Практическото обучение подготвя бъдещите специалисти на най-силните икономики

04.08.2020

Интервю с Александър Бетов, преподавател в университетите Fontys (Нидерландия), FOM (Германия) и Plymouth (Великобритания)


Александър Бетов преподава лидерство, мениджмънт и маркетинг в университетите Fontys (Нидерландия), FOM (Германия) и Plymouth (Великобритания). Завършва бакалавърска програма в Холандия и две магистратури в Англия и Монако. Pаботи в сферата на международния маркетинг и комуникации.

1. Всяка година хиляди международни студенти избират да продължат своето образование в Нидерландия. Какво прави страната на лалетата толкова привлекателна за кандидатите?

Има много причини. На първо място, можете да следвате почти всички специалности на английски език. Качеството на нидерландските университети е признато по целия свят. Таксите за обучение и месечните разходи са значително по-ниски, отколкото в англоговорящите страни. Нидерландия има едно от най-високите съотношения цена-качество и годишно привлича около 90 000 международни студенти от 190 различни страни.

Начинът на обучение в страната е интерактивен и ориентиран към студентите. По време на следването не само развиват собствено мнение, но и ценни умения като анализиране, решаване на практически проблеми и креативност. Тези умения им помагат да си намерят работа в някоя от многото нидерландски компании, като например Philips, Heineken, KLM, Shell, ING или Unilever.

2. Какво повлия на твоя избор да учиш, a по-късно и да преподаваш в приложен университет в Нидерландия?

Университетите по приложни науки са една от причините, поради които хората идват да следват в Нидерландия. На мен ми допадна възможността да уча и да трупам опит по едно и също време. По време на следването, всички студенти карат стаж в различни компании. Там те работят в продължение на пет месеца по проект, който им се дава от самата компания; обикновено тези стажове се заплащат. Моите приятели са стажували както в малки компании, така и в световноизвестни като например Lufthansa, Hugo Boss, KPMG, Porsche, BMW, Volkswagen, Bosch и др. Освен това всички студенти имат възможността за един семестър да следват в един от многобройните партньорски университети, които се намират в САЩ, Япония, Бразилия, Италия, Испания, Австралия, България и др.

Също много ми хареса, че от самото начало всеки студент има придружител (обикновено един от преподавателите), към когото човек може да се обърне ако има въпроси свързани със следването или в личен план. Във Fontys аз никога не бях сам, когато имах нужда от помощ.

3. В последните години все повече бизнес организации апелират за образователна реформа, свързана с по-практическата подготовка на студентите. В този контекст, според теб, каква е ролята на университетите по приложни науки?

Учене чрез практика е най-добрият начин за учене. Нидерландия е една от първите държави, която не само осъзна този факт но и го приложи в обучението на студентите си. В днешно време, повечето студенти в страната учат в университети по приложни науки. Там те се готвят за бъдещата си кариера, упражняват се чрез работа по проекти, изготвяне на презентации, стажуване в различни компании и основаване на собствена компания (както се случва във Fontys). Университетите по приложни науки са модерният начин, по който най-силните европейски икономики като Нидерландия обучават своите бъдещи специалисти.

4. Разкажи ни малко повече за методите на обучение, преподавателите и базата във един приложен университет като Fontys. Какво е предимството на този тип университети пред класическите?

Следването във Fontys се състои от лекции, проекти и стажове. Например, решили сте да следвате маркетинг, което е много популярно в последно време. Тази специалност включва лекции по онлайн маркетинг, в които учите как се основава собствен онлайн бизнес. Тези знания се прилагат в групов проект, в който трябва да създадете план за собствен онлайн бизнес и да го представите пред бъдещи инвеститори (в този случай наши доценти). С този опит може да кандидатствате за стаж в тази сфера, например в Amazon, или за стаж свързан с онлайн маркетинг в любина ваша компания в различни сектори, например Audi, L’Oréal или Nike.

Някои проекти, в които участвах по време на следването ми, бяха разработването на нов продукт за Kellogg’s и KitKat, създаване на ПР стратегия за Royal Dutch Shell и закупуването на българска компания от Германия чрез дружество на Кайманските острови. Също така студентите имат възможност да създадат собствен бизнес по време на втори курс и така се дипломират с две години опит (2 стажа по половин година + 1 година собствен бизнес).

5. Какви възможности се разкриват пред възпитаниците на университетите с практическа насоченост? Могат ли да продължат образованието си в магистърска програма? В какви сектори се реализират?

Много от завършващите студенти намират работа веднага след дипломирането си, често в компанията, в която са карали стажа си. Работят в местни компании или в световноизвестни като Adidas, Red Bull, Facebook, PepsiCo и BMW. От години наблюдаваме, че все повече фирми в западна Европа предпочитат висшисти с опит. Това заключение потвърдиха и колеги от Louis Vuitton по време на уебинар преди 2 седмици. От друга страна, съм много радостен, че нашите български студенти успяват да си намерят хубава работа в Нидерландия, а все по-често започват и успешна кариера в България.

Разбира се, има и много студенти, които продължават обучението си в магистърски програми. Аз преподавам на част от тях в магистратурата по бизнес и мениджмънт, която е сътрудничество между Fontys и University of Plymouth в Англия. Също така, значителна част от завършилите създават собствени компании в Нидерландия или родината си, сред тях има и българи.

6. Казват, че макар приемът в приложните университети е по-лек, то броят на отпадналите първата година е между 20% и 40%? На какво се дължи това и как могат да се подготвят бъдещите студенти преди своето заминаване?

Така е, приемът се счита за по-лек защото често не се гледат оценките от матурите. Холандската образователна система е различна от останалите и оценките по биология, например, нямат толкова голяма тежест, когато кандидатстваш бизнес или инженерство. Този принцип на прием позволява на много студенти да докажат своя потенциал, а след първата учебна година минават само тези, които си взимат изпитите, останалите отпадат. В Нидерландия, броят на отпадналите след първата година е между 20 и 40%, в зависимост от специалността. Това е показател за високата стойност на холандската диплома.  

Интересуваш се от образование в Нидерландия? Научи повече тук или заяви безплатна консултация с нашите специализирани консултанти за Холандия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Британски университети "замразяват" таксите за сту...

Вече няколко институции потвърждават, че таксата за първокурсници от ЕС след Брекзит ще се запази на 9250 паунда, вместо очакваните 14 000 паунда - 18 800 паунда годишно. Подробности за политиките на...
29.11.2020 Виж още

Прием в английски университет с гарантиран кредит

От днес, 6 юли, стартира кампания за последно класиране за учебната 2020/2021 г. на Острова, водещи университети вече обявиха свободни места Българските кандидати за обучение в английски универс...
06.07.2020 Виж още

Стартира фондът за стипендии за магистри на Тук-Та...

4-ма студенти, които планират да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и да се реализират в България, ще имат възможност да кандидатстват за следните стипендии: - 2 х 1...
15.05.2020 Виж още

Безплатно кандидатстване в Cardiff University с Ин...

Всички клиенти на Интеграл ще могат да се възползват от безплатно кандидатстване в елитния Cardiff University от настоящата година. Това стана факт, след като Интеграл вече е официален представител н...
29.11.2019 Виж още

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: