Няма промяна в приема на студенти за Нидерландия за 2024-2025 учебна година

09.02.2024

Информацията за намаляване на броя студенти от България от тази есен е невярна


Няма никаква промяна в приема на чуждестранни студенти в Нидерландия за учебната 2024-2025 г., а информацията за предстоящо драстично намаляване на приема на български студенти в Нидерландия, която е тиражирана в някои медии, е прибързана и неточна.

Съобщението на Интеграл е по повод информацията на Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, цитирана от БТА, в която се казва, че се планира ограничаване на програмите на английски език и увеличаване на тези на нидерландски език. 

За тази дискусия, за която съобщихме първи през лятото на 2023 г., се води отдавна, но окончателно решение по нея няма, а евентуалните промени не могат да станат бързо. Идеята да се намали броят на програмите на английски език за сметка на тези на нидерландски език се обсъжда от около година, но най-ранната възможна дата за реализацията ѝ е учебната 2025-2026 година, ако се стигне до съгласие. А в момента в Нидерландия има и политическа криза, породена от невъзможността да се състави правителство след последните избори, проведени през ноември м.г. 

Какъв е предложеният пакет от мерки?

В UNL (Асоциация на нидерландските университети) членуват 14 висши училища с академичен профил, които са публикували пакет от мерки, насочен към увеличаване броя на програмите на нидерландски език и контрол на броя на международни студенти, като всеки университет има право на самостоятелност при взимането на решения за конкретни програми. 

Мерки, свързани със засилване присъствието на нидерландския език в образователните програми:

•    Всички популярни специалности да се предлагат и на нидерландски – 70% от бакалавърските програми се изучават на местния език, докато 30% са изцяло на английски – както за международни студенти, така и за холандци. В планираните промени е заложено програмите, предлагани само на английски език, да имат и съотвения еквивалент на нидерландски, за да се увеличи изборът сред местните студенти. Предизвикателствата пред този процес са свързани основно с преструктуриране на програмата и осигуряване на подходящи преподаватели, владеещи местния език.

•    Оценяване на настоящите програми на английски език – чрез анализ на нуждите на пазара на труда и желанието и на местни студенти, университетите ще вземат решение кои програми на английски език могат да се преподават само на нидерландски. Важен аспект при решението ще бъде и търсенето на пазара на труда и задържането на кадри с международен профил.

•    Без нови програми на английски език в следващите 2 години – университетите не планират създаването на нови програми на английски език, освен когато конкретен сектор страда от недостиг на кадри.

•    Повишаване нивото на уменията по нидерландски език за студенти и персонал

Мерки, свързани с контрола на броя на международните студенти:

•    Възможност за определяне приема на международни студенти от всеки университет и за всяка програма - към момента не е възможно индивидуално прилагане на квоти за студенти по определени специалности, тъй като без промяна в закона това би довело до ограничения както за чуждестранните, така и за нидерландските студенти. При възможност за индивидуално определяне на броя приети студенти, университетите ще могат да контролират квотите в програми, съобразено с пазара на труда и съответните региони.

•    Ограничаване на промотирането на нидерландски университети на международни форуми, с изключение на такива, в които могат да предлагат програми, съобразени с недостига на кадри на пазара на труда.

Бъдещите студенти с интерес към висше образование в Нидерландия ще могат да се срещнат лично с представители на нидерландски университети по време на изложението „Световно образование“ в края на март 2024 г. и да се уверят във възможностите за следване в Страната на лалетата.

Продължаваме да следим темата и да информираме нашите клиенти за последните новости в качественото обучение, а който има въпроси, може да се свърже с нас за повече подробности в най-близкия офис на Интеграл.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прием в английски университет с гарантиран кредит

От днес, 6 юли, стартира кампания за последно класиране за учебната 2020/2021 г. на Острова, водещи университети вече обявиха свободни места Българските кандидати за обучение в английски универс...
06.07.2020 Виж още

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

Безплатно кандидатстване в Cardiff University с Ин...

Всички клиенти на Интеграл ще могат да се възползват от безплатно кандидатстване в елитния Cardiff University от настоящата година. Това стана факт, след като Интеграл вече е официален представител н...
29.11.2019 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: