ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ШВЕЦИЯ

Безплатно образование с висок стандарт и устойчиви практики

15 ЯНУАРИ/15 АПРИЛ

15 ЯНУАРИ/15 АПРИЛ

Краен срок за кандидатстване

2

2

Университети на нашия сайт

30

30

Програми на нашия сайт

200

200

Български студенти

БЕЗПЛАТНО

БЕЗПЛАТНО

Такса обучение бакалаври

ШВЕЦИЯ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕСТИНАЦИЯ

Скандинавските традиции в безплатното образование, иновациите и практическата насоченост важат в пълна сила за Швеция. В страната има над 30 университета и 1000 бакалавърски и магистърски програми на английски език, привличайки близо 25,000 международни студенти, сред които все повече български кандидати. Като лидер в иновациите и дом на компании като Spotify, Skype, IKEA и Volvo, Швеция предлага модерни методи на обучение в унисон с напредналата изследователска дейност и развитието на бизнеса. Динамичната и перспективна среда, работата в група и възможностите за стажове в международни компании стимулират студентите да развиват своя потенциал и да придобият знания и умения, ценни за професионалната реализация след това.
Голяма част от водещите образователни институции се намират именно в Стокхолм, една от „най-зелените“ и чисти столици в Европа, където шведската философия за щастие и баланс лесно намира приложение във ежедневието на всеки.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ

В Швеция се кандидатства в два отделни кръга – първи до 15 януари и втори до 15 април. Факторите, определящи за кой кръг се изпращат кандидатурите, са различни и могат да бъдат свързани с вида на програмата – бакалавърска или магистърска, дали кандидатът е завършил настоящото си обучение или не, националността и др. Някои университети като Jönköping University имат и по-късни срокове. Специфични особености при изискванията за прием може да бъде изискване за определен хорариум часове/кредити по предмети, изучавани в настоящото учебно заведение.

Въпреки че се предлагат повече от 1000 специалности на английски език, тяхното разпределение е в полза на магистърските програми, където разнообразието е много по-широкоспектърно и обхваща повечето търсени сфери. На ниво бакалавър студентите могат да изучават бизнес и икономика, европеистика, международни отношения, софтуерно инженерство, физика, медиен и уеб дизайн. Специалностите в сферата на медицина, право, психология и архитектура се предлагат само на шведски език.

Като скандинавска държава, Швеция е сред страните с висок стандарт на живот. Средната издръжка на месец възлиза на 700-900 евро (около 7000-9000 шведски крони), като сумата е различна според избраните град и университет. Наемите на общежитията и квартирите започват от 350 и достигат до 650 евро на месец. Стипендии не се предлагат, тъй като образованието е напълно безплатно. За студентите от ЕС е възможно да работят, като препоръчителният брой часове на седмица е 20.

Разгледайте безплатно нашия каталог

Разгледайте безплатно нашия каталог

Разгледайте
В ШВЕЦИЯ МОЖЕ ДА УЧИТЕ

СПЕЦИАЛНОСТИ

Бизнес и Мениджмънт

Сценични, Изящни изкуства и Дизайн

Икономика

Инженерни науки

Компютърни науки

Медия и масова комуникация

Финанси, счетоводство, банкиране

Хуманитарни науки

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли възможност за финансиране в Швеция?

В Швеция няма възможност за допълнително финансиране по време на обучението. Студентите имат право да работят почасово, като средното заплащане на час е между 10-20 евро.

Кога започва учебната година?

Учебната година в Швеция започва началото на септември, но е препоръчително студентите да пътуват последните две седмици на август.

Кога се кандидатства за магистърска програма?

Препоръчителният срок за кандидатстване за магистратури в Швеция е 15 януари.

Трябва ли да изпращам документите за изпращане на хартия?

Не. Централизираната система за кандидатстване в Швеция позволява документите да се изпращат в електронен вариант.

НАШАТА ПОМОЩ

Подготовка за IELTS

Кариерен навигатор

Семинар за мотивационно писмо

НАШИТЕ СТУДЕНТИ

Ивон Кръстева

Jönköping University

Много ми харесва тук. Вече свикнах и се чувствам добре. Преподаването е много по-различно от това в България, но е много по-интересно. Минах успешно някои от изпитите, а от други все още чакам оценките. Харесва ми общежитието, запознах се с хора от цял свят, намерих си близки приятели. Засега всичко е наред, надявам се и така да остане. Радвам се, че избрах този университет.

Мила Ангелова

Jönköping University

Избрах да уча тук, защото имах интерес към тази държава и отдавна бях решила, че искам да живея тук. В университета най много ми харесва интернационалната обстановка, структурата на лекциите и самата програма. Не се чувствам притисната от времето и ми остава време за готвене, спорт, излизане с приятели. Стига човек да има голямо желание, може да си намери работа, която да съчетае с обучението. За това кратко време научих изключително много за шведската култура, за манталитета на хората тук, но и не само. В началото, най силно впечатление в университета ми правеше груповата работа, която сме задължени да вършим във всеки един курс.

Надежда Цанкова

Lund University

Най-много ми харесва това, че попаднах в среда с много интернационални студенти и получавам образование на високо ниво. Щастлива съм, че учебната програма е разнообразна и имам възможност сама да избирам от курсове, които трябва да изучавам. В учебния процес аз и състудентите ми работим по проекти за истински компании, има много гост-лектори и семинари. 
Когато пристигнах ме изненада редът. В Швеция всичко е много организирано, зелено, поддържано и чисто. Инфраструктурата на града позволява придвижването с колела - почти навсякъде има вело-алеи. Градът е много красив и има чудесна атмосфера. Близостта на Лунд до Малмьо и Копенхаген също осигурява лесен достъп до летища.
 

УНИВЕРСИТЕТИ НА ФОКУС

Разгледайте университети в Швеция

Разгледайте университети в Швеция

Разгледайте

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете своя час за консултация с наш представител.

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

НАПРАВЕТЕ СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ КЪМ МЕЧТАНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Създайте своя профил, за да откриете най-подходящите езикови курсове и възможности за образование в чужбина и България.

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Случва се на всеки. Попълнете и-мейл адреса, с който сте регистрирали своя профил, за да получите достъп.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Списъкът с Избрани институции няма да бъде запазен, ако не регистрирате свой профил. Сигурни ли сте, че искате да продължите без такъв?

Запазете списъка с избрани институции.

Запазете списъка с избрани институции.

Създайте своя личен профил в платформата!

  • Oтнемa под минута
  • Виждате полезно съдържание, достъпно само за регистрирани потребители
  • Получавате първи информация и новини по темите, които ви вълнуват
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: