ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В НИДЕРЛАНДИЯ

Качествено и достъпно обучение на английски език

15 ЯНУАРИ/1 МАЙ

15 ЯНУАРИ/1 МАЙ

Краен срок за кандидатстване

16

16

Университети на нашия сайт

240

240

Програми на нашия сайт

4607

4607

Български студенти

€ 2530

€ 2530

Такса обучение бакалаври

НИДЕРЛАНДИЯ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕСТИНАЦИЯ

Холандия е водеща дестинация за образование в чужбина заради качественото и модерно обучение и над 2100 програми на английски език. Иновативната образователна система, съвременните технологични бази и изключително достъпните цени са притегателна сила за 120 000 международни студенти, които избират да учат в академичните и практическите университети. Нидерландия привлича кандидатите и с динамичната си мултинационална среда и възможностите за развитие в корпорации като Philips, Heineken, KLM, Shell, ING и Unilever. Освен че 95% от населението говори английски език, холандците са изключително отзивчиви, а класациите ги поставят сред петте най-щастливи нации в света. Това не е случайно, тъй като страната на вятърните мелници, лалетата и велосипедите предлага едно незабравимо културно и историческо приключение!

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ

Българските студенти могат да кандидатстват за финансиране под две форми - студентски заем и финансова помощ.

 • Студентският заем покрива таксата за обучение и е с годишна лихвата от 0%.
 • Финансовата помощ може да достигне до размер на € 403/месец и за нея студентите трябва успешно да съчетават обучение в университет, 56 часа работа на месец и доходите на семейството да отговарят на определена сума.

В допълнение на двете форми на финансиране, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за градския транспорт, или така наречения Travel product.

Университетите в Нидерландия не притежават собствени общежития, затова си партнират с агенции по настаняване, чрез които студентите могат да получат общежитие или квартира. Интеграл си партнира с холандската агенция SimpleStay, която съдейства с намиране на настаняване и начална интеграция на първокурсниците, както и с глобалната платформа за настаняване в частния сектор Housing Anywhere.

На студентите в Холандия е позволено да работят почасово. Препоръчително е броят часове да не надвишава 20 на седмица, а средното заплащане за студенти е €6 на час. Владеенето на нидерландски се счита за предимство при търсене на работа по време на следването.

УНИВЕРСИТЕТИ С АКАДЕМИЧНА НАСОЧЕНОСТ И/ИЛИ ПРИЛОЖНИ НАУКИ

Research University

 • Научно ориентирани
 • 3 години обучение
 • Лекции и теоретично обучение, индивидуални и групови проекти
 • Магистърски и докторантски програми
 • Numerus Fixus програми
 • Критично мислене

University of Applied Sciences

 • Професионална насоченост
 • 4 години обучение /с включена година задължителен стаж по специалността/
 • Проекти и работа в екип, презентации от професионалисти, PBL (Problem Based Learning) обучение
 • Партниращи организации и институции
 • Обучение и кариера като едно цяло
Наръчник за образование в Холандия

Наръчник за образование в Холандия

Свалете безплатно
В НИДЕРЛАНДИЯ МОЖЕ ДА УЧИТЕ

СПЕЦИАЛНОСТИ

Архитектура

Бизнес и Мениджмънт

Сценични, Изящни изкуства и Дизайн

Икономика

Инженерни науки

Компютърни науки

Медицина и здравни науки

Медия и масова комуникация

Международни отношения и политика

Природни и естествени науки

Правни науки

Психология

Туризъм, хотелиерство, кулинария

Филология и Лингвистика

Финанси, счетоводство, банкиране

Хуманитарни науки

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Кога е крайният срок за кандидатстване?

Крайният срок за кандидатстване в програми с ограничен прием е 15 януари. За останалите програми кандидат-студентите могат да подават своите документи до 1 май.

Мога ли да изпратя сертификата си по английски по-късно?

Да, за всички програми, с изключение на специалностите с ограничен прием, сертификатът за владеене на език може да се изпрати допълнително след подаване на кандидатурата.

Кога започва учебната година в Нидерландия?

Учебната година започва в края на август или началото на септември, но обикновено първокурсниците имат Седмица за ориентация преди това, по време на която се настаняват в общежитието и се записват в университета.

Нужно ли е да говоря нидерландски, за да уча и живея в страната на лалетата?

Владеенето на нидерландски е препоръчително, не задължително, за да бъдеш студент в Ниската земя. Страната е на първо място в света по владеене на английски език от населението и над 95% от населението говори английски език. Изучаването на местния език ще ти помогне по-лесно да се адаптираш, както и да си намериш почасова работа, затова и Интеграл предлага курс по нидерландски език за бъдещите студенти.

Какво е Numerus Fixus?

Numerus Fixus е ограничение на броя места в някои от най-популярните специалности на английски език, сред които международен бизнес, медицина, психология, компютърни науки. Повече информация за програмите с ограничен прием можеш да намериш в нашия специализиран наръчник.

Мога ли да кандидатствам без сертификат по английски език?

Университетите в Нидерландия изискват нивото по английски език да бъде доказано с някои от международно признатите сертификати – IELTS, TOEFL и Cambridge Certificate in Advanced English (CAE), C2 Proficiency (CPE). Стандартните изисквания за прием са 6.0 на IELTS, TOEFL IBT с 80 или CAE – C.

Гарантирано ли е настаняването в общежитие?

Не, броят на местата в общежитията е ограничен и политиката на университетите е различна, като ранното кандидатстване увеличава шансовете.

НАШАТА ПОМОЩ

Подготовка за IELTS

Кариерен навигатор

Семинар за мотивационно писмо

Курс по нидерландски език

Настаняване за студенти

Превод и легализация на документи

УНИВЕРСИТЕТИ НА ФОКУС

Разгледайте университети в Холандия

Разгледайте университети в Холандия

Разгледайте

НАШИТЕ СТУДЕНТИ

Рая Мезеклиева

BSc Cognitive Science and Artificial Intelligence, Tilburg University

Чувствам се наистина чудесно! Няма как да съм по-доволна от живота си в момента, бих го оприличила на нещо като продължителна еуфория :). Програмата е изключително интересна, харесвам професорите. Със съквартирантка ми се разбираме добре и условията на настаняване са прекрасни. Успях да се интегрирам, намерих си приятели, извънкласни занимания и смея да кажа, че се чувствам като у дома си. 

 

Нещо от съвместната ни работа, което ми помогна значително беше второто, по-опитно, мнение и възможността да питам при всяка неяснота или съмнение относно всяка стъпка от процеса по кандидатстване. 

Емил Настев

International Business, University of Groningen

University of Groningen е топ 100 университет в света според всички големи класации, който надмина очакванията ми! Професорите са на изключително високо ниво и винаги готови да бъдат максимално полезни на студентите! Формалната бариера между професор и студент не съществува.

 

Разнообразието от студенти с различни националности допринася за ценния ми житейски опит! Завързах запознанства и приятелства с представители от всеки един континент! 
Впечатлен съм от практическата насоченост на университета - всяка седмица имам туториали, практикали и уъркшопове! Университетът е открил точния баланс между теория и практика! 

 

Най-ценното нещо, което университетът предоставя е възможността за безгранично развитие на студентите! Всеки студент с амбиции, който влага усилия и отдаденост, бива високо възнаграден! Благодарение на високата ми оценка по предмета Organizational Structure, който поставя основата за управление на организации, съм одобрен да работя като помощник на професора догодина!

 

International Business е широкоспектърна програма, която дава възможност на студентите да бъдат подготвени за всяка една професия в сферата на бизнеса, да имат уменията да управляват компании, и да бъдат обогатени с фундаментални, и приложими знания в много насочености като икономика, финанси, маркетинг, мениджмънт, човешки ресурси и логистика.

 

Гронинген е перфектният град за студент, който иска да разгърне целия си потенциал! Всяка седмица се организират най-разнообразни събития, фестивали и купони, които правят студентския живот уникален и пъстър! 

 

Впечатлен съм от силното присъствие и сплотеност на българите в града! Всяка седмица си организираме събирания, които ни карат да се чувстваме като у дома си!

Ина Даракчиева

BEAR Fine Arts, ArtEZ University of the Arts

През 2021 година се сбъдна най-голямата ми мечта, а именно - да следвам в ArtEZ University of Arts със специалността BEAR Fine Arts-Base for Experiment, Art and Research.

 

ArtEZ University of Arts предоставя изключително високо ниво на образование в областта на визуалните изкуства, дизайна, творческото писане, музиката и танците. Със своето разнообразие от артистични специалности академията е много популярна не само сред нидерландските кандидат-студенти, но и сред студентите от Европа, Азия, Африка и Америка. Това, което ме впечатли от самото начало е, че всеки е поощряван да работи по свой собствен начин, експериментите и проучванията се приветстват с овации, а думата "провал" не съществува. "Ние не правим грешки, а само щастливи малки инциденти."

 

Свободата да творя и да изразявам мнението си, опитът, който ежедневно обменям със своите колеги и ментори, абстрактните проекти, които ни задават, обкръжението от толкова много различни артистични личности са само част от любимите ми качества на ArtEZ. Изучавам разнообразни предмети като скулптура и керамика, рисуване и графика, фотография, теория, дигитална практика и кинематография. Уча се да излизам от комфортната си зона и да боравя с нови стилове и техники, като признавам, никак не е лесно. Особено когато сроковете са кратки, а преподавателите взискателни. Все пак излиза, че да учиш изкуства не лесно. :)

 

Въпреки изпълнено с доста препятствия, моето артистично пътешествие ми доставя истинска радост, особено когато е споделено с приятели. :)

 

 С вълнение очаквам новата година, която вярвам, че ще бъде изпълнена с вдъхновение и ще ми постави нови цели!

Стилиян Стоянов

Tilburg University

Университетът е това, което очаквах – много работа, елитна среда, нотка в света на бъдещето. Да живея в Talent Square също е много добре, намерил съм си много приятели, благодарение на общителната ми личност. Доста успешно ми минават изпитите засега. Въпреки че ми липсва много дизайна, бизнеса и икономиката също са нещо, което ми харесва много. Вече обмислям варианти как да съчетая двете в магистъра си.

Стефани Стефанова

The Hague University of Applied Sciences

Обожавам интернационалната атмосфера на университета и програмата е точно това, което ме интересува. Чувствам се на правилното място. Кандидатирах се за представител на класа и се записах за маркетинговия екип на програмата, така че в скоро време се надявам да организирам и различни събития. Освен всичко работя в Индийски ресторант и атмосферата там ми позволява да си практикувам нещата, които уча в лекциите. Благодаря, че ми помогнахте да намеря мястото, което ми пасва идеално - град, в който се влюбвам повече и повече всеки ден!

Ема Котева

The Hague University of Applied Sciences

Вече 3 месеца живея и уча в Хага и до момента повечето ми впечатления са добри. Откакто съм тук се срещнах с много нови и интересни хора. Трябваше ми малко време да свикна с атмосферата и начина на живот тук, но това също е вълнуваща част от цялото преживяване. Градът е голям и мултикултурен с разнообразна архитектура. The Hague university of Applied Sciences има модерен кампус и множество студентски организации, които помагат за интегрирането на новите студенти. В началото на годината има встъпителна седмица, по време на която новите студенти се запознават с обстановката и помежду си. Аз я пропуснах, но това не попречи на социализирането ми. Често се организират уъркшопи и събития, за които има информация на страниците на университета в социалните медии.

Ивет Колева

University of Groningen

Чувствам се повече от прекрасно в университета и в града. Мястото е невероятно и наистина се усеща сякаш съм била тук от много по-отдавна. 

Много съм доволна от мястото, в което живея в момента - имам абсолютно всичко, от което се нуждая в стаята си, нямам никакви проблеми с хората, които работят тук - всички са много любезни и коректни. Винаги мога да се обърна към някого, ако имам проблем и знам, че ще получа съдействие веднага. 

Програмата е изключително интересна и е точно това, което се надявах да бъде. Освен лекции имаме и семинари, експерименти и игри, свързани с комуникация, които на мен лично много ми помогнаха да се отпусна още от самото начало и определено направиха процеса на учене по-интересен и различен. 


Определено съм впечатлена от преподавателския екип до момента - всеки един от лекторите е винаги в готовност да помогне и да съдейства, ако се налага. Изключително спокойни и разбиращи са във всяко едно отношение. Много ми харесва това, че ни карат да разсъждаваме извън рамките, да споделяме мнението си, да работим ефективно както индивидуално, така и в екип. Показват ни колко е важно да не се отказваме пред трудностите, а да се опитваме да ги преодоляваме успешно.

Дениз Хаджиосманов

Fontys University of Applied Science

Много ми харесва Айндховен! Беше ми необходимо известно време докато свикна с обстановката, но вече се адаптирах. Програмата е добре структурирана и преподавателите са доста отзивчиви. Хубавото е, че след теоретичната лекция имаш време, в което можеш да работиш по заданията си в присъствието на преподавателя, и ако имаш въпроси, можеш да ги зададеш директно. Вече направих избор за един от петте предмета, с който искам да продължа обучението си - ICT & Media Design.
 
Настаняването е доста добро и е близо до университета. Като цяло, ако имаш велосипед, стигаш сравнително бързо до мястото, където искаш.
 
Мога да кажа, че вие от "Интеграл" улеснихте изключително много кандидат-студентския ми процес, като ми спестихте доста неясноти - от началото до заминаването ми в Нидерландия. :)

Виктория Годинова

HAN University of Applied Sciences

Чувствам се много добре в университета. Сградата е чисто нова и обстановката е изключително приятна за учене. Програмата Life Sciences ми е много интересна. Повечето преподаватели са много добри и са истински професионалисти, а в края на всеки период имаме право да си кажем мнението за начина на преподаването на учителите, и ако не ни харесва нещо ще се промени. В HAN University of Applied Science не е лесно, но пък е много интересно, защото в рамките на три месеца, научих толкова много неща в областта на биологията и химията и въпреки че срещнах трудности, съм много доволна, че направих избора да уча тук.

Илияна Петрова

Родител

Здравейте! Искам да споделя, колко съм горда с моя син, който е студент първи курс във Fontys University! Взе повече от успешно всички изпити! Цедката е огромна, ученето е брутално, но той се справя прекрасно! Нямаше никакъв проблем с адаптацията! Учи, тренира, играе брейк, ползва се с авторитет сред колегите си - в групови проекти, той презентира :) Има намерение да започне и работа!


Квартирата му е чудесна - къща на два етажа /първи етаж - кухня, всекидневна, баня с тераса :), тоалетна; втори етаж - две спални.


От тази седмица специализира софтуерно инженерство и твърди, че всичко му е страшно интересно, полезно и не е трудно! :) Един от преподавателите му беше написал в рецензия, че ще стане солиден софтуерен инженер!


Още веднъж искам да Ви благодаря за съдействието и подкрепата! :)

Габриела Симеонова

Fontys University of Applied Sciences

Като за начало - държавата според мен е уникална. Има прекрасна природа, интересна архитектура. Имах възможност да разгледам Utrecht, Best, Groningen, Zwolle и разбира се - Eindhoven.

От друга страна, Fontys като институция е доста впечатляващ. Преподавателите и служителите са мили и отзивчиви. Кампусите (особено този, в който аз уча) са модернизирани, удобни и дори бих казала красиви. :) Учебната програма е доста натоварена - всеки ден от 9 до 16 ч., но съм доволна от съдържанието и начина на преподаване.

Михаела Попова

Radboud University

Избрах да уча тук, защото предлагат точно специалността, от която се интересувам, университетът е престижен и градът не е особено голям и прeтъпкан. Обстановката е доста подходяща за мен и се чувствам като у дома си. Имам много близки хора тук, с които взаимно се подкрепяме. Университетът е страхотен и е точно това, което очаквах и каквото винаги съм мечтаела. Специалността много ми харесва. Начинът на преподаване е интересен и въпреки притесненията, които имах в началото, се справям добре и засега си взех всички изпити.

Иван Марков

the Hague University of Applied Sciences

Избрах страната и съответно Хага, защото знаех, че ще наблегнат повече на практическата страна на обучението, а и защото само в Хага предлагаха желаната специалност, комбинираща IT и Design, на английски език. За моите няколко месеца тук се чувствам интегриран. Обичам да изследвам страната и да намирам с какво се отличава всеки град. Знам вече и какво да очаквам от холандците с тяхната директност. Хората тук, макар и някой път да ти се струват твърде сурови в своята обратно връзка към теб, ти мислят доброто.  Успях да свикна със социалния живот и да излизам редовно със своите приятели и колеги.

Калоян Жеков

Saxion University of Applied Sciences

Чувствам се много добре и много ми харесва в Нидерландия! Чисто, подредено и огранизирано. Градът ми е хубав и приятен за живеене, също така и общежитията на Saxion University of Applied Sciences. Преподавателите ми са доста готини и си вършат работата добре! 

СВЪРЖИ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълни формата и запази своя час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

 • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
 • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
 • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: