ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ДАНИЯ

Безплатно обучение и модерна подготовка с практическа насоченост

15 МАРТ

15 МАРТ

Краен срок за кандидатстване

3

3

Университети на нашия сайт

15

15

Програми на нашия сайт

1300

1300

Български студенти

БЕЗПЛАТНО

БЕЗПЛАТНО

Такса обучение бакалаври

ДАНИЯ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕСТИНАЦИЯ

Благодарение на безупречната организация и напредничавите методи на преподаване в университетите, Дания е една от държавите с най-добри образователни системи в света. Не е изненада, че студентите в Дания се обучават с креативност и желание. Ако това не Ви се е случило до момента, може би е добре да се потопите в датската концепция, с която ученето е начин на живот. 

 

Да превърнеш наученото в иновативно решение е модел, използван както в академичните, така и в практическите университети. Докато традиционните университети и част от техния фокус върху изследователска дейност подтикват студентите да прекрачват границите на познатото и да бъдат откриватели – на нови модели, методи, открития с обществена значимост, то бизнес академиите и университетските колежи насърчават изграждането на критично мислене, изразяването на нестандартни идеи, иновативност и екипност, в която споделеното мнение има значение. Знанието е сред най-ценните ресурси на Дания и от него може да черпи свободно всеки, който търси и е убеден в неговата стойност.

Важно за програмите на английски език от 2022 г.

Прочетете

ОБУЧЕНИЕТО В ДАНИЯ

Бакалавърски програми

Обучението в бакалавърски програми има своите особености. Академичните университети предлагат специалности с продължителност 3 години, докато в бизнес академиите или университетските колежи се изучават както 3.5 годишнии бакалавърски, така и 2/2.5-годишни AP и 1.5-годишни Top-up програми. 

Academy Profession или AP специалностите са академични програми, създадени съвместно с експерти от съответния сектор с цел да изградят у студентите баланс между теория и практика, даващ им конкурентно предимство в професионалния път. Те съдържат задължителен стаж. Top-up специалностите са естественото им продължение и завършването им води до придобиване на степен Бакалавър. По време на обучението в този вид програми студентите специализират и надграждат своите знания, преминавайки през втори задължителен стаж. След завършване на бакалавърска програма с продължителност 3 години и половина, студентите получават 210 ECTS (European Credit Transfer System) кредита. От септември 2022 година голяма част от тези AP и Top-up програми ще се предлагат само на датски език.

Магистърски програми

Магистратурите в Дания са с продължителност 2 години, като обикновено студентите прекарват първия семестър от втората по Еразъм програмата или на стаж в международна компания. Характерно за обучението е т.нар. problem-based learning модел, при който то е комбинирано с анализ на реален казус, изготвяне на проект и намиране на оптимално решение. Съвместната работа на студенти и преподаватели е често срещана, а комуникацията между тях е неформална. В зависимост от желаната специалност, студентите могат да избират по-профилирани програми, като международен бизнес и финанси, биотехнологии, възобновяеми източници на енергия, или да се насочат към такива с по-общ профил. Пример за подобни програми са Фармация със специализация в откриване на лекарства, лекарства и общество, разработване на лекарства; компютърни науки с направление в софтуерно инженерство, алгоритми и структури от данни, програмиране на компютърни игри и други.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ

Висшето образование в Дания е безплатно за студенти от ЕС. Въпреки това, Дания има силно изразена социална политика и подпомага студентите, които паралелно се обучават в университет и съчетават образованието си с почасова работа.

Университетите в Дания не администрират общежития, които да предоставят на собствените си студенти. Тази дейност осъществяват агенции, които предлагат настаняване за всички международни и датски студенти в съответния град. Поради ограничения брой общежития, е препоръчително кандидат-студентите да направят предварително своята регистрация (минимум 3 месеца преди началото на учебната година) и допълнително да търсят квартири в частния сектор чрез наличните платформи.

Разгледайте безплатно нашия каталог

Разгледайте безплатно нашия каталог

Разгледайте
ИЗБЕРИ ЖЕЛАНАТА СПЕЦИАЛНОСТ

СПЕЦИАЛНОСТИ

Архитектура

Бизнес и Мениджмънт

Сценични, Изящни изкуства и Дизайн

Икономика

Инженерни науки

Компютърни науки

Туризъм, хотелиерство, кулинария

Финанси, счетоводство, банкиране

Хуманитарни науки

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Има ли възможност за финансиране в Дания?

Да. Въпреки че обучението в Дания е безплатно, студентите имат възможност и да получат финансова помощ на база на съчетаване на обучение в университет с работа. Размерът на финансовата помощ е около 750 евро/месец и се изплаща безвъзмездно при изпълнението на определени условия.

Кога са крайните срокове за кандидатстване?

Крайният срок за кандидатстване в бакалавърски програми е 15 март, а за магистърски – 1 март.

Труден ли е датският език?

Да, дори и според датчаните езикът може да бъде труден за научаване и разбиране. За щастие се предлагат безплатни уроци по датски за международните студенти, които спомагат за по-лесна адаптация, както и възможност за по-лесно намиране на почасова работа.

В колко университета може да се кандидатства?

Системата за централизирано кандидатстване за бакалавърски програми дава възможност за кандидатстване в 8 програми. Те се подреждат по приоритет.

Има ли такси за магистърските програми?

Не. Образованието в Дания е безплатно в държавните университети за всички степени на обучение.

Какво мога да уча на английски език?

Бакалавърските програми с продължителност 3 години и магистърските програми в академичните университети в Дания ще продължат да се преподават на английски език от септември 2022. Някои програми с ограничени места в сферата на мултимедиен и дигитален дизайн, софтуерни технологии и биотехнологии също ще се предлагат от част от университетските колежи и бизнес академиите в страната.

НАШАТА ПОМОЩ

Подготовка за IELTS

Кариерен навигатор

Семинар за мотивационно писмо

УНИВЕРСИТЕТИ НА ФОКУС

НАШИТЕ СТУДЕНТИ

Николай Опров

VIA University College

Университетът има страхотна база, преподавателите са на ниво и се държат приятелски с нас. Лекциите протичат доста динамично, приличайки повече на дебат, тъй като има активно участие от страна на студентите. Стандартът е висок, но не бих казал, че има огромна разлика в цените, поне по отношение на храната и нещата от първа необходимост. Хората са изключително любезни и спокойни. Бих искал да изразя благодарността си към екипа на Интеграл за съдействието при процеса на кандидатстване. За мен беше удоволствие! 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълнете формата и запазете час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: