Подходяща ли е IB образователната система за Вашето дете?

23.01.2023


Изборът на образователна система за средно образование в чужбина е много важен за бъдещото развитие на ученика, особено в следващите стъпки към кандидатстването му в университет. Всяка държава в Европа си има своя образователна система, някои дори съчетават по няколко от тях. International Baccalaureate или накратко IB е една от най- предпочитаните поради холистичния си подход и възможностите, които дава на ученика да се усъвършенства.

Накратко за IB

International Baccalaureate Diploma Programme е създадена като международно призната система за средно образование в Женева през 1968г. Образованието по програмата може да бъде завършено в повече от 120 страни по света. Учебният курс става все по-популярен, тъй като сертификатът за завършеност дава възможност за прием в редица водещи университети във Великобритания, Ирландия, Белгия, Франция, Швеция, Норвегия и др..

Кои предмети се изучават в програмата?

Учениците задължително избират поне един предмет от всяка от следните категории:

  • Език и литература: Това е основно изучаване на литературни и нелитературни произведения с избор от 55 различни езика.
  • Усвояване на език: Включва изучаване на чужд език, като учениците могат да изберат език, който познават или да научат нов.
  • Наука за човека в обществото: Това включва предмети като география, история, икономика и философия.
  • Природни науки: биология, химия, физика и екологични системи и общества.
  • Математика: разделена на два раздела, „анализ и подходи“ и „приложения и интерпретации“.
  • Изкуство: Тази група не е задължителна  и включва танци, музика, театър, филмово и визуално изкуство.


Кой е най-подходящия момент Вашето дете да започне IB обучение?

Учениците от България могат да се прехвърлят след завършен 9 или 10 клас. Повечето училища предлагат възможност за тригодишно обучение с една подготвителна година (Pre-IB), като през следващите две учениците подготвят изпитите за финалната матура. С правилната консултация от професионалните консултанти на Интеграл можете да получите ценни съвети за спазването на сроковете и необходимите документи за успешното кандидатстване на Вашето дете.

Висше образование и International Baccalaureate

Най-вероятно всеки се пита дали завършилите образователната програма могат да кандидатстват във висше учебно заведение. Отговорът е: Разбира се! 
Тази програма подготвя завършилите за прием в най-добрите университети в света. Висшите учебни заведения по целия свят оценяват много високо IB, като много от университетите в САЩ и Канада признават изучаваните предмети и ги приравняват спрямо кредитите за първата година.

Топ IB училища в Европа

В Европа има много пансионни училища,предлагащи IB образователна система, но някои се отличават с високите академични успехи на своите възпитаници, като сред тях са: Bromsgrove School, St Clare,s Oxford, Beau Soleil, St Louis school, San Patricio. Учениците завършили тези училища се радват на завидни резултати и развитие в едни от най-реномираните световни университети.

И още нещо интересно

В съответствие с духа на International Baccalaureate, учениците трябва да изпълнят 150 часа Creativity Action Service (CAS). Учебната програма на IB Diploma предлага международен фокус и акцент върху самостоятелно насочено, независимо обучение чрез изследване и прилагане на умения за решаване на проблеми от реалния свят. Сертифицирането изисква учениците да участват в голямо разнообразие от дейности и поставя еднаква тежест върху ученето в класната стая, както и извън нея.

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: