнообразни възможности за извънучилищни занимания – спортни дейности, музика, танци, изкуство и др. Ученикът може да се включи по желание в някоя от тях, съобразно интересите си. 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ

 • Възраст –15 - 18 години и да не са последен клас в гимназията 
 • Добри академични резултати в училище, много добър годишен успех / над 4,50/ 
 • Минимално средно ниво на владеене на езика в съответната страна 
 • Препоръки от настоящето училище 
 • Кандидатите трябва да са самостоятелни и отговорни; да имат готовност да живеят самостоятелно, далеч от родния дом; лично да желаят да се включат в програмата; да са адаптивни; да са непредубедени и без расови или религиозни предразсъдъци. 
 • Кандидатите трябва да са комуникативни, толерантни и да притежават чувство за хумор; да са достатъчно зрели, гъвкави, мотивирани личности и стриктно да спазват всички правила за участие в програмата.
   

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете своя час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

 • Oтнемa под минута
 • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
 • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: