Подходяща ли е IB образователната система за Вашето дете?

23.01.2023


Изборът на образователна система за средно образование в чужбина е много важен за бъдещото развитие на ученика, особено в следващите стъпки към кандидатстването му в университет. Всяка държава в Европа си има своя образователна система, някои дори съчетават по няколко от тях. International Baccalaureate или накратко IB е една от най- предпочитаните поради холистичния си подход и възможностите, които дава на ученика да се усъвършенства.

Накратко за IB

International Baccalaureate Diploma Programme е създадена като международно призната система за средно образование в Женева през 1968г. Образованието по програмата може да бъде завършено в повече от 120 страни по света. Учебният курс става все по-популярен, тъй като сертификатът за завършеност дава възможност за прием в редица водещи университети във Великобритания, Ирландия, Белгия, Франция, Швеция, Норвегия и др..

Кои предмети се изучават в програмата?

Учениците задължително избират поне един предмет от всяка от следните категории:

  • Език и литература: Това е основно изучаване на литературни и нелитературни произведения с избор от 55 различни езика.
  • Усвояване на език: Включва изучаване на чужд език, като учениците могат да изберат език, който познават или да научат нов.
  • Наука за човека в обществото: Това включва предмети като география, история, икономика и философия.
  • Природни науки: биология, химия, физика и екологични системи и общества.
  • Математика: разделена на два раздела, „анализ и подходи“ и „приложения и интерпретации“.
  • Изкуство: Тази група не е задължителна  и включва танци, музика, театър, филмово и визуално изкуство.


Кой е най-подходящия момент Вашето дете да започне IB обучение?

Учениците от България могат да се прехвърлят след завършен 9 или 10 клас. Повечето училища предлагат възможност за тригодишно обучение с една подготвителна година (Pre-IB), като през следващите две учениците подготвят изпитите за финалната матура. С правилната консултация от професионалните консултанти на Интеграл можете да получите ценни съвети за спазването на сроковете и необходимите документи за успешното кандидатстване на Вашето дете.

Висше образование и International Baccalaureate

Най-вероятно всеки се пита дали завършилите образователната програма могат да кандидатстват във висше учебно заведение. Отговорът е: Разбира се! 
Тази програма подготвя завършилите за прием в най-добрите университети в света. Висшите учебни заведения по целия свят оценяват много високо IB, като много от университетите в САЩ и Канада признават изучаваните предмети и ги приравняват спрямо кредитите за първата година.

Топ IB училища в Европа

В Европа има много пансионни училища,предлагащи IB образователна система, но някои се отличават с високите академични успехи на своите възпитаници, като сред тях са: Bromsgrove School, St Clare,s Oxford, Beau Soleil, St Louis school, San Patricio. Учениците завършили тези училища се радват на завидни резултати и развитие в едни от най-реномираните световни университети.

И още нещо интересно

В съответствие с духа на International Baccalaureate, учениците трябва да изпълнят 150 часа Creativity Action Service (CAS). Учебната програма на IB Diploma предлага международен фокус и акцент върху самостоятелно насочено, независимо обучение чрез изследване и прилагане на умения за решаване на проблеми от реалния свят. Сертифицирането изисква учениците да участват в голямо разнообразие от дейности и поставя еднаква тежест върху ученето в класната стая, както и извън нея.

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

  • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
  • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
  • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: