ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В НИДЕРЛАНДИЯ

Качествено и достъпно обучение на английски език

15 ЯНУАРИ/1 МАЙ

15 ЯНУАРИ/1 МАЙ

Краен срок за кандидатстване

16

16

Университети на нашия сайт

240

240

Програми на нашия сайт

4607

4607

Български студенти

€ 2530

€ 2530

Такса обучение бакалаври

НИДЕРЛАНДИЯ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕСТИНАЦИЯ

Холандия е водеща дестинация за образование в чужбина заради качественото и модерно обучение и над 2100 програми на английски език. Иновативната образователна система, съвременните технологични бази и изключително достъпните цени са притегателна сила за 120 000 международни студенти, които избират да учат в академичните и практическите университети. Нидерландия привлича кандидатите и с динамичната си мултинационална среда и възможностите за развитие в корпорации като Philips, Heineken, KLM, Shell, ING и Unilever. Освен че 95% от населението говори английски език, холандците са изключително отзивчиви, а класациите ги поставят сред петте най-щастливи нации в света. Това не е случайно, тъй като страната на вятърните мелници, лалетата и велосипедите предлага едно незабравимо културно и историческо приключение!

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ

Българските студенти могат да кандидатстват за финансиране под две форми - студентски заем и финансова помощ.

 • Студентският заем покрива таксата за обучение и е с годишна лихвата от 0%.
 • Финансовата помощ може да достигне до размер на € 403/месец и за нея студентите трябва успешно да съчетават обучение в университет, 56 часа работа на месец и доходите на семейството да отговарят на определена сума.

В допълнение на двете форми на финансиране, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за градския транспорт, или така наречения Travel product.

Университетите в Нидерландия не притежават собствени общежития, затова си партнират с агенции по настаняване, чрез които студентите могат да получат общежитие или квартира. Интеграл си партнира с холандската агенция SimpleStay, която съдейства с намиране на настаняване и начална интеграция на първокурсниците, както и с глобалната платформа за настаняване в частния сектор Housing Anywhere.

На студентите в Холандия е позволено да работят почасово. Препоръчително е броят часове да не надвишава 20 на седмица, а средното заплащане за студенти е €6 на час. Владеенето на нидерландски се счита за предимство при търсене на работа по време на следването.

УНИВЕРСИТЕТИ С АКАДЕМИЧНА НАСОЧЕНОСТ И/ИЛИ ПРИЛОЖНИ НАУКИ

Research University

 • Научно ориентирани
 • 3 години обучение
 • Лекции и теоретично обучение, индивидуални и групови проекти
 • Магистърски и докторантски програми
 • Numerus Fixus програми
 • Критично мислене

University of Applied Sciences

 • Професионална насоченост
 • 4 години обучение /с включена година задължителен стаж по специалността/
 • Проекти и работа в екип, презентации от професионалисти, PBL (Problem Based Learning) обучение
 • Партниращи организации и институции
 • Обучение и кариера като едно цяло
Наръчник за образование в Холандия

Наръчник за образование в Холандия

Свалете безплатно
В НИДЕРЛАНДИЯ МОЖЕ ДА УЧИТЕ

СПЕЦИАЛНОСТИ

Архитектура

Бизнес и Мениджмънт

Сценични, Изящни изкуства и Дизайн

Икономика

Инженерни науки

Компютърни науки

Медицина и здравни науки

Медия и масова комуникация

Международни отношения и политика

Природни и естествени науки

Правни науки

Психология

Туризъм, хотелиерство, кулинария

Филология и Лингвистика

Финанси, счетоводство, банкиране

Хуманитарни науки

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Кога е крайният срок за кандидатстване?

Крайният срок за кандидатстване в програми с ограничен прием е 15 януари. За останалите програми кандидат-студентите могат да подават своите документи до 1 май.

Мога ли да изпратя сертификата си по английски по-късно?

Да, за всички програми, с изключение на специалностите с ограничен прием, сертификатът за владеене на език може да се изпрати допълнително след подаване на кандидатурата.

Кога започва учебната година в Нидерландия?

Учебната година започва в края на август или началото на септември, но обикновено първокурсниците имат Седмица за ориентация преди това, по време на която се настаняват в общежитието и се записват в университета.

Нужно ли е да говоря нидерландски, за да уча и живея в страната на лалетата?

Владеенето на нидерландски е препоръчително, не задължително, за да бъдеш студент в Ниската земя. Страната е на първо място в света по владеене на английски език от населението и над 95% от населението говори английски език. Изучаването на местния език ще ти помогне по-лесно да се адаптираш, както и да си намериш почасова работа, затова и Интеграл предлага курс по нидерландски език за бъдещите студенти.

Какво е Numerus Fixus?

Numerus Fixus е ограничение на броя места в някои от най-популярните специалности на английски език, сред които международен бизнес, медицина, психология, компютърни науки. Повече информация за програмите с ограничен прием можеш да намериш в нашия специализиран наръчник.

Мога ли да кандидатствам без сертификат по английски език?

Университетите в Нидерландия изискват нивото по английски език да бъде доказано с някои от международно признатите сертификати – IELTS, TOEFL и Cambridge Certificate in Advanced English (CAE), C2 Proficiency (CPE). Стандартните изисквания за прием са 6.0 на IELTS, TOEFL IBT с 80 или CAE – C.

Гарантирано ли е настаняването в общежитие?

Не, броят на местата в общежитията е ограничен и политиката на университетите е различна, като ранното кандидатстване увеличава шансовете.

НАШАТА ПОМОЩ

Подготовка за IELTS

Кариерен навигатор

Семинар за мотивационно писмо

Курс по нидерландски език

Настаняване за студенти

Превод и легализация на документи

УНИВЕРСИТЕТИ НА ФОКУС

Разгледайте университети в Холандия

Разгледайте университети в Холандия

Разгледайте

НАШИТЕ СТУДЕНТИ

Рая Мезеклиева

BSc Cognitive Science and Artificial Intelligence, Tilburg University

Чувствам се наистина чудесно! Няма как да съм по-доволна от живота си в момента, бих го оприличила на нещо като продължителна еуфория :). Програмата е изключително интересна, харесвам професорите. Със съквартирантка ми се разбираме добре и условията на настаняване са прекрасни. Успях да се интегрирам, намерих си приятели, извънкласни занимания и смея да кажа, че се чувствам като у дома си. 

 

Нещо от съвместната ни работа, което ми помогна значително беше второто, по-опитно, мнение и възможността да питам при всяка неяснота или съмнение относно всяка стъпка от процеса по кандидатстване. 

Емил Настев

International Business, University of Groningen

University of Groningen е топ 100 университет в света според всички големи класации, който надмина очакванията ми! Професорите са на изключително високо ниво и винаги готови да бъдат максимално полезни на студентите! Формалната бариера между професор и студент не съществува.

 

Разнообразието от студенти с различни националности допринася за ценния ми житейски опит! Завързах запознанства и приятелства с представители от всеки един континент! 
Впечатлен съм от практическата насоченост на университета - всяка седмица имам туториали, практикали и уъркшопове! Университетът е открил точния баланс между теория и практика! 

 

Най-ценното нещо, което университетът предоставя е възможността за безгранично развитие на студентите! Всеки студент с амбиции, който влага усилия и отдаденост, бива високо възнаграден! Благодарение на високата ми оценка по предмета Organizational Structure, който поставя основата за управление на организации, съм одобрен да работя като помощник на професора догодина!

 

International Business е широкоспектърна програма, която дава възможност на студентите да бъдат подготвени за всяка една професия в сферата на бизнеса, да имат уменията да управляват компании, и да бъдат обогатени с фундаментални, и приложими знания в много насочености като икономика, финанси, маркетинг, мениджмънт, човешки ресурси и логистика.

 

Гронинген е перфектният град за студент, който иска да разгърне целия си потенциал! Всяка седмица се организират най-разнообразни събития, фестивали и купони, които правят студентския живот уникален и пъстър! 

 

Впечатлен съм от силното присъствие и сплотеност на българите в града! Всяка седмица си организираме събирания, които ни карат да се чувстваме като у дома си!

Ина Даракчиева

BEAR Fine Arts, ArtEZ University of the Arts

През 2021 година се сбъдна най-голямата ми мечта, а именно - да следвам в ArtEZ University of Arts със специалността BEAR Fine Arts-Base for Experiment, Art and Research.

 

ArtEZ University of Arts предоставя изключително високо ниво на образование в областта на визуалните изкуства, дизайна, творческото писане, музиката и танците. Със своето разнообразие от артистични специалности академията е много популярна не само сред нидерландските кандидат-студенти, но и сред студентите от Европа, Азия, Африка и Америка. Това, което ме впечатли от самото начало е, че всеки е поощряван да работи по свой собствен начин, експериментите и проучванията се приветстват с овации, а думата "провал" не съществува. "Ние не правим грешки, а само щастливи малки инциденти."

 

Свободата да творя и да изразявам мнението си, опитът, който ежедневно обменям със своите колеги и ментори, абстрактните проекти, които ни задават, обкръжението от толкова много различни артистични личности са само част от любимите ми качества на ArtEZ. Изучавам разнообразни предмети като скулптура и керамика, рисуване и графика, фотография, теория, дигитална практика и кинематография. Уча се да излизам от комфортната си зона и да боравя с нови стилове и техники, като признавам, никак не е лесно. Особено когато сроковете са кратки, а преподавателите взискателни. Все пак излиза, че да учиш изкуства не лесно. :)

 

Въпреки изпълнено с доста препятствия, моето артистично пътешествие ми доставя истинска радост, особено когато е споделено с приятели. :)

 

 С вълнение очаквам новата година, която вярвам, че ще бъде изпълнена с вдъхновение и ще ми постави нови цели!

Стилиян Стоянов

Tilburg University

Университетът е това, което очаквах – много работа, елитна среда, нотка в света на бъдещето. Да живея в Talent Square също е много добре, намерил съм си много приятели, благодарение на общителната ми личност. Доста успешно ми минават изпитите засега. Въпреки че ми липсва много дизайна, бизнеса и икономиката също са нещо, което ми харесва много. Вече обмислям варианти как да съчетая двете в магистъра си.

Стефани Стефанова

The Hague University of Applied Sciences

Обожавам интернационалната атмосфера на университета и програмата е точно това, което ме интересува. Чувствам се на правилното място. Кандидатирах се за представител на класа и се записах за маркетинговия екип на програмата, така че в скоро време се надявам да организирам и различни събития. Освен всичко работя в Индийски ресторант и атмосферата там ми позволява да си практикувам нещата, които уча в лекциите. Благодаря, че ми помогнахте да намеря мястото, което ми пасва идеално - град, в който се влюбвам повече и повече всеки ден!

Ема Котева

The Hague University of Applied Sciences

Вече 3 месеца живея и уча в Хага и до момента повечето ми впечатления са добри. Откакто съм тук се срещнах с много нови и интересни хора. Трябваше ми малко време да свикна с атмосферата и начина на живот тук, но това също е вълнуваща част от цялото преживяване. Градът е голям и мултикултурен с разнообразна архитектура. The Hague university of Applied Sciences има модерен кампус и множество студентски организации, които помагат за интегрирането на новите студенти. В началото на годината има встъпителна седмица, по време на която новите студенти се запознават с обстановката и помежду си. Аз я пропуснах, но това не попречи на социализирането ми. Често се организират уъркшопи и събития, за които има информация на страниците на университета в социалните медии.

Ивет Колева

University of Groningen

Чувствам се повече от прекрасно в университета и в града. Мястото е невероятно и наистина се усеща сякаш съм била тук от много по-отдавна. 

Много съм доволна от мястото, в което живея в момента - имам абсолютно всичко, от което се нуждая в стаята си, нямам никакви проблеми с хората, които работят тук - всички са много любезни и коректни. Винаги мога да се обърна към някого, ако имам проблем и знам, че ще получа съдействие веднага. 

Програмата е изключително интересна и е точно това, което се надявах да бъде. Освен лекции имаме и семинари, експерименти и игри, свързани с комуникация, които на мен лично много ми помогнаха да се отпусна още от самото начало и определено направиха процеса на учене по-интересен и различен. 


Определено съм впечатлена от преподавателския екип до момента - всеки един от лекторите е винаги в готовност да помогне и да съдейства, ако се налага. Изключително спокойни и разбиращи са във всяко едно отношение. Много ми харесва това, че ни карат да разсъждаваме извън рамките, да споделяме мнението си, да работим ефективно както индивидуално, така и в екип. Показват ни колко е важно да не се отказваме пред трудностите, а да се опитваме да ги преодоляваме успешно.

Дениз Хаджиосманов

Fontys University of Applied Science

Много ми харесва Айндховен! Беше ми необходимо известно време докато свикна с обстановката, но вече се адаптирах. Програмата е добре структурирана и преподавателите са доста отзивчиви. Хубавото е, че след теоретичната лекция имаш време, в което можеш да работиш по заданията си в присъствието на преподавателя, и ако имаш въпроси, можеш да ги зададеш директно. Вече направих избор за един от петте предмета, с който искам да продължа обучението си - ICT & Media Design.
 
Настаняването е доста добро и е близо до университета. Като цяло, ако имаш велосипед, стигаш сравнително бързо до мястото, където искаш.
 
Мога да кажа, че вие от "Интеграл" улеснихте изключително много кандидат-студентския ми процес, като ми спестихте доста неясноти - от началото до заминаването ми в Нидерландия. :)

Виктория Годинова

HAN University of Applied Sciences

Чувствам се много добре в университета. Сградата е чисто нова и обстановката е изключително приятна за учене. Програмата Life Sciences ми е много интересна. Повечето преподаватели са много добри и са истински професионалисти, а в края на всеки период имаме право да си кажем мнението за начина на преподаването на учителите, и ако не ни харесва нещо ще се промени. В HAN University of Applied Science не е лесно, но пък е много интересно, защото в рамките на три месеца, научих толкова много неща в областта на биологията и химията и въпреки че срещнах трудности, съм много доволна, че направих избора да уча тук.

Илияна Петрова

Родител

Здравейте! Искам да споделя, колко съм горда с моя син, който е студент първи курс във Fontys University! Взе повече от успешно всички изпити! Цедката е огромна, ученето е брутално, но той се справя прекрасно! Нямаше никакъв проблем с адаптацията! Учи, тренира, играе брейк, ползва се с авторитет сред колегите си - в групови проекти, той презентира :) Има намерение да започне и работа!


Квартирата му е чудесна - къща на два етажа /първи етаж - кухня, всекидневна, баня с тераса :), тоалетна; втори етаж - две спални.


От тази седмица специализира софтуерно инженерство и твърди, че всичко му е страшно интересно, полезно и не е трудно! :) Един от преподавателите му беше написал в рецензия, че ще стане солиден софтуерен инженер!


Още веднъж искам да Ви благодаря за съдействието и подкрепата! :)

Габриела Симеонова

Fontys University of Applied Sciences

Като за начало - държавата според мен е уникална. Има прекрасна природа, интересна архитектура. Имах възможност да разгледам Utrecht, Best, Groningen, Zwolle и разбира се - Eindhoven.

От друга страна, Fontys като институция е доста впечатляващ. Преподавателите и служителите са мили и отзивчиви. Кампусите (особено този, в който аз уча) са модернизирани, удобни и дори бих казала красиви. :) Учебната програма е доста натоварена - всеки ден от 9 до 16 ч., но съм доволна от съдържанието и начина на преподаване.

Михаела Попова

Radboud University

Избрах да уча тук, защото предлагат точно специалността, от която се интересувам, университетът е престижен и градът не е особено голям и прeтъпкан. Обстановката е доста подходяща за мен и се чувствам като у дома си. Имам много близки хора тук, с които взаимно се подкрепяме. Университетът е страхотен и е точно това, което очаквах и каквото винаги съм мечтаела. Специалността много ми харесва. Начинът на преподаване е интересен и въпреки притесненията, които имах в началото, се справям добре и засега си взех всички изпити.

Иван Марков

the Hague University of Applied Sciences

Избрах страната и съответно Хага, защото знаех, че ще наблегнат повече на практическата страна на обучението, а и защото само в Хага предлагаха желаната специалност, комбинираща IT и Design, на английски език. За моите няколко месеца тук се чувствам интегриран. Обичам да изследвам страната и да намирам с какво се отличава всеки град. Знам вече и какво да очаквам от холандците с тяхната директност. Хората тук, макар и някой път да ти се струват твърде сурови в своята обратно връзка към теб, ти мислят доброто.  Успях да свикна със социалния живот и да излизам редовно със своите приятели и колеги.

Калоян Жеков

Saxion University of Applied Sciences

Чувствам се много добре и много ми харесва в Нидерландия! Чисто, подредено и огранизирано. Градът ми е хубав и приятен за живеене, също така и общежитията на Saxion University of Applied Sciences. Преподавателите ми са доста готини и си вършат работата добре! 

СВЪРЖИ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълни формата и запази своя час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: