Дания затваря програмите на английски език в бизнес академии и университетски колежи

01.07.2021

Решението влиза в сила от септември 2022


Датското правителство обяви, че планира да затвори голяма част от програмите на английски език от септември следващата академична 2022-2023 година. Промяната обхваща бизнес академии и университетски колежи в Дания, които предлагат бакалавърски програми в сферите на маркетинг мениждмънт, хотелиерство и туризъм, компютърни науки, софтуертно инженерство и ИТ технологии, мултимедиен и уеб дизайн, архитектурни технологии и управление на строителството. След септември 2022 тези програми ще се предлагат на датски език с някои изключения.

Според официалното становище на правителството, причините за взетото решение са свързани с план за финансиране на учебни програми, предлагани от висши учебни заведения в по-малки градове в страната, както и намаляване на разходите, свързани с държавните субсидии, които студентите от ЕС получават при условие, че се обучават в университет и работят по време на следването.

Бакалавърските и магистърските програми на английски език, предлагани в академични университети, не са засегнати от приетото решение.

Как това решение влияе на обучаващите се български студенти в Дания и тези, които стартират своето обучение от септември 2021?

Студентите, които вече се обучават в програми на английски език или предстои да започнат от тази есен, ще могат да завършат своята настояща образователна степен. Ако бакалавърската степен включва етапите на последователно завършване на двугодишна AP (Academy Profession) програма и последваща година и половина Top-up програма, продължението в Top-up програма след септември 2022 ще е възможно само с обучение на датски език при покриване на нужното ниво по езика. Изключение правят някои специалности в сферата на дигиталните технологии и дизайн, които ще продължат да бъдат предлагани на английски език, но с ограничени места.

Какви са опциите пред студентите?

Въпреки несъгласието от страна на засегнатите учебни заведения, правителственото решение поставя пред избор българските и всички останали международни студенти в страната. Някои от университетите вече обмислят възможни решения за тях, които включват предлагането на уроци по датски език, с които да се достигне желаното ниво за завършване на образованието, а също и част от елементите в програмата, изпити и задължителните стажове да се провеждат на английски език.

Дания не е единствената страна, която предлага Top-up програми за завършване на висшето образование. След успешно завършени 2 години в скандинавската страна, студентите могат да се трансферират във Великобритания в едногодишни или 1.5-годишни програми в специалности като бизнес и мениджмънт, маркетинг, финанси и банково дело, инженерни и компютърни науки, туризъм, дизайн и да завършат своята бакалавърска степен. Част от специалностите предлагат и онлайн форма на обучение, като очакванията са през следващите години броят им да се увеличи.

Какви са алтернативите на Дания като образователна дестинация?

С безплатното, иновативно и модерно обучение Дания се наложи сред предпочитаните дестинации за висше образование през последните 10 години. Тези отличителни черти на образователната система могат да бъдат открити и в съседна Швеция. С повече от 100 бакалавърски и над 1000 магистърски програми, в университетите в страната се обучават над 25,000 международни студенти. Белгия и Нидерландия са също сред държавите, предлагащи достъпно образование с годишни такси между 962 и 2168 евро и възможност за избор между академично и практически насочено обучение. Консултантите по проект „Световно образование“ съветват бъдещите кандидати да направят информиран избор и ранно ориентиране, за да са запознати с възможните варианти за висше образование в чужбина.

За повече информация относно образователните степени и програми в Дания и предстоящите промени, свържете се с Николай Христанов.  

Тагове:
Дания

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Безплатно кандидатстване в Cardiff University с Ин...

Всички клиенти на Интеграл ще могат да се възползват от безплатно кандидатстване в елитния Cardiff University от настоящата година. Това стана факт, след като Интеграл вече е официален представител н...
29.11.2019 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: