АРХИТЕКТУРА

Пресечната точка на творчеството и математическата перспектива

АРХИТЕКТУРА

Архитектурата е комплексна специалност, изискваща както творческо мислене и умения за рисуване, така и познания по математика и физика. Добрият архитект е добър дизайнер и художник, умел лидер, съобразителен инженер, убедителен презентатор. В зависимост от държавата, обучението по специалността може да отнеме от 3 до 4 години за бакалавърска и от 1 до 2 години за магистърска степен. Дипломата от акредитиран университет, заедно с успешно положени изпити и доказан определен период на обучение са необходими, за да се добие задължителният лиценз от компетентния държавен орган за законното практикуване на професията. Един от неоспоримите "евъргрийни", специалността архитектура може да бъде ключ към значима и удовлетворителна роля в обществото за подобряване на средата чрез планиране, проектиране и съзидание. 

Какво се учи?

В специалност Архитектура се получават познания за история и теория на дизайна, както и практически опит в създаването на сгради. Бъдещите бакалаври изучават проектиране, планиране и строителство, за което креативността, прецизността и уменията по математика са от съществено значение. По време на следващия етап, магистърските програми, фокус са процесите на подобряване на икономическата и социална среда на градовете. Примерни модули от обучението са: проучвания на дизайна; цифрова илюстрация; технология за изграждане; елементи на строителния дизайн; разширена строителна технология; ефективност на екологичната сграда; проучване и планиране на обекти; модернизъм; моделиране на устойчива архитектура; изследване на европейската практика; оценка и развитие на проекти; строителни технологии и иновации; преустройство и адаптация на сгради. Много университети предлагат едногодишен стаж по специалността, което дава безценни умения и по-добра възможност за реализация след дипломиране.  

Какво можеш да работиш след това?

Завършилите архитекти могат да започнат професионалния си път като стажанти, ръководители на проекти, архитектурни дизайнери, CAD специалисти и други. Поле за реализация има в инженерни и архитектурни фирми, на свободна практика или в големи организации, които се стремят да разширят бизнеса си до нови територии, в строителни компании и проектантски фирми в сферите на урбанизъм, ландшафтно и градско планиране, предпроектни проучвания, проектиране, реализация на макети, изготвянето и координиране на технически спецификации и документация, научна и преподавателска дейност.  
Архитектурата е тясно специализирана професия, но самата специалност дава разнообразни възможности за реализация, защото обучението развива комплексни умения. Най-търсените свързани професии са графичен дизайн, изработка на визуализации, продуктов дизайн, софтуерно инженерство.

ПРОГРАМИ

Специалности в сферата на архитектурата

 • Архитектура 
 • Архитектурни технологии
 • Архитектура и планиране
 • Интериорна архитектура и дизайн
 • Ландшафтна архитектура
 • Ландшафтна архитектура и градски дизайн
 • Строителство
 • Управление на строителство
   
 • Архитектурно инженерство
 • Архитектура и инженеринг на околната среда
 • Архитектурен дизайн и технологии
Държави, където може да се изучават програми свързани с архитектура

ДЪРЖАВИ

С КАКВО ОЩЕ МОЖЕМ ДА СМЕ ПОЛЕЗНИ?

Курс за подготовка за IELTS

Тест MyUniChoices - как да избереш специалност

Курс Кариерен навигатор

СВЪРЖИ СЕ С НАШ КОНСУЛТАНТ

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Попълни формата и запази час за консултация с наш представител.

 

Запази

ЗАПАЗИ КОНСУЛТАЦИЯ

Стъпка 1 от 3

Вход

Забравена парола?

Все още нямаш регистрация?

Създай профил

СТАРТИРАЙ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ДНЕС!

Присъедини се, за да откриеш мечтаните езикови курсове и образование в чужбина за всички възрасти

Регистрация

Вече имаш регистрация?

Влез от тук

ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА?

Попълнете имейла адреса, с който сте създали своята регистрация.

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ

Този списък няма да се запази във вашия профил без регистрация. Сигурни ли сте, че искате да продължите без регистрация?

Регистрацията ви носи следните предимства:

Регистрирай се, за да запазиш своя списък

 • Culpa cupidatat consequat pariatur qui quis velit id cupidatat dolore amet.
 • Ullamco Lorem consectetur non non adipisicing.
 • Mollit commodo consequat proident pariatur.
Регистрация Вече имаш регистрация? Влез от тук

АБОНИРАЙ СE ЗА НОВИНИ И АКТУАЛНИ ОФЕРТИ

Получавай актуална информация от Интеграл

Моля, изберете за кои програми желаете да получавате новини и оферти: