Митове и факти за университетите по приложни науки

10.06.2020

Практическите университети са част съвременен подход на силните европейски икономики при обучението на бъдещи специалисти 


Повечето от нас свързват качественото образование със следване в чужбина, а това важи с особена сила за обучението в Нидерландия. Всяка година хиляди международни и български кандидат-студенти избират страната на лалетата, за да продължат своя образователен път. Основните предимства на висшите учебни институции там са акредитираните програми на английски език, иновативната университетска база и достъпната цена.

Университетите в Холандия се делят на два типа: за изследователска дейност и за приложни науки. В зависимост от своите цели и планове, кандидатите могат да изберат по-теоретична или по-практична и професионална насоченост на своето обучение.

Съществува много и объркваща информация за образованието в Нидерландия и често бъдещите студенти получават грешни препоръки, които могат да доведат до неподходящ избор на учебно заведение. С тази статия целим да насочим вниманието към университетите по приложни науки, като съвременен подход на силните европейски икономики да обучават бъдещите си специалистиМит #1: Университетите по приложни науки не са достатъчно „престижни“, колкото класическите университети.

Факт: Повечето хора предпочитат да получават информация, структурирана под формата на състезателен списък. Но често тези списъци са остарели, спорни или ограничаващи. Ранкингите на международните университети са отправна точка на много кандидат-студенти и техните родители, но малко известен факт е, че институциите в тези класации всъщност плащат за своето място. В допълнение, реномираните университетски класации оценяват критерии, като брой академични публикации, които не са основен приоритет на практическите университети. От друга страна, по-целокупна информация за висшите учебни заведения в Нидерландия може да се намери в класацията „Keuzedids“, която оценява фактори като удовлетвореност и успех на студентите, техническа база и практическа насоченост.

Препоръка: Като консултанти с 28 години опит в сферата, ние съветваме всички наши кандидат-студенти първо да изберат подходящата за тях специалност и след това да се насочат към университетите, които предлагат съответната програма. Официални уебсайтове, като www.studyinholland.nl, предлагат цялостен поглед на всички програми в Нидерландия.Мит #2: Обучението в университет по приложни науки би могло да е пречка за получаване на магистърска степен.

Факт: Не съществува никаква пречка за завършилите приложни университети да продължат своето образование и да вземат магистърска степен. Всъщност университетите с практическа насоченост предлагат магистърски програми, които са ориентирани към професионална реализация. Разбира се, ако студентите предпочетат да следват своята магистратура в академичен университет, в зависимост от избраното място, е възможно да се нуждаят от предварителна подготовка (pre-master). В държави като САЩ и Великобритания подобна подготовка не е задължителна. Обикновено тя се изисква в страните, които имат както класически, така и приложни университети, и се фокусира върху области като математика и статистика. Много от холандските институции предлагат на студентите си да преминат през такава подготовка по време на бакалавърското си обучение, позволявайки им веднага да продължат със следването си.

Препоръка: Ролята на опитните образователни консултанти е изключително важна, тъй като те са хората, които се позовават на своята експертиза и дългогодишен опит, за да помогнат на кандидат-студентите да определят своите академични планове и бъдещи професионални цели. Само по-този начин кандидатите могат да се спрат на най-подходящите за тях специалност и университети и заедно с консултанта да начертаят правилната образователна стратегия и нужните стъпки.Мит #3: Студентите, завършили приложни университети, се реализират на пазара на труда по-трудно.

Факт: Образователният модел на университетите по приложни науки включва много практически задания, стажове и в някои случаи дори създаване на собствена стартираща компания още по-време на обучението. По този начин, завършващите студенти са подготвени за спецификите на избраната от тях професионална сфера и намират работа веднага след дипломирането си, често в компаниите, в които са стажували. Един от най-признатите възпитаници на приложен университет е Питер Елбърс, президент и мениджър на холандските авиолинии KLM Royal Dutch Airlines. Той е учил логистичен мениджмънт в най-големия университет по приложни науки – Fontys UAS.

Препоръка: Особеностите на днешната бизнес среда показват, че големите компании търсят активно кадри, които имат практически знания и професионални умения. Ето защо, университетите по приложни науки заемат важно място в образователната сфера и са утвърдени не само в Нидерландия и Германия, но и в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. От друга страна, класическите висши учебни заведения са най-подходящия избор за всеки, които предпочита теоретичното обучение, проявява интерес към изследователската дейност и желае да достигне докторска степен.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прием в английски университет с гарантиран кредит

От днес, 6 юли, стартира кампания за последно класиране за учебната 2020/2021 г. на Острова, водещи университети вече обявиха свободни места Българските кандидати за обучение в английски универс...
06.07.2020 Виж още

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

Безплатно кандидатстване в Cardiff University с Ин...

Всички клиенти на Интеграл ще могат да се възползват от безплатно кандидатстване в елитния Cardiff University от настоящата година. Това стана факт, след като Интеграл вече е официален представител н...
29.11.2019 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: